Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στην υποβολή των εντύπων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

22 Σεπτέμβριου 2017 Σχόλια
Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στην υποβολή των εντύπων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



Επιμέλεια:

Επιστημονική ομάδα κόμβου


Αναφορικά με την εγκύκλιο του Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας για τις αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα την Τετάρτη, 27.9.2017 θα αφορούν σε όλα τα έντυπα, δηλαδή στο Ε5 (αναφορικά με τη διαδικασία και την προθεσμία υποβολής) και στα έντυπα Ε6 και Ε7 (αναφορικά με την προθεσμία υποβολής), και όχι μόνο στο έντυπο Ε5 όπως έχει γραφεί λανθασμένα σε ορισμένες ιστοσελίδες.
Σε όσα έντυπα υποβληθούν από τις 27.9.2017 και μετά (σ.σ. δηλαδή μετά το πέρας της αναβάθμισης) και αφορούν σε ημερομηνίες λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης πριν από την ημερομηνία αυτή, το τετραήμερο των εργάσιμων ημερών θα ξεκινάει
από την πραγματική ημερομηνία λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης. Για παράδειγμα, αν η ημερομηνία λήξης της σύμβασης είναι η 22.9.2017 και ο εργοδότης υποβάλει οριστικά το έντυπο Ε7 στο σύστημα Εργάνη στις 28.9.2017 (μετά δηλαδή την αναβάθμιση), τότε δεν τίθεται θέμα γιατί είναι εμπρόθεσμος (σ.σ. διότι είναι εντός των τεσσάρων εργάσιμων ημερών). Αν όμως την υποβάλει στις 29.9.2017, τότε είναι εκπρόθεσμος

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι, επειδή το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν ήταν προετοιμασμένο να δεχθεί τα ανωτέρω έντυπα βάσει των νέων δεδομένων (σ.σ. θυμίζουμε ότι οι εν λόγω διατάξεις ισχύουν από 13/9/2017),  όσα έντυπα Ε5, Ε6 και Ε7 υποβλήθηκαν ή υποβληθούν οριστικά πριν τις 27.9.2017, θεωρούνται εμπρόθεσμα από το σύστημα αν η υποβολή τους πραγματοποιηθεί εντός 8 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας της σύμβασης.

Προσοχή όμως, το γεγονός ότι το σύστημα δεν ήταν έτοιμο και θεωρεί την υποβολή τους εμπρόθεσμη δεν σημαίνει πως όσοι υπέβαλαν (ή υποβάλλουν) τα έντυπα αυτά εντός 8 ημερολογιακών ημερών (με ημερομηνία λήξης σύμβασης ή οικειοθελούς αποχώρησης ή καταγγελίας σύμβασης από 14.9.2017) θα είναι καλυμμένοι, διότι ο νόμος είναι σαφής και ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Γι΄αυτό κατά την άποψή μας θα πρέπει να ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους η προθεσμία των τεσσάρων εργάσιμων ημερών (σύμφωνα με τις νέες διατάξεις) σε κάθε περίπτωση.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης