Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντί σχολίου ανασκόπηση εβδομάδας - 6 Αυγούστου έως 12 Αυγούστου - Εξωδικαστικά πρόστιμα για σακούλες

Αντί σχολίου ανασκόπηση εβδομάδας - 6 Αυγούστου έως 12 Αυγούστου - Εξωδικαστικά πρόστιμα για σακούλες
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 14 λεπτά

 Αντί σχολίου ανασκόπηση εβδομάδας - 6 Αυγούστου έως 12 Αυγούστου



 

 

Καλημέρα

Αντί σχολίου και αυτή την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, παραθέτουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις αλλά και αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στον κόμβο και απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Μέσο χρονικό περιθώριο ανάγνωσης της σημερινής ανασκόπησης: 8 Λεπτά (χωρίς ανάγνωση των επί μέρους θεμάτων.


 

Θέματα που χρήζουν προσοχής.
 


 

Πλήρης οδηγός και υλικό για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και την υποβολή της αίτησης


Ο πιο πλήρης οδηγός που υπάρχει για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών


Χωρίς πρόστιμο η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN


Η ΔΕΔ αποδέχθηκε την ενδικοφανή προσφυγή του φορολογούμενου και ακύρωσε το πρόστιμο με βάση τα ακόλουθα σκεπτικά, τα οποία θυμίζουν το καθεστώς των προστίμων που ίσχυε στις τροποποιητικές δηλώσεις προ της ισχύος του ΚΦΔ. (Σχετική η ΠΟΛ.1317/2.12.1997 σύμφωνα με την οποία το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση επιβάλλονταν μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος παραβαίνει κάποια φορολογική υποχρέωσή του και όχι σε κάθε περίπτωση που υπέβαλλε κάποια συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση. Επίσης, εφόσον ο φορολογούμενος υπέβαλλε  τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να δηλώσει κάποιο στοιχείο το οποίο είχε παρέλειψε να δηλώσει, αλλά με αυτή την παράλειψή του δεν παραβίαζε κάποια φορολογική διάταξη, δεν του επιβάλλονταν πρόστιμο, στην περίπτωση βέβαια που δεν προέκυπτε διαφορά φόρου.)


Οδηγός για τις κατασχέσεις, τα όρια προστασίας μισθών καθώς για την διαδικασία των πλειστηριασμών.


Το επικαιροποιημένο εγχειρίδιο της Α.Α.Δ.Ε. με ερωτήσεις-απαντήσεις σε φορολογικά θέματα (Ιούλιος 2017)


Περισσότερες υποχρεώσεις στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» - Τι θα περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται σύντομα στη Βουλή


Συνέντευξη της υπουργού Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.


Τα προγράμματα για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος του 2017


(Upd) Προσοχή! - Υποχρέωση υποβολής καταλόγων υπόχρεων «πόθεν έσχες» από τις εταιρείες, κ.λπ.


Ίσως να υπάρχει χρόνος ακόμα.
Ξεκαθαρίζουμε ότι υπόχρεοι στην ανάρτηση καταλόγων, είναι όσες επιχειρήσεις έχουν υπόχρεο για υποβολή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ το 2017 (1.1.2016 - 31.12.2016) και όσες είχαν  υπόχρεο που υπέβαλε ΠΟΦΕΝ ΕΣΧΕΣ πριν το 2017 αλλά  απώλεσε την ιδιότητά του και γιαυτό τον λόγο δεν θα υποβάλει πόθεν έσχες το 2017.(Π.χ. διακοπή σύμβασης επιχείρησης με το δημόσιο, παρίτηση εκτελεστικού μέλους ΔΣ, μεταβίβαση μεριδίων, ή μετοχών και αποχώρηση από την επιχείρηση, κλπ).  Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, υπόχρεοι για ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ σύμφωνα με την περίπτωση λθ΄του άρθρου 1 του ν.3213/2003 είναι
: "λθ. Ο Ιδιοκτήτης, οι Εταίροι, οι Βασικοί Μέτοχοι, τα εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και φέρουν οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ιδιότητες σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει τα αναφερόμενα στην περίπτωση ια' ποσά ανά περίπτωση.(150.000 κλπ)"

Ευνόητο είναι ότι ανάλογο κατάλογο πρέπει να αναρτήσουν και οι λοιποί φορείς ,ΟΤΑ,Αστυνομία, ΜΜΕ, Αθλητικές ομοσπονδίες, ΣΔΟΕ, Υπ.Οικονομικών, και άλλοι πολλοί φορείς οι οποίοι έχουν υπόχρεο προς Συμπλήρωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Συνεπώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αρκεί μόνο η υποβολή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ από τα φυσικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα, πρέπει και οι φορείς* στους οποίους εντάσσονται/ανήκουν/συμμετέχουν τα φυσικά αυτά πρόσωπα, να στέλνουν κατάσταση με τα ονόματα και την  ιδιότητα του κάθε προσώπου που είναι υπόχρεος για υποβολή ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.  Έτσι η εποπτεύουσα Αρχή θα γνωρίζει κάθε χρόνο ποιοι είναι οι υπόχρεοι υποβολής ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

* Σους φορείς εντάσσονται και οι επιχειρήσεις (ΑΕ-ΕΠΕ-ΟΕ-ΙΚΕ).


Και με τη «βούλα» της ΔΕΔ χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες μηδενικές δηλώσεις ΦΜΥ


Η εκπρόθεσμη δήλωση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ)


Είναι προφανές ότι, για να μπορέσει κάποιος να υπολογίσει με ακρίβεια το πρόστιμο της συγκεκριμένης παράβασης για περιόδους πριν από την 1.1.2016 θα πρέπει είτε να μελετήσει πληθώρα διατάξεων με την βοήθεια των καλύτερων νομικών της χώρας ή αν δεν μπορέσει να βγάλει άκρη ως έσχατη λύση να καταφύγει στο μαντείο των Δελφών.


Στο πάντα επικαιροποιημένο άρθρο "(Upd8) Σημαντικά θέματα της τελευταίας περιόδου που πρέπει να γνωρίζετε" θα δείτε ταξινομημένα τα σημαντικότερα θέματα του τελευταίου ΕΞΑΜΗΝΟΥ, σε περίπτωση που σας έχει διαφύγει κάποιο από αυτά...


Τον Σεπτέμβριο η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών αρχών της Ε.Ε.


Η Ελλάδα εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανταλλαγή φορολογικών αποφάσεων. (tax ruling) , καιμε αφορμή τις προειδοποιήσεις στην Βουλγαρία την Κύπρο και την Πορτογαλία, έγινε γνωστό ότι η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών αρχών της ΕΕ προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

 

 


Πλαστικές Σακούλες


Τέρμα οι δωρεάν πλαστικές σακούλες - Ποια είναι η επιβάρυνση από το 2018 - Οι υποχρεώσεις των εμπόρων των παραγωγών και οι κανόνες για την πώλησή της
 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα και τους κανόνες που θα ισχύουν από το 2018 για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ

Οι βασικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στην ΚΥΑ είναι :

Ορίζεται τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα σε όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm) από την 1.1.2018, με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm, οι οποίες απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.
Το τέλος, ύψους 3 λεπτών (για το 2018) και 7 λεπτών από την 1.1.2019, θα είναι απολύτως ανταποδοτικό και θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία θα μειώνουν την κατανάλωση και θα προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.
Παράλληλα καθιερώνονται υποχρεωτικά:
η «επώνυμη» σακούλα με αριθμό μητρώου παραγωγού, ημερομηνία και τόπο παραγωγής
η διακριτή χρέωση των σακουλών πάχους 50-70 μm από τα καταστήματα (χωρίς τέλος)
η προώθηση από τα σούπερ μάρκετ σακουλών πολλαπλής χρήσης ή βιοαποδομήσιμων με χρέωση ή χωρίς, ή με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες προς ανακύκλωση
η αναγραφή του κόστους πώλησης της σακούλας, καθώς και του τέλους στα παραστατικά.    

Τέλος, για να ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, υποχρεούνται :
οι παραγωγοί πλαστικών σακουλών να συμβάλλονται με συστήματα ανακύκλωσης
τα σούπερ μάρκετ να ενθαρρύνουν την επαναχρησιμοποίηση και να συνδράμουν στην ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας με διάφορα κίνητρα προς τους πελάτες τους
ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης να ενημερώνει τους πολίτες και να παρακολουθεί την παραγωγή, εμπορία και πώληση σακουλών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Οι ρυθμίσεις υιοθετήθηκαν με γνώμονα την ανάγκη περιορισμού της περιβαλλοντικής επίπτωσης και ταυτόχρονα την σταδιακή και βαθμιαία προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής πλαστικής σακούλας.

Για το ίδιο θέμα Σ. Φάμελλος: «Να βγάλουμε την πλαστική σακούλα από τις καταναλωτικές μας συνήθειες»

Και φυσικά η απόφαση εδώ :  Αριθμ. 180036/952/2017 Καθορισμός μέτρων και κανόνων νια τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2015/720/ΕΕ «για την τροποποίηση της οδηγίας 1994/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2015.

 

 




Σημαντικές φορολογικές αποφάσεις περασμένης εβδομάδος


 

   ΠΟΛ.1116/2017 Παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής φόρου που προκύπτει από αυτές για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο νησί της Κω

 

Παρατείνονται μέχρι και την 31.10.2017 οι προθεσμίες υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 26.7.2017, 28.8.2017, 26.9.2017 και στις 26.10.2017 για τους υποκείμενους που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο νησί της Κω.

Παρατείνονται μέχρι και την 31.10.2017 για τους ανωτέρω υποκειμένους:
α) Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 31.7.2017, 31.8.2017 και στις 29.9.2017.
β) Οι προθεσμίες καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις ΦΠΑ. Η ιδία ημερομηνία είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

Οι ανωτέρω δηλώσεις ΦΠΑ και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες υποβάλλονται στη ΔΟΥ ή ΓΕΦ σε έντυπη μορφή, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

 

Πιστοποίηση αναπηρίας για απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 ΠΟΛ.1122/2017 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1212/2015 απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. (Πιστοποίηση αναπηρίας για απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α.)

 

Με την απόφαση τροποποιείτε η απόφαση ΠΟΛ.1212/24.9.2015 σχετικά με την πιστοποίηση της αναπηρίας για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όπως ορίζει το σχετικό άρθρο 7 του νόμου 4223/2013.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει:
"Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 3 της ενότητας Α του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1212/24.9.2015 (ΦΕΚ 120 Β΄) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.»"

Το εδάφιο που αντικαταστάθηκε είχε ως εξής:
Για την πιστοποίηση της αναπηρίας εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1041/4.4.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ 926 Β’).

 

 ΠΟΛ.1117/2017 Παράταση προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών, καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στο νησί της Κω στις 21.7.2017

 

Παρατείνονται μέχρι και την 31.10.2017 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής όλων των φόρων (δείτε αναλυτικά την απόφαση)  αρμοδιότητας Δ.Ο.Υ. Κω .

Παρατείνονται μέχρι και την 22 Ιανουαρίου 2018 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. / Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στη Δημοτική Κοινότητα Κω.

Αναστέλλεται μέχρι και την 22.1.2018 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων μέχρι την 21.7.2017 οφειλών, των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων. (Δείτε περαιταίρω ανάλυση στην απόφαση.

 

Διευκρινίσεις σχετικά με τις εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης

ΔΕΑΦ 1118853 ΕΞ 2017 Εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης

 

Από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλοδαπής προέλευσης, εκπίπτουν οι κρατήσεις από τους μισθούς που έχουν πραγματοποιήσει στην αλλοδαπή οι εργοδότες, είτε αυτές αποτελούν κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες επιβάλλονται με νόμο, είτε υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο, είτε αποτελούν κρατήσεις στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων όπως αυτές αναγράφονται σε βεβαιώσεις που προσκομίζονται με τη δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα.

 

Εκδόθηκαν τα νέα κλιμακωτά ποσοστά επιστροφών (rebate) που ισχύουν από 1-8-2017

Αριθ. Γ3γ/Γ.Π.58976/2017 Κλιμακωτό ποσοστό εκπτώσεων (rebate) επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων υποβαλλόμενων δαπανών των οριζομένων στην παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 4172/2013
 

Η απόφαση που προβλέπει τα νέα κλιμακωτά ποσοστά επιστροφών (rebate) από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους που υπόκεινται σε έκπτωση (rebate) και ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού έκπτωσης επί αυτών.

 

ΔΕΦΚΦ Β 1116493 ΕΞ 2017 Κοινοποίηση διατάξεων άρθρου 107 του ν. 4446/2016
 

Με τις διατάξεις του άρθρου 107 του κοινοποιούμενου νόμου επέρχονται ορισμένες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), όπως αυτό ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 7Ε' του ν.2969/01, ιδίως σε ότι αφορά τη διάθεση του παραγόμενου εξ' αυτούς προϊόντος απόσταξης. Επιπλέον, με τις διατάξεις αυτές γίνονται και οι αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας προκειμένου για την πρόβλεψη των σχετικών διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, συνεπεία των νέων υποχρεώσεων και απαγορεύσεων που εισάγονται με τις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του κοινοποιούμενου άρθρου 107.

 

Άδεια φορολογικής αποθήκης - Οι νέοι όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγησή της

Αριθμ. ΔΕΦΚΦ 1116596 ΕΞ 2017 Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης, την παρακολούθηση και τη λειτουργία αυτής
 

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και οι επιμέρους διαδικασίες αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία των φορολογικών αποθηκών προϊόντων υποκείμενων σε ΕΦΚ, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 2960/2001.

Ειδικότερα καθορίζονται:
1. Οι αρμόδιες αρχές για την έκδοση της άδειας φορολογικής αποθήκης, την ανάκληση - ακύρωση αυτής καθώς και για την εποπτεία και τον έλεγχο ορθής λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης.
2. Τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία συνυποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο με την αίτησή του καθώς και οι διαδικασίες χορήγησης της άδειας φορολογικής αποθήκης.
3. Τα είδη φορολογικών αποθηκών, οι όροι και ο χρόνος αποθήκευσης των προϊόντων σε καθεστώς αναστολής.
4. Οι όροι λειτουργίας και παρακολούθησης της φορολογικής αποθήκης και ο έλεγχος αυτής.

 

 

 

 

"Εργατικά ασφαλιστικά


 Από 9.8.2017 η καθυστέρηση δεδουλευμένων αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Α' 116/9-8-2017) ο νόμος 4487/2017.

Μεταξύ άλλων στο άρθρο 56 του νόμου προβλέπει ότι η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του άρθρου 56 προστίθεται εδάφιο στο άρθρο 7 του νόμου 2112/1920.

Το άρθρο 7 του νόμου 2112/1920 "Περί υποχρεωτικής καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων" διαμορφώνεται ως εξής :

"'Άρθρο 7. - Κείμενο νόμου

Πάσα μονομερής μεταβολή των όρων της υπαλληλικής συμβάσεως, βλάπτουσα τον υπάλληλον, θεωρείται ως καταγγελία τούτης, δι' ην ισχύουσιν αι διατάξεις του παρόντος νόμου.
Ώς μία τοιαύτη θεωρείται έν πάση περιπτώσει η μετάθεσις του υπαλλήλου είς γραφείον λειτουργούν έν τη αλλοδαπή έφ' όσον δεν αποδέχεται την μετάθεσιν ο μετατιθέμενος υπάλληλος.
Επίσης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης"
 

 

 Τα αποτελέσματα του «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Ιούλιο


 Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών Ιουλίου 2017 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων


 Υπ. Εργασίας: «Θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής - σε πολλές δόσεις - των μηνιαίων εισφορών με την τελευταία εγκύκλιο»


Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή  δήθεν "νέου" χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους, ενημερώνει ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής - σε πολλές δόσεις - των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής.


 Στο 21,7% το ποσοστό ανεργίας το μήνα Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ


 Τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του 2017


 Επίδομα αδείας και δώρα εορτών για το οικόσιτο προσωπικό που αμείβεται με εργόσημο

Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του (ΑΠ 690/2017) έκρινε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της της ΚΥΑ 19040/1981, συνδυαζόμενες με  εκείνες του ν. 3863/2010 για την αμοιβή με εργόσημο, συνάγεται ότι το ελάχιστο ποσό επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα, που προσδιορίζεται στο τελευταίο εδάφιο και συνδέεται με το γενικό κατώτατο όριο ημερομισθίου, αναφέρεται μόνο σε όσους απασχολούνται περιστασιακά σε πλείονες του ενός εργοδότες και όχι σε εκείνους που εργάζονται αποκλειστικά σε έναν εργοδότη, για τους οποίους ισχύουν οι γενικές ρυθμίσεις του άρθρου 1 παρ.1 και 2 της ΚΥΑ 19040/1981.

 

 

 

Αρθρογραφία κόμβου

 Άρθρα Γεγονότα μετά την ημερομηνία αναφοράς των χρηματοοικονομικών καταστάσεων

 Άρθρα Η εορτή της 15ης Αυγούστου

 Άρθρα Ενδοομιλικές συναλλαγές - Ορισμός συνδεδεμένων προσώπων

 Άρθρα Τίτλος κτήσης (απόδειξη δαπάνης) και ασφάλιση Ε.Φ.Κ.Α.

 

 

 


 

Νομοθεσία - Αλλαγές

Ο νόμος 4485/2017 και οι αλλαγές στο αρχείο του κόμβου

Δημοσιεύθηκε και ο νόμος 4487/2017 - Άμεση επιστημονική κωδικοποίηση σε όλες τις διατάξεις που τροποποιούνται

 

 

 

Δικαστικές αποφάσεις

  ΔΕΕ - Yπόθεση C-143/16 Σύμβαση διαλείπουσας απασχολήσεως συναπτόμενη με πρόσωπα ηλικίας κάτω των 25 ετών – Αυτοδίκαιη λύση με τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του εργαζομένου

  ΣτΕ 150/2017 Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα.

  Άρειος Πάγος 690/2017 Υπολογισμός επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα στους αμειβόμενους με εργόσημο

 



Υποχρεώσεις εβδομάδος

16 Αυγ 2017  Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία



Ώρα για γέλιο...


 

Καλή εβδομάδα και καλό Δεκαπενταύγουστο.



Παράρτημα

Λοιπές ειδήσεις :

Από 31.5.2018 το barcode για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, περιοδικού και ημερήσιου τύπου

Εκδόθηκε η απόφαση για την παράταση στην εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για γεωργική εκμετάλλευση


 

Λοιπές αποφάσεις :

ΔΔΘΕΚΑ Γ 1118586 ΕΞ 2017 Σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τον Ε.Φ.Κ. αιθυλικής αλκοόλης που παραλαμβάνεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για επιστημονικούς και ιατρικούς σκοπούς - έλεγχος της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτής

Κ.Υ.Α. αριθμ. 940/81279/2017 Καθορισμός της διαδικασίας, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των προβλεπόμενων κυρώσεων σε εφαρμογή του άρθρου 17α του ν. 4056/2012 (Α' 52)

Αριθ. πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Δ 1119922 ΕΞ 2017 Απλούστευση στη διαδικασία δειγματοληψίας κατά την εξαγωγή/επανεξαγωγή όμοιων εμπορευμάτων στα πλαίσια των Ειδικών Καθεστώτων με σκοπό τη τελειοποίηση



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης