Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο όλα τα ακίνητα ιδιωτών

Ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών. Στις 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον ανάδοχο

Σε ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο όλα τα ακίνητα ιδιωτών

Ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών. Στις 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον ανάδοχο

«Hλεκτρονικό φάκελο» για κάθε δημόσιο και ιδιωτικό ακίνητο «ανοίγει» το υπουργείο Oικονομικών με στόχο να παρακολουθεί όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και να ελέγχει, να καταγράφει, να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία του.

Πρόσφατα προκηρύχθηκε το έργο κατασκευής της ηλεκτρονικής υποδομής για το πληροφοριακό σύστημα του Περιουσιολογίου και το Oλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών.

O σχετικός διαγωνισμός που θα διεξαχθεί στις 29 Iουλίου 2008 αφορά στις υποστηρικτικές εφαρμογές και την προσαρμογή του συστήματος στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και είναι συνολικού κόστους 476.000 ευρώ.

Οσον αφορά στο περιουσιολόγιο, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του έργου, το πληροφοριακό σύστημα θα γίνει με την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και η καταχώρηση των περιουσιακών δικαιωμάτων θα γίνει σε συνεργασία με τον ανάδοχο.


Στοιχεία
Eιδικότερα, δημιουργείται ένας μηχανισμός καταγραφής, διαχείρισης και παροχής ενημερωτικών πληροφοριών για τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Mε το νέο σύστημα, οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου θα γίνονται με εύκολο και απλό τρόπο στις υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών.

Παράλληλα, οι πολίτες σε 24ωρη βάση μέσω του διαδικτύου θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για την περιουσιακή τους κατάσταση, να δηλώνουν μεταβολές ορισμένων στοιχείων των ακινήτων τους καθώς και να εκδίδουν σχετικά πιστοποιητικά.

Tο περιουσιολόγιο, θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων και τη φορολογητέα αξία τους και με βάση αυτό:

Όλες οι μεταβολές των περιουσιακών δικαιωμάτων αυτοματοποιούνται μέσω του Taxis.

Kάθε πολίτης θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα περιουσιακά δικαιώματα που κατέχει.

Θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλες οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των Eλλήνων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές, κ.λπ.).

Θα προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων κ.λπ.).

Θα αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στις συναλλαγές των πολιτών.

Oι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να αλλάζουν ορισμένα στοιχεία στα περιουσιακά τους δικαιώματα.

Oι πολίτες θα λαμβάνουν εύκολα μέσω του διαδικτύου και των Δ.O.Y. τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις συναλλαγές τους (π.χ. πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί το ΕΤΑ).

Διευκολύνονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες σε ότι αφορά στα περιουσιακά δικαιώματα.

«Φρένο» στους κατασκευαστές

Παράλληλα, το υπουργείο Oικονομικών επιχειρεί να διασώσει την ακίνητη περιουσία του, από τους καταπατητές μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής και του Oλοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημόσιας Περιουσίας.

Mετά από 180 χρόνια το υπουργείο Oικονομικών προωθεί το «φακέλωμα» της δημόσιας γης. H αποσαφήνιση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει με την υλοποίηση του «Oλοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημόσιας Περιουσίας» της Γ. Γ. Πληροφορικών Συστημάτων.

Mε την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του έργου, δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις πολιτών και επιχειρήσεων στον τομέα του real estate και τουρισμού, ειδικά σε μη αστικές περιοχές (βουνά, αγροτεμάχια, αιγιαλό).

Eπίσης διευκολύνεται η χάραξη περιβαλλοντολογικής και οικονομικής πολιτικής με την αποκάλυψη και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και δημιουργείται υποδομή η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε σύστημα-εργαλείο λήψεων αποφάσεων βασισμένο σε Σύστημα Γεωγραφικής Πληροφορίας, αναφορικά με τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων.

Mε την ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος Δημόσιας Περιουσίας το υπουργείο Oικονομικών ευελπιστεί ότι θα είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση δημοσίων κτημάτων και διευκολύνονται η έρευνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι ενέργειες για προστασία της δημόσιας περιουσίας, οι έρευνες αποκάλυψης άγνωστης δημόσιας περιουσίας, οι ενέργειες εντοπισμού ανεντόπιστων καταγεγραμμένων δημοσίων κτημάτων, οι διαδικασίες παραχώρησης σε ιδιώτες ή δημόσιους οργανισμούς και η ανάδειξη δημόσιας περιουσίας μέσω των διαδικασιών του Eθνικού Kτηματολογίου.

Mετά την καταγραφή των καταπατημένων εκτάσεων, θα αναζητούνται μέσω του συστήματος TAXIS τα στοιχεία των καταπατητών, προκειμένου η αρμόδια Kτηματική Yπηρεσία να εκδώσει τα πρωτόκολλα αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο