Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους στην Ε.Ε.


Το δρόμο για την προώθηση της δωρεάν σύνδεσης wifi σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ε.Ε. αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την προσεχή Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ψηφίζει τον Κανονισμό, που προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 6.000 ασύρματων συνδέσεων στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους (σε πάρκα, πλατείες, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, κ.λπ.) σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς και τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ταυτοποίησης για τις συνδέσεις αυτές σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, με την επωνυμία WiFi4EU, ανοίγει το δρόμο για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα γίνει με “γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο” σε όλα τα κράτη - μέλη και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων.

“Αυτή είναι η ευκαιρία για να δοθεί ευρύτερη και ίση πρόσβαση, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τοποθεσία ή την οικονομική κατάσταση”, είπε σε συνέντευξη του ο εισηγητής της πρότασης Κάρλος Ζορίνιο (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία).

Στόχος της πρωτοβουλίας WIFI4EU είναι να προσφέρει ελεύθερο και γρήγορο ίντερνετ μέχρι το 2020 σε περισσότερες από 6.000 κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα θα δίνεται σε δημόσιους φορείς με ανοιχτούς στο κοινό χώρους, όπως βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, πάρκα, σιδηροδρομικοί σταθμοί, τερματικοί σταθμοί λεωφορείων. Το πρόγραμμα διαθέτει συνολικά €120 εκατ., τα οποία θα δοθούν στις τοπικές αρχές που θα δηλώσουν ενδιαφέρον. Αν η ολομέλεια του ΕΚ δώσει το πράσινο φως στο πρόγραμμα, οι αιτήσεις θα ανοίξουν στις αρχές του 2018.

Εφαρμογή
Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω κουπονιών για την αγορά εξοπλισμού και σύνδεσης. Οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να πληρώσουν για τη συνδεσιμότητα και τη συντήρηση, ενώ θα πρέπει και να δεσμευτούν για την παροχή της υπηρεσίας για τρία χρόνια. “Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Τα κουπόνια θα δοθούν σε εκείνους που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα και με αυτά θα μπορούν να συνδεθούν”, εξηγεί ο Κάρλος Ζορίνιο.

Επίσης, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ε., η οποία θα επιτρέπει στους δημόσιους φορείς να υποβάλλουν αίτηση online.

Αρχικά θα δοθούν €20 εκατ. σε περίπου 1.000 δήμους/κοινότητες, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μόνο μέσω του Διαδικτύου. Στους δικαιούχους θα αποσταλούν κουπόνια. Θα παρέχεται ένα κουπόνι ανά κοινότητα, κατά σειρά προτεραιότητας, το οποίο πρέπει να καλύπτει μέχρι και το 100% του κόστους του σχεδίου.

Αιτήσεις
Αιτήσεις για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν οι τοπικές δημόσιες Αρχές (δήμοι/κοινότητες ή ομάδες δήμων/κοινοτήτων), οι οποίες επιθυμούν να προσφέρουν ασύρματη σύνδεση Wi-Fi σε περιοχές στις οποίες δεν παρέχεται παρόμοια σύνδεση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Επίσης, στις τοπικές δημόσιες Αρχές, που αναζητούν χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση και μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν σύνδεση στην κοινότητά τους για αρκετά χρόνια.

Πηγή sepe.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο