Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στην υποβολή των εντύπων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»
Επιμέλεια:

Επιστημονική ομάδα κόμβου


Αναφορικά με την εγκύκλιο του Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας για τις αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα την Τετάρτη, 27.9.2017 θα αφορούν σε όλα τα έντυπα, δηλαδή στο Ε5 (αναφορικά με τη διαδικασία και την προθεσμία υποβολής) και στα έντυπα Ε6 και Ε7 (αναφορικά με την προθεσμία υποβολής), και όχι μόνο στο έντυπο Ε5 όπως έχει γραφεί λανθασμένα σε ορισμένες ιστοσελίδες.
Σε όσα έντυπα υποβληθούν από τις 27.9.2017 και μετά (σ.σ. δηλαδή μετά το πέρας της αναβάθμισης) και αφορούν σε ημερομηνίες λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης πριν από την ημερομηνία αυτή, το τετραήμερο των εργάσιμων ημερών θα ξεκινάει
από την πραγματική ημερομηνία λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία λήξης της σύμβασης είναι η 22.9.2017 και ο εργοδότης υποβάλει οριστικά το έντυπο Ε7 στο σύστημα Εργάνη στις 28.9.2017 (μετά δηλαδή την αναβάθμιση), τότε δεν τίθεται θέμα γιατί είναι εμπρόθεσμος (σ.σ. διότι είναι εντός των τεσσάρων εργάσιμων ημερών). Αν όμως την υποβάλει στις 29.9.2017, τότε είναι εκπρόθεσμος

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι, επειδή το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν ήταν προετοιμασμένο να δεχθεί τα ανωτέρω έντυπα βάσει των νέων δεδομένων (σ.σ. θυμίζουμε ότι οι εν λόγω διατάξεις ισχύουν από 13/9/2017),  όσα έντυπα Ε5, Ε6 και Ε7 υποβλήθηκαν ή υποβληθούν οριστικά πριν τις 27.9.2017, θεωρούνται εμπρόθεσμα από το σύστημα αν η υποβολή τους πραγματοποιηθεί εντός 8 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης.

Προσοχή όμως, το γεγονός ότι το σύστημα δεν ήταν έτοιμο και θεωρεί την υποβολή τους εμπρόθεσμη δεν σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν (ή υποβάλλουν) τα έντυπα αυτά εντός 8 ημερολογιακών ημερών (με ημερομηνία λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας σύμβασης από 14.9.2017) θα είναι καλυμμένοι, διότι ο νόμος είναι σαφής και ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Γι΄αυτό κατά την άποψή μας θα πρέπει να ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους η προθεσμία των τεσσάρων εργάσιμων ημερών (σύμφωνα με τις νέες διατάξεις) σε κάθε περίπτωση.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο