Η εισήγηση Αλογοσκούφη στον ΟΟΣΑ

Οικονομικές Ειδήσεις

4 Ιούνιος 2008
Συντονισμό δράσεων σε πέντε τομείς για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης χρηματοοικονομικής κρίσης εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρέμβαση του στην σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Taxheaven.gr

Η εισήγηση Αλογοσκούφη στον ΟΟΣΑ

Συντονισμό δράσεων σε πέντε τομείς για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης χρηματοοικονομικής κρίσης εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρέμβαση του στην σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας:  

1. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι σταθερά προσανατολισμένη στη συγκράτηση του πληθωρισμού σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

2. Αξιόπιστους και σταθερούς δημοσιονομικούς στόχους. Όπου υπάρχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, αυτά πρέπει να περιορισθούν.

3. Η απελευθέρωση των αγορών να είναι πιο σημαντική σε αυτή τη συγκυρία. Το διεθνές εμπόριο, τα καθεστώτα συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι κεφαλαιαγορές, αλλά και οι αγορές προϊόντων στις εθνικές οικονομίες μας πρέπει να απελευθερωθούν περαιτέρω, ως ζήτημα προτεραιότητας.

4. Χρειάζονται στοχευμένα κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα για την ενίσχυση των φτωχότερων χωρών και περιοχών, καθώς και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες. Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, καθώς και οι επιδράσεις από την αύξηση των διεθνών τιμών.

5. Καλύτερος συντονισμός στις παγκόσμιες ανισορροπίες. Όλες οι περιοχές του κόσμου θα πρέπει να συμβάλουν στον περιορισμό των ανισορροπιών που έχουν οδηγήσει στις πρόσφατες εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην οικονομική επιβράδυνση και την αύξηση του διεθνούς πληθωρισμού.  

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «η έκθεση επιβεβαιώνει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να συνεχισθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, όπως και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής».

Πηγή Ισοτιμία