Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ομιλία της κ. Θ. Φωτίου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 07.09.2017

Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».


Σας αποστέλλουμε την ομιλία της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησής μας είναι να θωρακιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ώστε να προωθηθεί η ισότιμη μεταχείρισή του αλλά και να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.

Με το Δ’ μέρος του σημερινού νομοσχεδίου υλοποιείται θεσμικά και οργανωτικά η Διεθνής Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για τομή στα ζητήματα αναπηρίας και αυτό αναγνωρίζεται από όλο το αναπηρικό κίνημα. Έχει αναπτύξει ο υπουργός Επικρατείας αναλυτικά τις ρυθμίσεις του και δεν θα επεκταθώ.

Αυτά συμβαίνουν με αυτή τη θεσμοθέτηση. Τι γίνεται όμως αυτές τις μέρες στο μιντιακό τοπίο; Κυριαρχείται από τρομοκρατικά πρωτοσέλιδα: «Θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα». Εκλαμβάνω αυτά τα πρωτοσέλιδα ως αγωνιώδη επίκληση προς τους δανειστές να το ζητήσουν.

Σας καλώ συνάδελφοι της ΝΔ να μην τα υιοθετείτε διότι δεν έχουμε τέτοια μνημονιακή υποχρέωση. Δεν θα κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα.

Αντίθετα, μέσα από τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή απονομής όλων των κοινωνικών επιδομάτων, οι ανάπηροι θα δουν τις διαδικασίες για τα επιδόματα να επιταχύνονται και τους χρόνους αναμονής στα ΚΕΠΑ να μειώνονται. Χωρίς γραφειοκρατία και φακέλους που πηγαινοέρχονται ατελείωτα. Με απλό και ηλεκτρονικό σύστημα τα ΚΕΠΑ και ο νέος ΟΓΑ θα υλοποιήσουν αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, όπως να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ και ο χρόνος απονομής του επιδόματος και να δίδονται όλα τα αναπηρικά επιδόματα την ίδια μέρα κάθε μήνα.

Σχεδιάζουμε από τις αρχές του 2017 και θα νομοθετήσουμε σύντομα αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων αναπήρων, που εσείς δεν μπορέσατε να κάνετε τόσα χρόνια. Γιατί δεν μπορέσατε ή δεν θέλατε να συνδέσετε όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του κράτους. Ενώ σπαταλήσατε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων του κράτους που δεν επικοινωνούσε η μια με την άλλη.

Αυτά τελείωσαν μέσα σε λίγους μήνες με το ΚΕΑ. Η ΗΔΙΚΑ έκανε αυτή τη σύνδεση και το σχεδιασμό που εξοικονομεί χρόνο, καταργεί τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών, καταργεί τις πελατειακές σχέσεις, εξοικονομεί χρήμα στο Δημόσιο χωρίς απολύσεις κ. Μητσοτάκη, και αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του πολίτη. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο, όχι γιατί είμαστε ευαίσθητοι αλλά, γιατί έχουμε αυτή την πολιτική επιλογή.

Εσείς βέβαια κύριοι βουλευτές της ΝΔ που νοιάζεστε για τους ανάπηρους της χώρας δεν βρήκατε ούτε μια λέξη να πείτε για το κεφάλαιο Δ’ (άρθρα 61-76) που αφορά σε διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Επί ματαίω περιμένω από τον εισηγητή της ΝΔ –και πρώην υπουργό Εργασίας- μια λέξη για όλα αυτά τα άρθρα.

Πρωτοφανές αλλά γεγονός.

Με την αναπηρία θα ασχολείτο; Να του θυμίσω όμως τουλάχιστον εδώ τι είπαν οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, όπως αναφέρονται επί λέξει στο υπόμνημα που κατέθεσα.

Η λήψη οριζόντιων, θεσμικών μέτρων όπως προβλέπονται στο Μέρος Δ’ και στη βάση αυτών η εφαρμογή της Σύμβασης, θα αναβαθμίσει διεθνώς τη χώρα όσον αφορά τη δικαιωματική προσέγγιση των ζητημάτων αναπηρίας και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα από τα καλά παραδείγματα πρακτικής διεθνώς. Η συμβολή αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας τα επόμενα χρόνια στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το χώρο της αναπηρίας και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους θα είναι καταλυτικής σημασίας.

Την ίδια αφωνία και για το κεφάλαιο Ε’ που αφορά τους κοινωνικούς λειτουργούς. Σήμερα, περίπου 10.000 άτομα εκπαιδευμένα για να επιλύουν στο πεδίο τα οξυμένα, λόγω κρίσης, κοινωνικά θέματα θα μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά τις υπηρεσίες τους σε πολλαπλά προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

Ο ΣΚΛΕ γίνεται ΝΠΔΔ, δηλαδή θεσμικός συνομιλητής και κριτής της κοινωνικής πολιτικής όλων των βαθμίδων οργάνωσης του κράτους. Αίτημα χρόνων που ποτέ δεν ικανοποιήσατε ενώ παρακολουθούσατε όλες τις υπηρεσίες Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης να αποδυναμώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς.

Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το νέο ρόλο του ΣΚΛΕ στο νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, το μεγάλο νομοσχέδιο που θα δώσουμε τον επόμενο μήνα σε δημόσια διαβούλευση. Θα μειώσουμε τους χρόνους αναμονής για χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί και κυρίως θα αποτρέψουμε την ιδρυματοποίηση των παιδιών που τα στιγματίζει νοητικά και ψυχολογικά για όλη τους τη ζωή και με πλήρη διαφάνεια θα βάλουμε τις βάσεις για να εξαλείψουμε το ανατριχιαστικό φαινόμενο εμπορίας βρεφών, εμπορίας παιδιών.

Παρακολουθώ και επιβεβαιώνω με κάθε τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη φθινοπωρινή επικοινωνιακή γραμμή που αναπαράγεται με παραλλαγές σ ‘αυτή την αίθουσα.

Ένα αμάλγαμα ψεύδους και παραποιημένων στοιχείων: Πραγματική δοκιμασία για την κοινή λογική και για όσα μάθαμε στην αριθμητική του Δημοτικού, για την ανεργία που μεγάλωσε, τα είπε η κ. Αντωνοπούλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το brain drain. Δεν είδατε εσείς κανέναν νέο να φεύγει το 2010, το ΄11, το ΄12, το ΄13, το ΄14. Έφυγαν όλοι μετά το 2015. Θα ακούσετε βέβαια τις επόμενες μέρες το σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης αιμορραγίας.

Όπως δεν βλέπατε και την ακραία φτώχεια και αφήσατε 615.000 ανθρώπους χωρίς καμία βοήθεια. Αυτούς που σήμερα παίρνουν το ΚΕΑ και είδαν μια μικρή διαφορά στην καθημερινότητά τους;

Απαξιώνετε και λοιδορείτε το σημερινό νομοσχέδιο που 33 φορείς εργαζομένων έκριναν θετικά. Τι συμβαίνει και επιδεικνύετε αυτή την απύθμενη αλαζονεία προς τους εργαζόμενους;

Έχετε τόσο πολύ απογειωθεί με τα φτερά των δημοσκοπήσεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε 2 φορές τις δημοσκοπήσεις το 2012 και 3 φορές το 2015. Προσγειωθείτε!

Πιστεύω όμως δυστυχώς ότι η φθινοπωρινή απογείωση γίνεται γιατί ακούτε τα τύμπανα της Γ’ αξιολόγησης να ξαναχτυπούν. Επενδύετε για μια φορά ακόμη στην πιθανότητα οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών να προβάλουν παράλογες απαιτήσεις για να καταστρέψουν τη χώρα.
Αυτή είναι η είναι η δική σας επένδυση. Επένδυση της αρπαχτής, λέει ο λαός μας. Η δική μας επένδυση είναι η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που εσείς διαλύσατε και στο οποίο δεν πιστεύετε.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στην κοινωνική συνοχή, μια επένδυση στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο