Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Αίτημα παράτασης ηλεκτρονικής υποβολής «πόθεν έσχες» για το φορολογικό έτος 2016
Προς τον
Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη

Κοινοποίηση:
Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη Γεώργιο
Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2017

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 127

Θέμα: «Αίτημα παράτασης ηλεκτρονικής υποβολής πόθεν έσχες για το φορολογικό έτος 2016»

Κε Υπουργέ,

H ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων – πόθεν έσχες – περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων για το 2016, λήγει στις 21 Οκτωβρίου 2017.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω της ενιαίας εφαρμογής «Πόθεν», που ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του έτους για πρώτη φορά για τις δηλώσεις πόθεν έσχες του 2015, είναι σχετικά καινούργια και βρίσκεται στην αρχική εφαρμογή της. Ταυτόχρονα απαιτεί χρονοβόρες - επιπρόσθετες της δήλωσης - διαδικασίες όπως σε κάποιες περιπτώσεις σκανάρισμα και ανέβασμα αρχείων, κάτι που η εφαρμογή έδειξε ότι είχε δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.

Για τον λόγο αυτό και δεδομένου ότι αυτό το μήνα που διανύουμε, οι υποχρεώσεις των γραφείων μας είναι υπερβολικά αυξημένες (ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, κλπ.) σε συνδυασμό με την παράταση του Ν.4446/2016 μέχρι 31/10/2017, της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι θα πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής πόθεν έσχες για το φορολογικό έτος 2016 στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Με εκτίμηση,


 


https://www.taxheaven.gr