Ειδήσεις Κ.Φ.Δ. - Πρόστιμα - Δ.Ε.Δ.

Και με τη «βούλα» της ΔΕΔ χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες μηδενικές δηλώσεις ΦΜΥΌπως είχαμε αναφέρει στο σχετικό άρθρο του κόμβου (Δείτε εδώ):

"Με την απόφαση ΠΟΛ.1072/31.3.2015, δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο του Κ.Φ.Δ. (σ.σ. βλ. άρθρο 54 του ν. 4174/2013) σε όσες μηδενικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. υποβάλλονται εκπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Με την ΠΟΛ.1049/11.2.2014 Απόφαση ΓΓΔΕ όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την ΠΟΛ.1217/2.10.2014 Απόφαση ΓΓΔΕ δόθηκαν οδηγίες αναφορικά με τον καθορισμό του τρόπου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011. Επισημαίνεται, ότι όπως είχε διευκρινιστεί και στην Απόφαση αυτή, εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση. Ειδικά στην περίπτωση που οι υπόχρεοι εργοδότες παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και να συμπληρώνουν την ειδική ένδειξη που αναγράφεται επί του εντύπου. Για την υποβολή εκπρόθεσμων μηδενικών δηλώσεων ΦΜΥ δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του ΚΦΔ (ν.4174/2013)."


Είχαμε επισημάνει τέλος ότι στην ΠΟΛ.1252/20.11.2015 η οποία είναι η ερμηνευτική εγκύκλιος των άρθρων 53-62 του Κ.Φ.Δ. δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα αυτό, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι η μη υποβολή προστίμου στις μηδενικές δεν προκύπτει ευθέως από τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Κ.Φ.Δ.


Αναφορικά με το θέμα μια πρόσφατη απόφαση (Αρ. αποφ. 1295/14-06-2017) της ΔΕΔ (Διεύθυνσης Επίλυσης διαφορών) αναφέρει τα εξής:
 

....Επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχει η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στον διαδικτυακό ιστότοπο www.gsis.gr, εάν οριστικοποιηθεί μία διαδικτυακώς υποβληθείσα δήλωση και καταβληθεί ο φόρος και, ακολούθως, διαπιστωθεί κάποιο λάθος, τότε εάν το λάθος αφορά σε απόδοση μικρότερου ποσού φόρου, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής (χρεωστικής) Προσωρινής Δήλωσης Απόδοσης Φ.Μ.Υ. για την απόδοση του υπολειπόμενου ποσού φόρου, εάν, όμως, το λάθος αφορά σε οτιδήποτε άλλο, καμία διόρθωση δεν μπορεί να γίνει από τον χρήστη - υπόχρεο.
Επειδή, με τις διατάξεις της ενότητας «VII. ΛΟΙΠΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ» παράγραφος 6 της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.1072/31.3.2015 του Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών (οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις), ορίζεται ότι «Επισημαίνεται ότι, όπως είχε διευκρινιστεί και στην Απόφαση αυτή, εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση.
Ειδικά στην περίπτωση που οι υπόχρεοι εργοδότες παύουν να απασχολούν προσωπικό, υποχρεούνται να υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και να συμπληρώνουν την ειδική ένδειξη που αναγράφεται επί του εντύπου. Για την υποβολή εκπρόθεσμων μηδενικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κ.Φ.Δ. (Ν.4174/2013). ».

Βάσει των ανωτέρω, στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης μηδενικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. δεν επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 54 παράγραφος 1 περίπτωση γ) και παράγραφος 2 περίπτωση γ) του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.).

 


Ετικέτες για αναζήτηση εκπρόθεσμες ΦΜΥ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο