Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Με παρέμβαση του Συνηγόρου διορθώθηκε εσφαλμένη συνταξιοδοτική απόφαση η οποία χορηγούσε μικρότερο ποσό σύνταξηςΚοινωνική προστασία
Σύνοψη διαμεσολάβησης


Τροποποίηση λάθους συνταξιοδοτικής απόφασης και διόρθωση ποσού σύνταξης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδικός Επιστήμονας: Γιάννης Κωστής
Ασκούμενος σπουδαστής ΕΣΔΔΑ: Γιώργος Μουρίκης

Οκτώβριος 2017

Ασφαλισμένη που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλιστικός της φορέας υπολόγισε λάθος το ποσό της σύνταξης ζημιώνοντάς τη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015, για όσους η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος αρχίζει από 1 Ιουλίου 2015 και εφεξής, χορηγείται μόνο το «οργανικό» ποσό, (το ποσό δηλ. που προκύπτει από τις σχετικές καταστατικές και γενικές διατάξεις), ακόμη και εάν το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο. Έτσι σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, που υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου, χορηγήθηκε ποσό σύνταξης πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο.

Η εν λόγω ασφαλισμένη, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία που συνέπιπτε με την τελευταία ημέρα της ως εργαζόμενη. Όμως, με απόφαση διευθυντή του αρμόδιου υποκαταστήματος τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, η αίτηση συνταξιοδότησης θεωρήθηκε ως πλασματικά υποβληθείσα την 1 Ιουλίου 2015, επόμενη ημέρα διακοπής της εργασίας της και έτσι η υποψήφια συνταξιούχος υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου και της χορηγήθηκε σύνταξη πολύ μικρότερη από αυτή θα της χορηγείτο εάν η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης συνέπιπτε με την πραγματική ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμα που απηύθυνε στο υποκατάστημα τόνισε ότι ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης και κατά συνέπεια, ως ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, θα πρέπει να θεωρηθεί η 30η Ιουνίου 2015, η ημερομηνία που πράγματι, (και όχι πλασματικά), κατατέθηκε η αίτηση. Απλώς η χορήγηση της σύνταξης θα πρέπει, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, να ανασταλεί για μία μα ημέρα (30 Ιουνίου 2015) επειδή την ημέρα αυτή εργαζόταν

Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή υποστήριξε ότι η απόφαση να θεωρηθεί η αίτηση ως πλασματικά υποβληθείσα μια ημέρα αργότερα από την πραγματική, με συνέπεια την υπαγωγή της ασφαλισμένης στις νέες ρυθμίσεις, κινείται απολύτως εκτός του πλαισίου που ορίζουν τόσο οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, όσο και οι βασικές αρχές δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης, ζήτησε δεν την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας με την τροποποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Τελικά το πόρισμα του Συνηγόρου έγινε δεκτό στο σύνολο του, εκδόθηκε αναθεωρητική απόφαση με την ορθή ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, και χορηγήθηκε στην ασφαλισμένη το νόμιμο ποσό σύνταξης.

Πληροφορίες: 2131306712, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο