Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Άρνηση Δ.Ο.Υ. και Δ.Ε.Δ. για διόρθωση τόκων σε φορολογική δήλωση

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κόμβος έχει παρουσιάσει μια σειρά από αποφάσεις τις Δ.Ε.Δ. που στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιώνουν τους φορολογούμενους οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με παράλογα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται από ορισμένους ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης. Η περίπτωση που θα δούμε σήμερα δυστυχώς δεν έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης από την Δ.Ε.Δ. και η αλήθεια είναι ότι ξενίζει τόσο η απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. όσο και η απόφαση απόρριψης της Δ.Ε.Δ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Φορολογούμενος συμπλήρωσε στη δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 και συγκεκριμένα στους κωδικούς 667 και 668 (τόκοι καταθέσεων) ολόκληρο το ποσό των τόκων, χωρίς να επιμερίσει το 50% στον εαυτό του όσο και στη σύζυγό του.  Στη συνέχεια υπέβαλε τροποποιητική δήλωση εισοδήματος δηλώνοντας τα σωστά ποσά ωστόσο αυτή δεν έγινε δεκτή από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και απορρίφθηκε σιωπηρώς.
Ακολούθησε η ενδικοφανής προσφυγή προς την Δ.Ε.Δ. με την οποία ο φορολογούμενος ζήτησε την επανεξέταση της τροποποιητικής δήλωσης διότι, εκ παραδρομής δηλώθηκε τόσο στην στήλη του υπόχρεου όσο και στην στήλη της συζύγου του, δηλαδή εις διπλούν, εισόδημα που αφορά τόκους κοινού τραπεζικού λογαριασμού ποσού 942,14 €. Προς απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού του προσκόμισε και βεβαίωση τόκων καταθέσεων της τράπεζας.

Δυστυχώς η Δ.Ε.Δ. δεν έκανε δεκτή την προσφυγή του με αιτιολογικό που η αλήθεια είναι ότι φαίνεται λίγο παράλογο.

Επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη συμπλήρωση της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2014 στους κωδικούς 667-668 τόκοι (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης δηλώνονται οι τόκοι που αποκτώνται από οποιαδήποτε αιτία, οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, τόκοι δανεισμού, τόκοι που επιδικάστηκαν κλπ, πριν από την αφαίρεση του φόρου 15%.

Επειδή, στους κωδικούς 667 και 668 της φορολογικής δήλωση δηλώνονται τα ποσά που εισπράττονται από του τόκους καταθέσεων συνολικά από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα-τράπεζες.

Επειδή,
ο προσφεύγων δήλωσε με την αρχική φορολογική του δήλωση φορολογικού έτους 2014 τόκους καταθέσεων (κωδ.667) για τον ίδιο ποσό 942,14€ και ποσό 944,32€ για την σύζυγό του (κωδ.668).

Επειδή, ο προσφεύγων προσκόμισε βεβαίωση της τράπεζας, από την οποία προκύπτει ότι το ποσό των τόκων 942,04€ αφορά τόκους καταθέσεων που εισπράχθηκαν από κοινού με τη σύζυγό του, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η περίπτωση να εισπράχθηκαν τόκοι από καταθέσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Αποφασίζουμε την απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής του ως προς τη σιωπηρή απόρριψη της με αρ.καταχώρησης τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος, φορολογικού έτους 2014.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο