Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η ΕΚΤ

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι του των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη η ΕΚΤ

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% σε 4,25% αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι του των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.

Οι τιμές-ρεκόρ της ενέργειας τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την ευρωζώνη, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι η ευρωτράπεζα είναι σε «υψηλά επίπεδα επαγρύπνησης» για τον πληθωρισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο.

Εν συνεχεία, διαβεβαίωσαν ότι δεν επίκειται «σειρά αυξήσεων των επιτοκίων», ωστόσο οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει το 4%, έναντι στόχου της ΕΚΤ για 2%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η έμμεση δήλωση της ΕΚΤ ότι θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά είναι «μπλόφα», καθώς περιμένουν δύο αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2008 και μία ακόμα έως τον Μάρτιο του 2009.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 50% περίπου από τις αρχές του έτους και οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός Ιουνίου θα ανέλθει στο 3,8% από 3,7% τον Μάιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Euirosta θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις λεγόμενες «δευτορογενείς επιπτώσεις», δηλαδή ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζητώντας αύξηση μισθών και τιμών και τροφοδοτώντας, έτσι, την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών. 

Πηγή Ιn.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο