Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Πρόστιμο σε επιχείρηση για απόλυση εγκύου μετά από εισήγηση του Συνηγόρου του ΠολίτηΊση μεταχείριση
Σύνοψη διαμεσολάβησης


Πρόστιμο σε επιχείρηση για απόλυση εγκύου μετά από εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Καλλιόπη Λυκοβαρδή
Ειδική επιστήμονας: Αμαλία Λεβέντη


Ιούλιος 2017

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε την καταγγελία που του διαβίβασε η Επιθεώρηση Εργασίας σύμφωνα με την οποία εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος.

Σύμφωνα με το νόμο ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει δεόντως γραπτώς την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας προστατευόμενης μητέρας και να προβεί σε σχετική κοινοποίηση προς την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας αλλιώς η αναιτιολόγητη καταγγελία προστατευόμενης μητέρας είναι άκυρη.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι στο έγγραφο της απόλυσης της εργαζόμενης δεν αναγραφόταν σπουδαίος λόγος καταγγελίας τον οποίο τελικά ο εργοδότης κοινοποίησε με εξώδικη δήλωση προς την εργαζόμενη περίπου 20 ημέρες μετά την καταγγελία της συμβάσεως. Το ζήτημα πλέον ήταν αν η ακυρότητα λόγω έλλειψης αιτιολογίας της καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας προστατευόμενης μητέρας μπορούσε να θεραπευτεί με τη μεταγενέστερη, μέσω εξωδίκου δηλώσεως, κοινοποίηση προς την εργαζόμενη του σπουδαίου λόγου καταγγελίας.Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι καθώς οι συνέπειες της καταγγελίας επέρχονται από τότε που η εργαζόμενη λαμβάνει γνώση του εγγράφου της καταγγελίας, για να προστατεύεται επαρκώς η εργαζόμενη μητέρα, και προκειμένου να είναι σε θέση η ίδια έγκαιρα να προσβάλει -αν το επιθυμεί- το κύρος της καταγγελίας είναι απαραίτητο να γνωρίζει (η εργαζόμενη) κατά το χρονικό σημείο της καταγγελίας το σπουδαίο λόγο καταγγελίας. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε, ότι οι προθεσμίες προσβολής του κύρους της καταγγελίας είναι ιδιαίτερα σύντομες (3μηνη προθεσμία για διεκδίκηση κάθε αξίωσης του εργαζόμενου που πηγάζει από την άκυρη καταγγελία της συμβάσεως εργασίας του και επίσης 6μηνη προθεσμία για κάθε αξίωση του εργαζόμενου περί καταβολής ή συμπληρώσεως της αποζημίωσης καταγγελίας, η οποία πηγάζει από άκυρη καταγγελία).

Σκοπός των σύντομων αυτών αποσβεστικών προθεσμιών είναι η άρση της αβεβαιότητας, όσον αφορά το κύρος της καταγγελίας, και η ταχεία εκκαθάριση των αξιώσεων που πηγάζουν από την άκυρη καταγγελία.

Κατά συνέπεια, η επαρκής προστασία της (προστατευόμενης) μητέρας εργαζόμενης επιβάλλει, ο σπουδαίος λόγος καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας της να αναγράφεται στο έγγραφο της καταγγελίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω αναιτιολόγητης, συνεπώς άκυρης, καταγγελίας της σύμβασης εργασίας προστατευόμενης μητέρας. Η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο στην επιχείρηση.

Πληροφορίες: 213 1306 712, 213 1306670, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο