ΕΚΤ: "Kλειδώνει" η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Οικονομικές Ειδήσεις

17 Ιούνιος 2008
Η εκτόξευση των τιμών καυσίμων και τροφίμων επιτάχυνε τον πληθωρισμό στη ζώνη του Eυρώ στο 3,7% τον Μάιο, εξέλιξη που δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν σε αρκετές από τις 15 οικονομίες του ευρώ, ανάγκασαν τη Eurostat να αναθεωρήσει υψηλότερα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό από το 3,6% που περίμενε. Η πληθωριστική έξαρση είναι εμφανής και στις μεγάλες οικονομίες του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία. Taxheaven.gr

ΕΚΤ: "Kλειδώνει" η αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο  
 
Η εκτόξευση των τιμών καυσίμων και τροφίμων επιτάχυνε τον πληθωρισμό στη ζώνη του Eυρώ στο 3,7% τον Μάιο, εξέλιξη που δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, μεγαλύτερες από ό,τι αναμενόταν σε αρκετές από τις 15 οικονομίες του ευρώ, ανάγκασαν τη Eurostat να αναθεωρήσει υψηλότερα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό από το 3,6% που περίμενε. Η πληθωριστική έξαρση είναι εμφανής και στις μεγάλες οικονομίες του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία.

Όπως έχουν τα πράγματα, οι αγορές περιμένουν αύξηση επιτοκίων 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, κίνηση που θα φέρει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25%. Η άνοδος των τιμών καταναλωτή, 0,6% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και 3,7% σε ετήσια βάση, αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από το 1997. Για το λόγο αυτό πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αύξηση του κόστους χρήματος στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 3 Ιουλίου.  

Οι απόψεις διίστανται για το τι θα ακολουθήσει μετά. Οι οικονομολόγοι "βλέπουν" τον πληθωρισμό να επιταχύνεται προς το 4,0% τους επόμενους μήνες και μερικοί περιμένουν και δεύτερη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Πάντως, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας πρόσφατα έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν επίκειται νέος κύκλος αυξήσεων, φοβούμενοι μήπως τυχόν παρερμηνεία πυροδοτήσει νέα κούρσα του ευρώ.  

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη όμως δείχνει πιο ήπιος, +2,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο από +2,4% τον Απρίλιο, στοιχείο που ενισχύει το σενάριο ότι η αναμενόμενη αύξηση τον Ιούλιο δεν θα έχει συνέχεια. Οι τιμές τροφίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνού αυξήθηκαν 5,7% σε ετήσια βάση με το κόστος ενέργειας πάνω 13,7%, κυρίως λόγω της ανόδου του πετρελαίου, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε από τα $110 το βαρέλι στις αρχές του μήνα στα $135 στο τέλος Μαΐου.

Πηγή Capital.gr