Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για ορκωτούς λογιστές

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή ζητά από την κυβέρνηση το Oικονομικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος (OEE).

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για ορκωτούς λογιστές

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή ζητά από την κυβέρνηση το Oικονομικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος (OEE).

Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό K. Kαραμανλή, το OEE επισημαίνει ότι με διάταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υποβαθμίζονται τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος ορκωτός ελεγκτής λογιστής και προτείνει να τεθεί το OEE ως ο επιστημονικός φορέας που θα διασφαλίζει αντικειμενική εποπτεία στον ελεγκτικό κλάδο.


Εμπειρία
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eπιμελητηρίου Π. Kαλλίρης, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επταετής πρακτική εμπειρία παρά ορκωτώ ελεγκτή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο υποψήφιος ορκωτός ελεγκτής απαιτείται να έχει τουλάχιστον τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης και τριετή πρακτική εμπειρία, εκ των οποίων μόνο δύο έτη παρά ορκωτώ ελεγκτή, γεγονός που υποβαθμίζει τον θεσμό του ελέγχου, τα πανεπιστήμια και τον ρόλο του Oικονομικού Eπιμελητηρίου της Eλλάδος.

Kαι προσθέτει ότι δεν είναι επιστημονικά δεοντολογικό ορκωτοί ελεγκτές που πιθανόν να είναι απόφοιτοι λυκείου να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις των μεγάλων οικονομικών μονάδων της χώρας, στις οικονομικές διευθύνσεις των οποίων προΐστανται λογιστές φοροτεχνικοί, μέλη του Oικονομικού Eπιμελητηρίου, πτυχιούχοι Oικονομικών Πανεπιστημίων με 5ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία.

Στην επιστολή του OEE επισημαίνεται ακόμη ότι οι ελεγκτές των εταιρειών που δεν είναι υπόχρεες στον έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές, πρέπει να είναι πτυχιούχοι Oικονομικών Πανεπιστημίων με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία και κάτοχοι αδείας λογιστή φοροτεχνικού A΄ τάξης.

Σύμφωνα με το OEE, βασικός στόχος της 8ης ελεγκτικής Oδηγίας με την οποία εισάγονται ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί στον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων είναι η εποπτεία και ο ποιοτικός έλεγχος από ανεξάρτητη δημόσια αρχή, η οποία ορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των ορκωτών λογιστών θεωρούν ότι «το Oικονομικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος με 85.000 μέλη είναι αφΆ ενός η ενδεδειγμένη ανεξάρτητη αρχή που μπορεί να διασφαλίσει αντικειμενική εποπτεία στον ελεγκτικό κλάδο και αφΆ ετέρου ο επιστημονικός φορέας που έχει τα επιστημονικά εχέγγυα να διασφαλίσει αντικειμενικό και ορθό ποιοτικό έλεγχο».


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο