Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ζητούνται υπάλληλοι», αλλά δεν βρίσκονται

2 Ιούλιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • 5 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους παρά «τους ικανοποιητικούς μισθούς και την ασφάλιση»
«Ζητούνται υπάλληλοι», αλλά δεν βρίσκονται

5 στους 10 εργοδότες δυσκολεύονται να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους παρά «τους ικανοποιητικούς μισθούς και την ασφάλιση»

 «Η αγγελία στη βιτρίνα του καταστήματός μου είναι εκεί περισσότερο από τρεις μήνες και έχουν ανταποκριθεί μόλις δέκα άτομα», λέει ο Γιάννης Ιωάννου, ιδιοκτήτης καταστήματος με δερμάτινα είδη στη Χαριλάου Τρικούπη

«Ζητούνται ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί, απόφοιτοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, από βιομηχανία στην περιοχή του Κορωπίου.
Αποστολή βιογραφικών στο τηλέφωνο...» είναι η αγγελία που δημοσίευσε η εταιρεία Μiltech Ηellas πριν από τρεις εβδομάδες.

Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρονικών υψηλής τεχνολογίας για αμυντικές εφαρμογές, ζητεί το τελευταίο διάστημα έξι υπαλλήλους μέσω αγγελιών. «Παρ΄ όλα αυτά όμως, όλο αυτό το διάστημα, μόνο ένας νέος έχει ενδιαφερθεί στέλνοντας το βιογραφικό του», λέει στα «ΝΕΑ» ο Κωνσταντίνος Κουτσός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Σε κυνήγι... υπαλλήλων έχει μετατραπεί για αρκετούς εργοδότες η στελέχωση των επιχειρήσεών τους. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι, παρ΄ ότι προσφέρουν ικανοποιητικούς- στις περισσότερες περιπτώσεις- μισθούς «και βεβαίως ασφάλιση», όπως σημειώνουν, έχουν κενές θέσεις στις εταιρείες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν ήταν στο Δημόσιο...
Αυτό που εντυπωσιάζει τον Κ. Κουτσό είναι ότι πολλοί νέοι, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές στις σχολές τους, προτιμούν να μείνουν για αρκετά χρόνια άνεργοι, περιμένοντας μια προκήρυξη για το Δημόσιο, παρά να δοκιμάσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό είναι το παράπονό μας. Δυστυχώς, έχουμε μάθει σε μια λανθασμένη νοοτροπία. Εάν αυτή τη στιγμή το Δημόσιο προκηρύξει μια θέση, οι αιτήσεις θα είναι περισσότερες από 30.000», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), στο 8,3% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2008-με την πραγματική ανεργία να υπολογίζεται στο 15%, καθώς τόσο η ΕΣΥΕ όσο και ο ΟΑΕΔ δεν καταμετρούν και τους 120.000
«κρυφούς» ανέργους. Το αντίστοιχο ποσοστό για το τέταρτο τρίμηνο του 2007 έφτανε το 8,1%. Η ανεργία φαίνεται ότι πλήττει, σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο τις γυναίκες, με το ποσοστό τους να φτάνει το πρώτο τρίμηνο του έτους το 12,3% έναντι 5,5% των ανδρών. Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι η επίσημα καταγεγραμμένη ανερ γία στη χώρα μας για τους νέους κάτω των 25 ετών (27,1%) είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απέρριψε ο ένας στους 10
Από το σύνολο των ανέργων (406.547), ένας στους δέκα απέρριψε κάποια επαγγελματική πρόταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο κυριότερος λόγος ήταν ο τόπος εργασίας που δεν εξυπηρετούσε τους υποψήφιους εργαζομένους. Ακολουθούν οι μη ικανοποιητικές αποδοχές αλλά και το ωράριο. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, βασική αιτία για τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι το γεγονός ότι οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. «Με τον βασικό μισθό να μην ανεβαίνει πάνω από τα 650-700 ευρώ, μία θέση πωλητή δεν μπορεί να είναι δελεαστική», σημειώνει ο Κ. Καραμπάτσος, διευθυντής πωλήσεων της ιστοσελίδας ανεύρεσης εργασίας kariera.gr Δεκάδες είναι οι αγγελίες που δημοσιεύονται ξανά και ξανά για αρκετές εβδομάδες, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που κρατούν τις αγγελίες για μήνες, ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο», σημειώνουν οι ειδικοί. Όπως επισημαίνουν, αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι Έλληνες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Η ειδικότητα μάλιστα που αποφεύγουν ιδιαίτερα οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι αυτή του πωλητή καταστημάτων. «Με αποτέλεσμα όσοι θέλουν πραγματικά να εργαστούν ως πωλητές, να έχουν μία σειρά από επιλογές».


Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης