Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διπλή αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών

Αύξηση από 2 ως και 3 μονάδες του συντελεστή 19% του ΦΠΑ, με την ταυτόχρονη ένταξη πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από το 9% σε χαμηλότερους συντελεστές, προτείνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στον Γ.Αλογοσκούφη.

Διπλή αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών

Αύξηση από 2 ως και 3 μονάδες του συντελεστή 19% του ΦΠΑ, με την ταυτόχρονη ένταξη πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από το 9% σε χαμηλότερους συντελεστές, προτείνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στον Γ.Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται επισήμως ότι έχουν υποβληθεί παρόμοιες προτάσεις στον κ. Αλογοσκούφη, ωστόσο, καθώς οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές και δεν μπορούν να κοπούν, θεωρούν ότι η διπλή αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ μπορεί να δώσει πολύτιμες «ανάσες» στον προϋπολογισμό.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση απέρριπτε το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 20%, τώρα λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, αλλά και λόγω της αδυναμίας της να μειώσει τις δαπάνες (απλώς τις μετακυλίει στους επόμενους μήνες) και να αυξήσει τα έσοδα, είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, στο πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 5,3% έναντι ετησίου στόχου 12,1%, ενώ μόνο τον Μάιο αυξήθηκαν κατά μόλις 2,1%. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 11% ή 85 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 856 εκατ. ευρώ έναντι 771 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007, κινείται όμως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ετήσιο στόχο (13,6%).

Έτσι, στο πεντάμηνο έχει ήδη δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συμβούλιο Κορυφής) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύγκλιση των συντελεστών ΦΠΑ που θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο. Τ

Τον ίδιο μήνα το θέμα του ΦΠΑ και γενικά των έμμεσων φόρων θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο ΕcoFin.

Πηγή In.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο