Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση πάνω από 25% των αντικειμενικών αξιών το 2009

9 Ιούνιου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Eσοδα 1,2 δισ. από το ενιαίο τέλος ακινήτων για το επόμενο έτος, με πρόσθετο βάρος 300 εκατ. για τους ιδιοκτήτες. ΣE ποσοστό άνω του 25% θα αυξηθούν εντέλει οι αντικειμενικές αξίες των εντός σχεδίου πόλης ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2009.
Αύξηση πάνω από 25% των αντικειμενικών αξιών το 2009              

Eσοδα 1,2 δισ. από το ενιαίο τέλος ακινήτων για το επόμενο έτος, με πρόσθετο βάρος 300 εκατ. για τους ιδιοκτήτες.  ΣE ποσοστό άνω του 25% θα αυξηθούν εντέλει οι αντικειμενικές αξίες των εντός σχεδίου πόλης ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2009.

Τη μετάθεση του χρόνου αναπροσαρμογής για το 2009 αντί του φθινοπώρου 2008 αποφάσισε οριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Προφανής στόχος είναι να ληφθούν εν προκειμένω υπόψη οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων του επόμενου έτους ώστε περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες να υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα που κατέχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της πρόσθετης επιβάρυνσης το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες από την αύξηση του ΕΤΑΚ για το 2009 υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται στον τακτικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους να εγγραφεί ως ποσό συνολικής επιβάρυνσης (για το 2009) των ιδιοκτητών από το ΕΤΑΚ ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, την 1η Ιανουαρίου 2009 θα αυξηθούν για τρίτη φορά από το 2006 οι αντικειμενικές αξίες για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν δεκάδες φόροι και τέλη που επιβαρύνουν την κατοχή και την απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Η πιο μεγάλη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα προκύψει από το ενιαίο τέλος, το οποίο κάθε χρόνο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου.
Ειδικά για το τρέχον έτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 890 εκατ. ευρώ από την πρώτη εφαρμογή του ΕΤΑΚ. Βέβαια, μετά τη διαπίστωση ότι περίπου 5.000 νομικά πρόσωπα δεν υπέβαλαν ως όφειλαν δήλωση ΕΤΑΚ και την παράταση των προθεσμιών υποβολής της δήλωσης και της καταβολής της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες έως την Παρασκευή 27 Ιουνίου, επικρατεί αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία είσπραξης του νέου φόρου.

Για το 2009, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης άνω του 25% σε μέσα επίπεδα. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αυξήσει τις συνολικές εισπράξεις από το ΕΤΑΚ στο 1,2 δισ. ευρώ το 2009.

Εκτός από το ΕΤΑΚ, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά:
• Οι φόροι στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων.
• Οι συμπληρωματικοί φόροι που επιβάλλονται επί των μισθωμάτων.
• Το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι και οι κοινότητες από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικιών.
• Ο φόρος μεταβίβασης και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.
• Οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
• Τα τέλη και τα δικαιώματα για συμβολαιογράφους και δικηγόρους που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, στις κατά τόπους ΔΟΥ θα συσταθούν επιτροπές αποτελούμενες από εφοριακούς και εκπροσώπους των ΟΤΑ, οι οποίες θα υποβάλουν στο υπουργείο τις εισηγήσεις τους για τα ποσοστά των αυξήσεων που πρέπει να επιβληθούν στις αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο θα δώσει εντολή οι εισηγήσεις να έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αν είναι έτοιμοι οι πίνακες με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες.
 
Πηγή: Express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης