Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλήρης επιδότηση φωτοβολταϊκών

Σε έγκριση του συνόλου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών έργων, χωρίς περικοπή της αιτούμενης ισχύος, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πλήρης επιδότηση φωτοβολταϊκών              

 
Σε έγκριση του συνόλου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών έργων, χωρίς περικοπή της αιτούμενης ισχύος, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Oπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση καμπάνιας του ΥΠΑΝ για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί θα αξιολογηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ως προς το τεχνικό σκέλος, ενώ ως προς το σκέλος της οικονομικής βιωσιμότητας θα αξιολογηθούν με βάση τα κριτήρια του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΠΑΝ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θα επιβάλει μείωση της αιτούμενης ισχύος προκειμένου τα έργα να προσαρμοστούν στο πλαφόν που έχει τεθεί ανά περιφέρεια εγκατάστασης, όπως σχεδιαζόταν στο παρελθόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της πληθώρας των αιτήσεων για δημιουργία φωτοβολταϊκών έργων, μικρών και μεγάλων, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης έχει παγώσει η υποδοχή αιτήσεων ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο για τα μικρά και από τον περασμένο Μάρτιο για τα μεγάλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Ιανουαρίου στα συρτάρια της ΡΑΕ υπήρχαν 7.800 αιτήσεις προς αξιολόγηση, συνολικής ισχύος 3.330 MW.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, μελέτες που έχουν γίνει καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ακόμη κι αν εγκριθεί τελικώς το 1/3 των αιτήσεων τότε έως το 2012 θα έχουν εγκατασταθεί 300 MW, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, τεχνικά ή οικονομικά, στο σύστημα.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε άλλες χώρες για τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα και εντός του Ιουλίου ενδέχεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διευκολύνει την εγκατάστασή τους.

Ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε ακόμη ότι 919 MW ΑΠΕ έχουν ενταχθεί στο ΕΠΑΝ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και υλοποιούνται. Ειδικότερα, στον επενδυτικό νόμο έχουν ενταχθεί 144 επενδύσεις, 312 MW, συνολικού ύψους 472 εκατ. ευρώ και ποσά ενίσχυσης 193 εκατ. ευρώ, ενώ στο ΕΠΑΝ 185 επενδύσεις 607 MW ύψους 736,7 εκατ. ευρώ και ενίσχυσης 354,4 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, χθες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Hμέρα Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στον Μαραθώνα. Ο κ. Παπούλιας, μετά την ενημέρωση που είχε για το έργο και τις δράσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξέφρασε τον θαυμασμό και τα συγχαρητήριά του προς το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου. Πηγή: Express.gr 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο