Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ακίνητα: Λήγει η προθεσμία για σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή, με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι και τις 7 Απριλίου, οπότε και εφαρμόστηκαν οι νέες τιμές στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ακίνητα: Λήγει η προθεσμία για σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή, με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι και τις 7 Απριλίου, οπότε και εφαρμόστηκαν οι νέες τιμές στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι όπως μέχρι και τις 7 Απριλίου είχαν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ οι απαραίτητες δηλώσεις μεταβίβασης και έχει βεβαιωθεί ο σχετικός φόρος.

Επισημαίνεται ότι οι υπόχρεοι που δεν θα προλάβουν να συντάξουν τα σχετικά συμβόλαια θα υποχρεωθούν να κάνουν τις εν λόγω μεταβιβάσεις με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που αυξήθηκαν έως και 283%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ συμπληρωματική δήλωση φόρου μεταβίβασης και να καταβάλλουν τον επιπλέον φόρο, ο οποίος θα προκύψει με βάση τις νέες αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τελικά ματαιωθεί η υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει το φόρο που έχει πληρώσει ο υπόχρεος μέχρι τις 7 Απριλίου 2008 που ίσχυαν οι παλιές αντικειμενικές αξίες γης.

Για να επιστρέψει βέβαια το δημόσιο το φόρο που έχει καταβληθεί, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ημέρα που κατατέθηκε η δήλωση του φόρου μεταβίβασης, ενώ η επιστροφή θα γίνει σε τρεις μήνες μετά την υποβολή της αίτησης.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι όσοι σχεδιάζουν να αγοράσουν ακίνητο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, αυξημένο φόρο μεταβίβασης που σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και 385%. Επίσης, θα έχουν περισσότερα έξοδα για συμβολαιογραφικά, παρουσία δικηγόρου και τη μεταγραφή του ακινήτου στο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης πληρώνεται εφάπαξ στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει το ακίνητο, με την υποβολή της σχετικής δήλωσης και πριν από την υπογραφή του συμβολαίου.

Όσον αφορά ειδικότερα στο φόρο γονικής παροχής καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, κάθε μια από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο