Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Περαίωση για 2003-2006 ζητούν οι επιχειρήσεις

ENTONEΣ πιέσεις δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από εκπροσώπους του παραγωγικού κόσμου, για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία να προβλέπει την αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ οι σχετικές προτάσεις προβάλλουν ως δέλεαρ τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δισ. ευρώ.

Περαίωση για 2003-2006 ζητούν οι επιχειρήσεις              
 
ENTONEΣ πιέσεις δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από εκπροσώπους του παραγωγικού κόσμου, για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία να προβλέπει την αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ενώ οι σχετικές προτάσεις προβάλλουν ως δέλεαρ τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που θα μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 δισ. ευρώ.

Οι ισχυρές αυτές πιέσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς υπέρ της υιοθέτησής τους συνηγορεί σε σημαντικό βαθμό και η κάμψη που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εισπράξεις των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να εμφανίζουν υστέρηση στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008. Eτσι, οι προτάσεις οι οποίες υποβάλλονται προβάλλουν ως δέλεαρ για το Δημόσιο τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν.

Την προώθηση νέας ρύθμισης για αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έχουν ζητήσει αρκετοί φορείς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών - ΕΒΕΑ (το οποίο σημειωτέον εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων), καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος και επισήμως έχει στείλει σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών.

Oπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχει δοθεί ακόμη κανένα «ενθαρρυντικό» δείγμα από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το τελευταίο τρέφει προσδοκίες για αναστροφή των τάσεων των εσόδων στους αμέσως προσεχείς μήνες, κυρίως δε στο μέτωπο του ΦΠΑ, συνεπεία των εντατικότερων ελέγχων που έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Και, βεβαίως, εκκρεμεί και η είσπραξη των εσόδων από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων φυσικών προσώπων.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πάντως ότι μια νέα ρύθμιση για αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων θα έδινε σημαντική ανάσα στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Υπολογίζεται ότι οι πρόσθετες εισπράξεις που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός από την εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης για περαίωση θα μπορούσαν να φθάσουν τα 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πλέον μετριοπαθές σενάριο, ή ακόμη και να φθάσουν, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, τα 2 δισ. ευρώ.

Εφόσον πάντως παρατηρηθεί εντός του καλοκαιριού συνέχιση των σημειούμενων ρυθμών αύξησης των δημοσίων εσόδων, οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν αναγκαία πλέον μια ευέλικτη πολιτική εσόδων ακόμη και μία νέα ρύθμιση για αυτόματη περαίωση. Ενδεχόμενο που όπως αναφέρεται «κερδίζει πόντους» δεδομένου ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσει τακτικό φορολογικό έλεγχο σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των χρήσεων 2000-2002 και οι οποίες εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

Με το αίτημά του προς τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζα, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει στη ρύθμιση της περαίωσης να συμπεριληφθούν προαιρετικά όλες οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ακαθάριστα έσοδα έως 8,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε το 2004, ενώ με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να εισπράξει άμεσα ποσά που θα ξεπερνούν κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ, ή το 1% του ΑΕΠ.

Πηγή: Express.gr

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο