Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Τα sms, η «ΕΡΓΑΝΗ» και το «τετράδιο» του καλοκαιριού

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

Ι. Πρόλογος

«Γυρίσαμε πάλι στο φθινόπωρο, το καλοκαίρι
σαν ένα τετράδιο που μας κούρασε γράφοντας μένει
γεμάτο διαγραφές αφηρημένα σχέδια
στο περιθώριο κι ερωτηματικά, γυρίσαμε
στην εποχή των ματιών που κοιτάζουν
στον καθρέφτη μέσα στο ηλεχτρικό φως
σφιγμένα χείλια κι οι άνθρωποι ξένοι
στις κάμαρες στους δρόμους κάτω απ’ τις πιπεριές
καθώς οι φάροι των αυτοκινήτων σκοτώνουν
χιλιάδες χλωμές προσωπίδες.
Γυρίσαμε· πάντα κινάμε για να γυρίσουμε
στη μοναξιά, μια φούχτα χώμα, στις άδειες παλάμες
»

Μ΄αυτό το απόσπασμα από το ποίημα του μεγάλου μας ποιητή Γ. Σεφέρη που έχει τίτλο «Ένας λόγος για το καλοκαίρι» αποφάσισα να ξεκινήσω το πρώτο μου «σχόλιο της Δευτέρας» μετά τον Αύγουστο. Το μπλε τετράδιο των ολιγοήμερων διακοπών —για όσους κατάφεραν να ξεκουραστούν— θα τοποθετηθεί κι αυτό επιμελώς δίπλα στα άλλα σ΄ένα από τα πολλά συρτάρια της βιβλιοθήκης του μυαλού. Μέσα του θα παραμείνουν καλά προστατευμένες όλες οι αναμνήσεις του καλοκαιριού, οι εικόνες, οι στιγμές και όλα όσα ζήσαμε. Όμως το τρένο της ζωής συνεχίζει αγκομαχώντας την πορεία του πάνω στις σιδηροτροχιές κι εμείς, όντες καθισμένοι σ΄ ένα βαγόνι τρίτης θέσης αντικρίζουμε απ΄το παράθυρο την επιγραφή στο σταθμό που γράφει με πλάγια μεγάλα γράμματα «Σεπτέμβριος». Ο κυκλοθυμικός χαρακτήρας του καιρού αυτές τις μέρες με πείθει πως μπήκαμε ήδη στο φθινόπωρο. Και κάπως έτσι θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να λύσουμε την πολύπλοκη εξίσωση της ζωής με τους πολλούς αγνώστους.

Αφήνω γρήγορα όλα αυτά γιατί έχουμε και ανασκόπηση. Ας ξεκινήσουμε το σύντομο εβδομαδιαίο ταξίδι πίσω στο χρόνο και ας αφεθούμε στη «μαγεία» των φορολογικών, λογιστικών και λοιπών θεμάτων που μας απασχόλησαν ή εξακολουθούν να μας απασχολούν...

 

ΙΙ. Νομοσχέδιο για εργατικά & ασφαλιστικά θέματα

Συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και υπήρξαν ορισμένες τροποποιήσεις σχετικά με το κείμενό. Όπως ήταν αναμενόμενο το νομοσχέδιο αυτό μονοπώλησε το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε. Σημαντική ήταν και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας. Είχαμε βέβαια και αντιδράσεις για ορισμένες διατάξεις (Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. για τις νέες προθεσμίες υποβολής εντύπων «ΕΡΓΑΝΗ», Γ.Σ.Ε.Ε.: Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας με παρατηρήσεις και επισημάνσεις για τις εργατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.: Διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με την τήρηση και την υποβολή στοιχείων από τον εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»).

Τελικά το νομοσχέδιο, μετά από αρκετές βελτιώσεις και αποσύρσεις τροπολογιών (δείτε αναλυτικά τη σχετική είδηση του κόμβου «Βροχή» από νομοτεχνικές βελτιώσεις και αποσύρσεις τροπολογιών στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας) ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη (δείτε την είδηση Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό). Την τελική του μορφή όπως ψηφίστηκε μπορείτε να τη βρείτε εδώ ( Το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας).
 

Οι βασικότερες αλλαγές σε ΕΡΓΑΝΗ και ΕΦΚΑ και η έναρξη ισχύος τους [ διαβάστε με προσοχή τις νέες διατάξεις ειδικά αυτές που αφορούν στην υποβολή στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ].

Ρίξτε μια ματιά και στον παρακάτω πίνακα έτσι ώστε να ενημερωθείτε για τις πιο άμεσες αλλαγές που αφορούν στην υποβολή εντύπων, την έναρξη ισχύος, κ.λπ.
 

ΟΠΣ - ΣΕΠΕ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ
Ε6: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ) Η διαδικασία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε6 (καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, με ή χωρίς προειδοποίηση) υλοποιείται σε δύο στάδια: Ο εργοδότης, αρχικά, συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα του εντύπου Ε6, την εκτυπώνει και ακολούθως, αφού τεθούν οι υπογραφές ιδιοχείρως του εργοδότη και του εργαζομένου, ο εργοδότης ολοκληρώνει την ηλεκτρονική υποβολή επισυνάπτοντας το αρχείο τού ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις προαναφερθείσες υπογραφές, εντός  προθεσμίας οκτώ (8) ημερολογιακών ημερών τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών. Οι νέες διατάξεις αναφορικά με την προθεσμία υποβολής ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ.
 
Ε7: ΒΕΒΑΙΩΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΡΓΟΥ Υποβάλλεται μέσα σε οκτώ (8) τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την λήξη της σύμβασης ή του έργου. Οι νέες διατάξεις αναφορικά με την προθεσμία υποβολής ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ.
Ε5:ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥ Η υποχρέωση για αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων ορίζεται εντός οκτώ (8) ημερολογιακών ημερών 4 εργάσιμων ημερών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.  Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει χωρήσει οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Στην τελευταία περίπτωση, η εξώδικη δήλωση του εργοδότη επιδίδεται στον εργαζόμενο το αργότερο τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από την οικειοθελή του αποχώρηση και η αναγγελία γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την επίδοση της εξώδικης δήλωσης. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των συνοδευτικών εγγράφων της παρούσας, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη καταγγελία του εργοδότη

Οι νέες διατάξεις ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ.

Υπερωρίες - υπερεργασία

Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της. Οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν μετά τη δημοσίευση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΟΠΣ - ΣΕΠΕ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Οικοδομικά και τεχνικά έργα

Στο ΟΠΣ - ΣΕΠΕ είναι υποχρεωτική η τήρηση των στοιχείων του απασχολούμενου προσωπικού σε οικοδομική εργασία ή τεχνικό έργο. Αντίγραφο του εντύπου της ως άνω αναγγελίας για κάθε ημέρα απασχόλησης τηρείται στον τόπο εκτέλεσης του έργου με ευθύνη του εργοδότη και τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθ. 24 του ν. 3996/2011 (Α' 170). Για τους σκοπούς των διατάξεων αυτών, ως εργοδότης θεωρείται ο εργολάβος και ο υπεργολάβος που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας ή του τεχνικού έργου

Οι νέες διατάξεις ισχύουν μετά τη δημοσίευση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία της αναγγελίας, τα στοιχεία που περιλαμβάνει, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 


Ας δούμε όμως και κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις που αναρτήθηκαν στον κόμβο την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν στο νέο νομοσχέδιο

Με sms οι υπερωρίες στο «ΕΡΓΑΝΗ»

Ε. Αχτσιόγλου: Διευκρινίσεις σχετικά με τα οικοδομικά έργα, τις υπερωρίες και το κλείσιμο των επιχειρήσεων

Α. Πετρόπουλος: «Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών»

Μητρώο επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Ε. Αχτσιόγλου: «Η διαταγή πληρωμής για διεκδίκηση δεδουλευμένων δεν θα ισχύει για εργαζομένους σε Α.Ε.»


 

ΙΙΙ. Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών είχαμε εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα.

Οι χώρες με τις οποίες θα αρχίσει να ισχύει η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών το 2017 και το 2018

Εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών - Κατάλογος οντοτήτων και λογαριασμών που πρέπει να αντιμετωπιστούν ως Μη Δηλούντα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και Εξαιρούμενοι Λογαριασμοί

 Έως 15.9.2017 η υποβολή των στοιχείων από τις τράπεζες στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

 


IV. Σημαντικά θέματα

Α.Α.Δ.Ε.: Συμψηφισμοί υπερεισπράξεων και επιστροφών - «Οδηγίες για την αποφυγή δημιουργίας υπερεισπράξεων»

Τέλη χαρτοσήμου σε προκαταβολές μισθών που συμψηφίζονται πέραν του μηνός  [ Από την απόφαση αυτή η ουσία είναι η εξής: Για τη φορολογία χαρτοσήμου, κάθε προκαταβολή μισθού που δεν συμψηφίζεται εφάπαξ μέσα στο μήνα θεωρείται δάνειο, ενώ για τη φορολογία εισοδήματος ως παροχές σε είδος θεωρούνται μόνο οι προκαταβολές μισθών άνω των τριών μηνών ].

Επισήμανση: Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί με τη φορολογία χαρτοσήμου γιατί παρότι οι διατάξεις είναι παλιές και ενίοτε φαντάζει σε μας πως έχει ατονήσει ο έλεγχος για θέματα χαρτοσήμου, η πράξη δείχνει πως οι έλεγχοι στέκονται αρκετά στις διατάξεις γενικότερα περί χαρτοσήμου και συχνά επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα και προσαυξήσεις στους παραβάτες (σ.σ. η παραγραφή είναι 20ετής όπως θα δείτε σε σημερινό άρθρο μας).

Ο παραλογισμός του μη συμψηφισμού παρακρατούμενων φόρων σε εκπρόθεσμες δηλώσεις

 

V. Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δείτε τα παρακάτω ενδιαφέροντα θέματα:

Το αλφαβητάρι του «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών» (Νόμος 4469/2017)

Σημαντικά σημεία που πολλοί δε γνωρίζουν για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων

Αυτόματα καταχωρούνται πλέον τα στοιχεία από τις τράπεζες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - 6.105 επιχειρήσεις επισκέφθηκαν την πλατφόρμα τον πρώτο μήνα λειτουργίας της

 

 

VI. Αρθρογραφία, μελέτες, κ.λπ.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

 (Upd) Έκτακτη περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. Προθεσμίες υποβολής και καταβολής του φόρου, χρήσιμες πληροφορίες.

Γ.Ε.ΜΗ. - Ποιοι θεωρούνται έμποροι - Υποχρεωτική και δυνητική εγγραφή - Ανάλυση, νομολογία, παραδείγματα

Η ενοικίαση σπιτιού μέσω Airbnb

VII. Τα νέα του Σ.ΛΟ.Τ.


Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 772 ΕΞ 11.5.2017 Χρόνος αναγνώρισης εσόδου και δαπάνης τιμολογίου που τροποποιεί το αρχικό τιμολογηθέν ποσό λόγω πλήρωσης αίρεσης

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 747 ΕΞ 11.5.2017 Ειδικός φόρος κατανάλωσης σε υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 739 ΕΞ 11.5.2017 Ρύθμιση αυθαιρέτου


VIII. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.

Ε.Ε.Α.: «Έρχεται νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα»

Από έλεγχο περνάνε τα επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/04 για τα φωτοβολταϊκά [ Αριθμ. απόφ. 91439/2017 Σύσταση ομάδας εργασίας από μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών για την πραγματοποίηση διοικητικών ελέγχων επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια συνολικής ισχύος μέχρι 150 kw, που υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 3299/2004, και καθορισμός του καταμερισμού εργασιών, του τρόπου λειτουργίας και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας: Έργο της ομάδα εργασίας αποτελεί η διενέργεια, από τα συγκροτούμενα διμελή όργανα ελέγχου, του συνόλου των εκκρεμών, στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, διοικητικών ελέγχων των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από την ηλιακή ενέργεια, συνολικής ισχύος μέχρι 150 kw, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/2004, όπως ισχύει ].

Η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (e-mail) εργαζομένου συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας

Ασφαλιστικές εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. επιβάλλονται τόσο στους κατόχους ψιλής κυριότητας όσο και στους κατόχους επικαρπίας μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών

Δεν επιβάλλεται ΦΣΚ κατά την μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε Α.Ε.

Παράταση έως τις 25 Σεπτεμβρίου για τους δασικούς χάρτες

Οφειλή τελών κυκλοφορίας οχημάτων λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασής τους

 

IX. Νομολογία

ΣτΕ 468/2017 Προσωπική ευθύνη των μελών του Δ.Σ. κατά το χρόνο διάλυσης ή συγχώνευσης των εταιριών για την πληρωμή του φόρου. Το ζήτημα εάν εξακολουθεί να ευθύνεται, κατ άρθρο 115 παρ. 1 του ν. 2238/1994, για την καταβολή φόρου εισοδήματος ανώνυμης εταιρείας, μέλος διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αυτής με εκπροσωπευτική εξουσία, μετά τη λήξη της θητείας του σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 2190/1920 (λόγω παρόδου διετίας), στην περίπτωση που δεν ορίστηκε νέο Δ.Σ. μέχρι τη λύση της εταιρείας, θα κριθεί από νέα συνεδρίαση με την επταμελή σύνθεση του ΣτΕ

Άρειος Πάγος 517/2017 Εργατικό ατύχημα σε οικοδομικό έργο. Προϋποθέσεις για χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ή της ψυχικής οδύνης σε περίπτωση θανάτου. Ευθύνη μηχανικού και εργολάβου για την τήρηση των όρων ασφαλείας

 

Χ. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως στον επίλογο του πρώτου σχολίου της Δευτέρας μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου. Δεν ήθελα σήμερα να σας κουράσω και πολύ μιας που είναι πρώτη μέρα του σχολίου (για κάποια παιδιά βέβαια είναι και η πρώτη μέρα του σχολείου σήμερα και ειλικρινά το μυαλό μου πήγε φευγαλέα σε εκείνες τις πρώτες μέρες της δικής μου σχολικής ζωής). Για όλες τις επόμενες Δευτέρες του έτους θα είμαστε μαζί σας και θα μοιραζόμαστε μέσα από την αμφίδρομη και ιδιόμορφη αυτή επικοινωνία, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες ή ακόμη και τις προσωπικές μας αναζητήσεις (γι΄αυτό το τελευταίο ζητούμε εκ των προτέρων την επιείκειά σας).

Μην ξεχνάτε ότι, το σχόλιο της Δευτέρας δημιουργήθηκε για σας κι εσείς είστε αυτοί που δίνετε ζωή σε τούτη εδώ τη στήλη μέσω της συμμετοχής σας, του ενδιαφέροντος που δείχνετε, αλλά και γενικότερα μέσω των παρατηρήσεων και της καλοπροαίρετης κριτικής που ασκείτε κατά διαστήματα για τον εμπλουτισμό της. Εμείς απ΄την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη συμπυκνωμένη ενημέρωση του σχολίου σε υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να παραμείνει ένα χρήσιμος βοηθός για όλους μέσα στο χάος της πολυνομίας. 

Καλή δύναμη και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

 

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο