Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πυρά κατά ν/σ για τους ορκωτούς

«Aφού μπόρεσε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τζον Μέιτζορ να γίνει ορκωτός λογιστής με απολυτήριο Λυκείου γιατί να μην μπορέσουν και οι Eλληνες απόφοιτοι Λυκείου»; Το… ρητορικό αυτό ερώτημα που τέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από τον πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) Π. Ζαφειρόπουλο κυριάρχησε σε ολόκληρη τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα και σε αποφοίτους Λυκείου να διεκδικήσουν την άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή παράλληλα με τους αποφοίτους των Ανώτατων Οικονομικών Σχολών.

Πυρά κατά ν/σ για τους ορκωτούς                                             

«Aφού μπόρεσε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τζον Μέιτζορ να γίνει ορκωτός λογιστής με απολυτήριο Λυκείου γιατί να μην μπορέσουν και οι Eλληνες απόφοιτοι Λυκείου»; Το… ρητορικό αυτό ερώτημα που τέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από τον πρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) Π. Ζαφειρόπουλο κυριάρχησε σε ολόκληρη τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα και σε αποφοίτους Λυκείου να διεκδικήσουν την άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή παράλληλα με τους αποφοίτους των Ανώτατων Οικονομικών Σχολών. Ο κ. Ζαφειρόπουλος, πάντως, διορισμένος πρόεδρος της ΕΛΤΕ, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος φορέα από αυτούς που εκλήθησαν χθες στη Βουλή και δήλωσε σύμφωνος με το νομοσχέδιο. Βέβαια, ο κ. Ζαφειρόπουλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ότι οι απόφοιτοι Λυκείου που φιλοδοξούν να γίνουν ορκωτοί ελεγκτές θα δοκιμαστούν σε περισσότερα μαθήματα κατά τις επαγγελματικές εξετάσεις από τα μαθήματα στα οποία θα δοκιμαστούν οι απόφοιτοι ΑΕΙ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΕΛΤΕ δεν χάνει καμία από τις τρεις αρμοδιότητες που έχει, δηλαδή τα λογιστικά πρότυπα, την επίβλεψη του έργου των ορκωτών ελεγκτών και τον πειθαρχικό έλεγχο. ΠαρΆ όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΕΛΤΕ παραδέχθηκε ότι σε άλλες χώρες οι απόφοιτοι Λυκείου που είναι ορκωτοί ελεγκτές «αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό», για να προσθέσει όμως ότι «υπάρχουν εντυπωσιακά παραδείγματα ανθρώπων που έφθασαν πολύ ψηλά στην ιεραρχία, οι οποίοι είχαν μόνο απολυτήριο Λυκείου και ήταν ορκωτοί λογιστές. Το κλασικό παράδειγμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τζον Μέιτζορ, ο οποίος έχει απολυτήριο Λυκείου και έγινε ορκωτός λογιστής».

Αντιθέτως, «αδιανόητη υποβάθμιση προσόντων» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΟΕΛ Χ. Αλαμάνος: «Κάνω έκκληση για το καλό της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν παιδιά 20 χρόνων που τελείωσαν το Λύκειο να κάνουν έλεγχο, γιατί μου θυμίζει τους αγορανομικούς υπεύθυνους. Δεν είναι δυνατόν ο ελεγκτής του ν. 2190/1920 που δεν κάνει έλεγχο να χρειάζεται πτυχίο και 5 χρόνια προϋπηρεσία, ο φοροτέχνης λογιστής για την Α΄ κατηγορία να χρειάζεται πτυχίο και 7 χρόνια προϋπηρεσία και ο ορκωτός λογιστής να χρειάζεται πτυχίο και 2 χρόνια προϋπηρεσία». Ο κ. Αλαμάνος είπε ότι το ΣΟΕΛ θέλει να διατηρήσει και την εποπτεία και τον ποιοτικό έλεγχο και διευκρίνισε ότι οι λίγοι απόφοιτοι Λυκείου που σήμερα είναι μέλη του έγιναν, επειδή έτσι επέβαλε κοινοτική οδηγία, είχαν όμως πάρει άδεια από το ACCS στη Μεγάλη Βρετανία.

Κατά της νομοθετικής πρόβλεψης τάχθηκε και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Καραμανής, που εκτίμησε ότι «ένας απόφοιτος Λυκείου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά. Ο κ. Καραμανής ζήτησε αποτελεσματικό και ουσιαστικό ποιοτικό έλεγχο του έργου των ορκωτών ελεγκτών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΣΟΕΛ κ. Λιόλιος τάχθηκε κατά της ρύθμισης και κατήγγειλε ότι οι 36 υπάλληλοι του ΣΟΕΛ και του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο