Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οριστικά από το 2009 οι νέες αξίες

Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των εντός σχεδίου πόλης ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2009 αποφάσισε οριστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Βασικός στόχος είναι οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων του επομένου έτους, ώστε περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες να υποχρεωθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα που κατέχουν.

Οριστικά από το 2009 οι νέες αξίες

Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των εντός σχεδίου πόλης ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2009 αποφάσισε οριστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Βασικός στόχος είναι οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ενιαίου τέλους ακινήτων του επομένου έτους, ώστε περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες να υποχρεωθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα που κατέχουν. Το ποσό της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες από την αύξηση του ΕΤΑΚ το 2009 υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, για το 2009 οι επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών από το ΕΤΑΚ υπολογίζεται ότι θα εκτοξευθούν στο 1,2 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, την 1η Ιανουαρίου 2009 θα αυξηθούν για τρίτη φορά από το 2006 οι αντικειμενικές αξίες για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν δεκάδες φόροι και τέλη που επιβαρύνουν την κατοχή και την απόκτηση ακίνητης περιουσίας. Η πιο μεγάλη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα προκύψει από το ενιαίο τέλος, το οποίο κάθε χρόνο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου.

Για το τρέχον έτος, το υπουργείο έχει προϋπολογίσει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 890 εκατ. ευρώ από την πρώτη εφαρμογή του ΕΤΑΚ. Για το 2009, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 35% σε μέσα επίπεδα. Η αύξηση αυτή αναμένεται να εκτοξεύσει τις συνολικές εισπράξεις από το ΕΤΑΚ στο 1,2 δισ. ευρώ το 2009.

Εκτός από το ΕΤΑΚ, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά:

▪ Οι φόροι στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων.
▪ Οι συμπληρωματικοί φόροι που επιβάλλονται επί των μισθωμάτων.
▪ Το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι και οι κοινότητες από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικιών.
▪ Ο φόρος μεταβίβασης και το τέλος συναλλαγής ακινήτων.
▪ Οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
▪ Τα τέλη και τα δικαιώματα για συμβολαιογράφους και δικηγόρους που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, στις κατά τόπους ΔΟΥ θα συσταθούν επιτροπές αποτελούμενες από εφοριακούς και εκπροσώπους των ΟΤΑ οι οποίες θα υποβάλουν στο υπουργείο τις εισηγήσεις τους για τα ποσοστά των αυξήσεων που πρέπει να επιβληθούν στις αντικειμενικές αξίες. Το υπουργείο θα δώσει εντολή οι εισηγήσεις να έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι πίνακες με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες να είναι έτοιμοι.

 Πηγή Ελ. Τύπος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο