Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέες απόφάσεις για την ασφαλιστική μεταρύθμιση και ρυθμίσεις για την ειδική προστασία μητρότητας

Με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνης Πάλλη- Πετραλιά εκδόθηκαν σήμερα από το υπουργείο σειρά έγγραφων οδηγιών για την εφαρμογή της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:

Με απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνης Πάλλη- Πετραλιά εκδόθηκαν σήμερα από το υπουργείο σειρά έγγραφων οδηγιών για την εφαρμογή της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:    

-    Ως προς την Ειδική Προστασία της Μητρότητας:
Εφαρμόζεται η διάταξη για την ειδική άδεια 6 μηνών για τις μητέρες οι οποίες ευρίσκοντο σε άδεια λοχείας ή έκαναν χρήση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδεια κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.

Για την διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης μητέρας, ο νόμος προβλέπει ότι ο χρόνος αυτός λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον Κλάδο Σύνταξης του ΙΚΑ- Ε.Τ.Α.Μ.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν για το συγκεκριμένο διάστημα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Δικαίωμα ένταξης στο μέτρο έχουν οι εργαζόμενες με εξαρτημένη εργασία ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.


-    Ως προς τα  Κίνητρα Παραμονής στην Εργασία
Για την χορήγηση προσαύξησης στο ποσό της σύνταξης των μέχρι 31/12/ 1992 ασφαλισμένων στο ΙΚΑ- Ε.Τ.Α.Μ, ο υπολογισμός της προσδιορίζεται ως εξής:
•    Για όσους έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους για κάθε 300 ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει πάνω από τις 10.500 ημέρες ασφάλισης και μέχρι τις 900 ημέρες κατΆ ανώτατο όριο, το ποσοστό της προσαύξησης θα είναι 3,3% και θα υπολογίζεται επί του 25πλάσιου του τετμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης- κατάταξης του ασφαλισμένου.
Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με τον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αλλά δεν συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των βαρέων το ποσοστό θα είναι πλέον της δικαιούμενης προσαύξησης για το χρόνο στα βαρέα και ανθυγιεινά.
•    Για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος και 35 χρόνια ασφάλιση το ποσοστό προσαύξησης προσαρμόζεται στο 3,3% και θα ανέρχεται πλέον στο 80% των συντάξιμων αποδοχών του.
 
-    Ως προς την συνταξιοδότηση με 3500 ένσημα:
•    Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 31/12/2008 για υποβολή αίτησης αλλά και συμπλήρωσης των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ- Ε.Τ.Α.Μ με 3.500 ημέρες ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας.
   
                           
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο