Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΟΟΣΑ: Μόνο η Ελλάδα αύξησε το Φ.Π.Α. το 2016 - Οι χώρες μειώνουν τους συντελεστές φορολογίας για να ενισχύσουν την ανάπτυξη
Αρκετές χώρες μέλη του ΟΟΣΑ συνέχισαν την τάση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην φορολογική τους πολιτική, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής  για την τόνωση της ανάπτυξης, με μια αυξανόμενη εστίαση στη μείωση των ανισοτήτων και την αλλαγή συμπεριφοράς σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.

Μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής:

Οι οικονομίες του ΟΟΣΑ και των επιλεγμένων εταίρων περιγράφουν τις σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, νομοθετήθηκαν ή ανακοινώθηκαν το 2016 στα 35 μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και στην Αργεντινή και τη Νότιο Αφρική. Η έκθεση εντοπίζει τις κυριότερες τάσεις της φορολογικής πολιτικής και υπογραμμίζει ότι ο φόρος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως κύριος μοχλός πολιτικής στις στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης.

Τα κίνητρα για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω του φορολογικού συστήματος οδηγούνται από περικοπές των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος εταιρειών.
12 χώρες προβαίνουν σε μείωση συντελεστών σε ότι αφορά την  φορολογία επιχειρήσεων κατά το 2016, συχνά στο πλαίσιο μιας σταδιακής πολυετούς μεταρρύθμισης του εταιρικού φόρου.
Η μείωση αυτή αυξάνει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, γεγονός που είχε επισημανθεί στην περυσινή αντίστοιχη έκδοση του ΟΟΣΑ.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών  (BEPS), με χώρες που εφαρμόζουν διεθνώς συμφωνημένα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
 
"Οι κυβερνήσεις (όχι όλες προφανώς) ορθώς επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría. "Η παρακολούθηση των αλλαγών στο παγκόσμιο τοπίο της φορολογικής πολιτικής παρέχει υψηλής ποιότητας πληροφορίες σχετικά με τη διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους φορείς στην χάραξη πολιτικής, στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση μελλοντικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών τους".

Οι περικοπές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θεσπίστηκαν σε πολλές χώρες το 2016, αυξάνοντας γενικά την προοδευτικότητα των φορολογικών συστημάτων. Αυτό περιλάμβανε περικοπές των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε άτομα με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα σε 15 χώρες του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εισφορές  παραμένουν σε γενικές γραμμές υψηλές, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Ελάχιστες ήταν οι μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης  το 2016.

"Με τις ασφαλιστικές εισφορές να παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, θα απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες για να ενισχυθούν τα κίνητρα για την απασχόληση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε τα φορολογικά συστήματα να καταστούν πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς", δήλωσε ο κ. Gurría.

Το μείγμα των φόρων συνεχίζει  να μετατίθεται προς τους φόρους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές) και κατανάλωσης, παρόλο που οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκαν το 2016, ενώ μόνο μία χώρα (Ελλάδα) αύξησε τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, ιδίως στον τομέα του καπνού, καθώς και οι φόροι για τα καύσιμα αυξήθηκαν γενικά το 2016, όπως και τα κίνητρα για την αγορά και τη χρήση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Ωστόσο, τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται εκτός του τομέα των μεταφορών, τα οποία επίσης προκαλούν σημαντική ζημιά στο περιβάλλον, εξακολουθούν να φορολογούνται με σχετικά χαμηλά ποσοστά.

Οι μεταβολές των φόρων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία αυξήθηκαν το 2016, σε σύγκριση με το 2015, με ορισμένες κυβερνήσεις να αυξάνουν τους επαναλαμβανόμενους φόρους επί ακίνητης περιουσίας, καθώς και να εισάγουν φόρους συναλλαγής τόσο σε κινητά όσο και σε ακίνητα.

Η παρουσίαση της έκθεσης:


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΟΣΑ BEPS


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο