Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Β.Ε.Θ.: «Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών»

Ε.Β.Ε.Θ.: «Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά


ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 09-09-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δ. Παπαδημητρίου: «Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία»

Δ. Μπακατσέλος: «Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα δούμε τη χώρα μας να μπαίνει στο περιθώριο για τα επόμενα τριάντα χρόνια!»


Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου, έχοντας εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα και παρέθεσε μια σειρά δεικτών που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η αύξηση του ΑΕΠ, για το 2017, θα υπερβεί το στόχο του 1,8% και μίλησε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών και των αγορών μετά το επιτυχές κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 300 μονάδες βάσης, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ), οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ανάκαμψης, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 170% έναντι του 2015 υπερβαίνοντας κατά 800 εκατομ. ευρώ τα επίπεδα εισροών του 2014, ενώ το α’ εξάμηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 185% έναντι του α’ εξαμήνου 2016. Επισήμανε ακόμη ότι οι εξαγωγές αγαθών του α’ εξαμήνου 2017 είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν, τις τουριστικές εισροές να σημειώνουν νέο ρεκόρ το 2017 και το Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στην Ελλάδα να σημειώνει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς «από ετήσια κάμψη -1,9% το 2014 πέρασε σε άνοδο 1% το 2015 και 2,5% το 2016, ενώ το α’ εξάμηνο 2017 σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 6%, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2016».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2017, κατέγραψε τιμή πάνω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων  και  έκλεισε στις 52,2 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό εννέα ετών στην ανάπτυξη του κλάδου.

Σημείωσε ακόμη πως για πρώτη φορά εφέτος ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο, ότι τα ιδιωτικά χρέη μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ότι το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται σταδιακά, ότι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία.

Η πραγματική οικονομία

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογράμμισε πως αυτή δεν συμβαδίζει με τη θετική κίνηση κάποιων δεικτών την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως σημάδι επανεκκίνησης. «Το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κρατά χαμηλή την εσωτερική ζήτηση. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα, τους υψηλότερους φόρους και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει φέρει ασφυξία στην αγορά και έχει οδηγήσει την οικονομία σε έναν υφεσιακό κύκλο. Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Μπακατσέλος, προσθέτοντας πως «καθημερινά παρατηρείται κλείσιμο επιχειρήσεων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν υγιέστατες. Οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι δυσοίωνες. Και βέβαια πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη χρονική υστέρηση μέχρι να αποτυπωθεί πλήρως το αρνητικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της χώρας από κάθε επιχείρηση που κλείνει. Με άλλα, λόγια η ύφεση της οικονομίας έχει σημαντική κεκτημένη ταχύτητα και ορμή και θα αργήσει ακόμη και ένα επενδυτικό σοκ να την επανεκκινήσει».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπενθύμισε ότι «πριν δύο χρόνια ο τότε υπηρεσιακός υπουργός οικονομίας κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε από αυτό εδώ το βήμα ότι η οικονομία χρειαζόταν 100 δισ. επενδύσεων για να επιστρέψει, σε βάθος 5ετίας, στα επίπεδα του 2009». Και ο κ. Μπακατσέλος πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι τι πετύχαμε στο μέτωπο αυτό τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν; Τι θα γίνει με την «Ελληνικός Χρυσός»; Γιατί δεν προχωράει η επένδυση του Ελληνικού;».

Μη βιώσιμο το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ «μπορεί η φοροεξόντωση του ιδιωτικού τομέα να είναι δημοσιονομικά ισοδύναμη με την αποφυγή της μείωσης του δημόσιου τομέα και τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά οι πιστωτές μας, είτε είναι οι εταίροι μας είτε οι αγορές, ότι αυτό το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».

Αργούμε τρομακτικά…


Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη… πρωτιά την οποία κατέκτησε η χώρα μας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών σε ό,τι αφορά τη «σκιώδη» οικονομία, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν Γερμανίας, η παραοικονομία στην Ελλάδα για το 2017, ανέρχεται σε ποσοστό 21,5% του ΑΕΠ. Και συνέχισε: «Τοποθετήθηκαν επιτέλους τα πρώτα τέσσερα scanners σε σημαντικές πύλες εισόδου της χώρας και αξίζουν τα εύσημα στον κ. Πιτσιλή και στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας τα τελευταία χρόνια. Τελικά χρειάστηκε να περάσουν τρεις πρωθυπουργοί για να τοποθετηθούν και λείπουν άλλα 11 για να καλύψουμε τα βόρεια σύνορά μας. Αργούμε τρομακτικά να πάρουμε και να υλοποιήσουμε αποφάσεις. Πόσες όμως επιχειρήσεις έκλεισαν στο μεταξύ λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και πόσοι άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους; Πόσα χρήματα έχασε το κράτος από διαφυγόντες δασμούς και φόρους;».

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε ακόμη στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κάνοντας δυσθεώρητο το επιτόκιο δανεισμού της σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, μετακυλίεται και στο επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.«Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι έχουμε τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν εξ αρχής οι ελληνικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπακατσέλος στις παθογένειες που ταλαιπωρούν τη χώρα, την ώρα που έχει ανάγκη την προσέλκυση κεφαλαίων, παραγωγικών επενδύσεων και τουριστών. Μίλησε για την ασυδοσία, την ατιμωρησία και τη χαμηλή παραγωγικότητα του σπάταλου δημόσιου τομέα, που «συντηρούν το κατάλληλο κλίμα για διαπλοκή και διαφθορά και συνθέτουν μια κακή εικόνα προς τα έξω που μόνο βλάπτει τη χώρα μας».

Αδυνατούμε ή δεν επιθυμούμε…


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ «το πρόβλημα είναι ότι αδυνατούμε ή μάλλον δεν επιθυμούμε να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις». Κι έθεσε δύο ερωτήματα: «Πώς βγήκαν οι άλλες χώρες από τα μνημόνια κι εμείς είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη σε επιτροπεία; Ως πότε θα τρώει τις σάρκες του ο ‘Ελληνας φορολογούμενος;».

Τι πρέπει να γίνει

Ο κ. Μπακατσέλος τόνισε ακόμη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στις τράπεζες των 42 δισ. ευρώ «που βρίσκονται στα στρώματα» αλλά και των χρημάτων που εξήχθησαν νομίμως στο εξωτερικό. Αν δεν συμβεί αυτό, είπε, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, για την αποκατάσταση της ρευστότητας πρέπει:

• Να επιταχυνθεί η επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

• Να λειτουργήσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και

• Να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση και των επιμελητηριακών δομών.

• Να θεσπισθεί ο εταιρικός ακατάσχετος λογαριασμός, για να μη σπρώξουμε επιχειρήσεις στη μαύρη οικονομία και στο κλείσιμο.

Ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ακόμη πως η χώρα πρέπει «να αρχίσει και πάλι να παράγει» και να γίνει ελκυστική σε επενδύσεις κάτι που, όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται με τη μείωση των ονομαστικών μισθών, αλλά με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς». Τόνισε ακόμη την ανάγκη για ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν και συγκεκριμένα:

• ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο,

• γρήγορες αδειοδοτήσεις

• ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης,

• σταθερό φορολογικό καθεστώς χωρίς αιφνιδιασμούς

• Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές

• Κίνητρα για επενδύσεις κάθε είδους

Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, «ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εθνικός - και η ανάγκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι επιτακτική. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και δεν υπάρχουν και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Χρειάζεται η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ομοψυχία. Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα δούμε τη χώρα μας να μπαίνει στο περιθώριο για τα επόμενα τριάντα χρόνια».

Η Θεσσαλονίκη

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ αναφέρθηκε στην τοπική οικονομία. «Η Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια έμεινε πίσω και έχει χάσει πολλές ευκαιρίες λόγω των ελλείψεών της σε υποδομές. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην προώθηση μεγάλων ζητημάτων της πόλης μας και αναφέρομαι στην παραχώρηση του λιμανιού και του αεροδρομίου, αλλά και στην επανεκκίνηση των έργων του μετρό. Επάνω σε αυτούς τους πυλώνες θα στηριχτεί η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Ας ευχηθούμε ότι θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και ας ελπίσουμε επίσης ότι θα μπορέσουμε να πούμε το ίδιο, σε ένα χρόνο από τώρα, και για τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που προανέφερα», σημείωσε ο κ. Μπακατσέλος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης