Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣτΕ - Ο Φ.Π.Α. κόστους οικοδομής από επιχείρηση απαλλασσόμενη του Φ.Π.Α.Με την απόφαση 1694/2017 το ΣτΕ έκρινε αναλυτικά ότι στην διάταξη της περιπτώσεως ε της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), δεν περιλαμβάνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) που καταβάλλει η επιχείρηση κατά την επιδίωξη του σκοπού της. Ο φόρος αυτός, βαρύνοντας, κατ' αρχήν, όχι την επιχείρηση αλλά τον καταναλωτή, διεπόμενος δε από τις ειδικές διατάξεις οι οποίες, συγκροτημένες σε σύστημα, ρυθμίζουν αποκλειστικά τα της επιβολής και της λειτουργίας του, δεν μπορεί να εκπέσει με άλλο τρόπο εκτός από την προβλεπόμενη στις εν λόγω διατάξεις ιδιαίτερη διαδικασία, την συνιστάμενη στον μηχανισμό εκπτώσεως του ΦΠΑ των εισροών από τον ΦΠΑ των εκροών της επιχειρήσεως.

Στην περίπτωση δε κατά την οποία ο μηχανισμός αυτός δεν επιτρέπει την έκπτωση φόρου εισροών εξαιτίας του ότι η επιχείρηση απαλλάσσεται για τις εκροές της από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, και, συνεπώς, ο ΦΠΑ των αγαθών (ή υπηρεσιών) που χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση για το σκοπό της βαρύνει, στην περίπτωση αυτή, την ίδια την επιχείρηση ως καταναλωτή, και πάλι ο εν λόγω φόρος, κατά τη φορολογία του εισοδήματος της επιχειρήσεως, μη υπαγόμενος, κατά τ' ανωτέρω, στην περίπτωση ε της παρ. 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε., δεν δύναται να αφαιρεθεί από τα ακαθάριστα έσοδα κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο Φ.Π.Α. των πιο πάνω αγαθών, ενσωματωμένος καθώς είναι από τη φύση του στο κόστος αποκτήσεως και, συνακόλουθα, στην αξία τους - και, κατά τούτο, διακρινόμενος από τα λοιπά σχετικά έξοδα, όπως, προκειμένου περί αγοράς ακινήτων, τα συμβολαιογραφικά έξοδα, η δικηγορική αμοιβή ή ο φόρος μεταβιβάσεως - εκπίπτει υπό τις προϋποθέσεις εκπτώσεως της αξίας των εν λόγω αγαθών, κατά τις προμνημονευθείσες σχετικές διατάξεις του πιο πάνω άρθρου 31 (ως πρώτες ή βοηθητικές ύλες, εμπορεύσιμα αγαθά κ.λπ)
.

Στην ειδικότερη δε περίπτωση της ιδιοκατασκευής από την επιχείρηση κτιριακής εγκατάστασης ως παγίου αγαθού της, ο καταβληθείς σχετικώς φ.π.α., ενσωματωμένος, κατά τ' ανωτέρω, στο κόστος κατασκευής, προσαυξάνοντας, συνακόλουθα, την αξία του παγίου, και ωφελώντας, αντιστοίχως, την επιχείρηση σε περισσότερες, κατ' αρχήν, χρήσεις, εκπίπτει υπό τις προϋποθέσεις του προβλεπόμενου στις ανωτέρω διατάξεις (περ. στ) μηχανισμού των αποσβέσεων,


Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Ετικέτες για αναζήτηση ΦΠΑ εισροών οικοδομή


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο