Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μη καταβολή ΦΠΑ από υποκειμένους στο φόρο που διαθέτουν άνευ ανταλλάγματος είδη σίτισης κυριότητάς τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία

13 Οκτώβριου 2017 Σχόλια
Μη καταβολή ΦΠΑ από υποκειμένους στο φόρο που διαθέτουν άνευ ανταλλάγματος είδη σίτισης κυριότητάς τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



Με την ΠΟΛ 1147/2017 καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη μη καταβολή ΦΠΑ από τους υποκειμένους στο φόρο που διαθέτουν άνευ ανταλλάγματος είδη σίτισης κυριότητας τους στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο καταπολέμησης του παιδικού υποσιτισμού, ως ακολούθως:

Για την εφαρμογή της παρούσας, νοούνται ως:

α. Δωρητές, οι επιχειρήσεις υποκείμενες στο ΦΠΑ, οι οποίες παραδίδουν άνευ ανταλλάγματος είδη σίτισης κυριότητας τους για την καταπολέμηση του παιδικού υποσιτισμού.

β. Αποδέκτες των ειδών σίτισης, το Υπουργείο Έρευνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι τα διανέμουν περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Ο δωρητής, οφείλει να αποστείλει στον αρμόδιο για τη Φορολογία Εισοδήματος Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. επικυρωμένο αντίγραφο της τριμερούς σύμβασης δωρεάς για τη συμμετοχή σε προγράμματα σίτισης μαθητών που έχει συναφθεί μεταξύ αυτού και του Υπουργείου Έρευνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός προθεσμίας τριάντα ημερών από την υπογραφή αυτής. Στη σύμβαση πρέπει να αναγράφονται:
• Τα στοιχεία του δωρητή υποκείμενου (Επωνυμία, έδρα, ΑΦΜ, ΔΟΥ).
• Περιγραφή των ειδών σίτισης που παραδίδονται.
• Η ποσότητα ανά είδος που παραδίδεται.
• Η αξία της δωρεάς.
• Η διάρκεια της σύμβασης.
• Η περιοδικότητα (ανά ημέρα, εβδομάδα κλπ) των παραδόσεων.
• Στοιχεία σχολείου/ων που παραδίδονται.

Ως σύμβαση δωρεάς νοείται οποιοδήποτε έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαναφερόμενα στοιχεία και είναι υπογεγραμμένο από τον δωρητή, το Υπουργείο Έρευνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην περίπτωση διακοπής της δωρεάν διάθεσης, ο δωρητής οφείλει να γνωστοποιήσει στην ως άνω αρμόδια ΔΟΥ τη διακοπή αυτή αποστέλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο συμφωνητικού λύσης της σύμβασης δωρεάς, υπογεγραμμένο από τον ίδιο, το Υπουργείο Έρευνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντός τριάντα ημερών από την υπογραφή του.
Στο συμφωνητικό λύσης της σύμβασης δωρεάς πρέπει να αναφέρονται:
• Τα στοιχεία του δωρητή υποκείμενου (Επωνυμία, έδρα, ΑΦΜ, ΔΟΥ).
• Τον αριθμό πρωτοκόλλου της σύμβασης δωρεάς που λύεται.
• Περιγραφή των ειδών σίτισης που παύουν να παραδίδονται.
• Η ποσότητα ανά είδος που δεν θα παραδοθεί.
• Η συνολική αξία της μη πραγματοποιηθείσας δωρεάς.
• Η ημερομηνία από την οποία διακόπτεται η δωρεάν παράδοση των ειδών σίτισης.
Ως συμφωνητικό λύσης νοείται οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικνύει τη διακοπή της δωρεάν διάθεσης και περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα στοιχεία, υπογεγραμμένο επίσης από τον δωρητή και τους αποδέκτες.
Τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση διακοπής της δωρεάς.

Στην περίπτωση τροποποίησης των όρων και των στοιχείων της δωρεάς της παραγράφου 1, ο δωρητής οφείλει να αποστείλει στην ίδια ως άνω αρμόδια ΔΟΥ επικυρωμένο αντίγραφο της τροποποίησης υπογεγραμμένης από τον ίδιο και τους αποδέκτες ή επικυρωμένο αντίγραφο της τυχόν νέας σύμβασης δωρεάς που αντικαθιστά την αρχική εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υπογραφής τους.
Η τροποποίηση πρέπει να αναγράφει όλες τις αλλαγές που αφορούν στα υποχρεωτικά στοιχεία της ήδη υπάρχουσας σύμβασης δωρεάς, που γνωστοποιούνται στη ΔΟΥ σύμφωνα με την παράγραφο 1 της παρούσας.

Η προθεσμία γνωστοποίησης στον αρμόδιο για τη Φορολογία Εισοδήματος Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. της σύμβασης δωρεάς ειδών σίτισης που τυχόν έχει ήδη υπογραφεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και αφορά στη σχολική περίοδο 2017-2018 ορίζεται σε 30 ημέρες από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (ΦΕΚ Β' 3576/11-10-2017)

Δείτε την ΠΟΛ.1147/2017 από το φορολογικό αρχείο του κόμβου



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης