Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέα υπουργική απόφαση φέρνει για το «πόθεν έσχες» ο Δημήτρης ΠαπαγγελόπουλοςΝέα υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει με λεπτομέρειες το πώς θα υποβάλλεται το πόθεν έσχες, μετά την χθεσινή απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η «κυβέρνηση μόλις η απόφαση του ΣτΕ καθαρογραφεί και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».

Στην υπουργική ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης) με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες  που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ» ενώ σημειώνεται ότι η σχετική υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον περασμένο Νοέμβριο και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού:

«Λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ.
Σημειώνεται ότι υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» για την χρήση 2016. Η Κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το  ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς
».

Πηγή: www.kathimerini.grΟ Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα, δήλωσε τα εξής:

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε εκπρόσωπε, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πόθεν έσχες, θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, εάν κατά τη γνώμη σας εμπεριέχει και τη διάσταση της ανοιχτής κόντρας μερίδας των δικαστικών με την κυβέρνηση και δεύτερον, εάν με αφορμή την τροπολογία, τη νέα υπουργική απόφαση, την οποία πιθανότατα αναμένουμε, αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει και την τροπολογία του 2015 των Τσακαλώτου-Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με την οποία δινόταν η δυνατότητα στον σύζυγο ή τη σύζυγο του υπόχρεου να μην καταθέτει πόθεν έσχες, σε περίπτωση βεβαιωμένης φορολογικά διάστασης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο διαφορετικές ερωτήσεις. Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ, οφείλω να σας πω ότι επισήμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση. Αυτό το οποίο υπάρχει είναι μία άτυπη –θα έλεγε κανείς- ανυπόστατη περίληψη της απόφασης, που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΣτΕ, περίληψη η οποία δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση από καμία δικονομική διάταξη. Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης και με δεδομένο ότι πλέον τη γνωρίζουμε, έστω και με αυτόν τον άτυπο τρόπο, οφείλω να σας πω τα εξής. Μου προκάλεσε και μας προκάλεσε αρνητική έκπληξη, βεβαίως, η συγκεκριμένη απόφαση. Αποτελεί μια νομολογιακή στροφή και την ίδια στιγμή θεωρώ, πιθανολογώ ότι θα δεχθεί σφοδρότατη νομική κριτική. Αυτό, όμως, ας περιμένουμε μέχρι να πάρουμε και το σκεπτικό της απόφασης στα χέρια μας για να δούμε τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκαν οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ στη συγκεκριμένη απόφαση. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, μπορώ να σας πω ότι υπάρχει η σκέψη για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτή και όλα τα πεδία, οι λεπτομέρειες δηλαδή, για τη συμπλήρωση του πόθεν έσχες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι είναι μια τεχνική συζήτηση για την οποία θα υπάρξει επεξεργασία το επόμενο διάστημα. Δεν γνωρίζω, ωστόσο, ποια θα είναι η συγκεκριμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Εφόσον υπάρξει κάτι νεότερο, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες επίσημες ανακοινώσεις.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο