Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εως τον Σεπτέμβριο η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων

Eως τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθούν τα προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον υψηλό πληθωρισμό. Οι στοχευμένες ενισχύσεις θα δίνονται από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας (ΕΤΑΚΣ), που συστήνεται σε σώμα το προσεχές διάστημα με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ και το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά σε 2 δισ. ευρώ ετησίως.

 Εως τον Σεπτέμβριο η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων                                             


Eως τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιηθούν τα προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον υψηλό πληθωρισμό. Οι στοχευμένες ενισχύσεις θα δίνονται από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας (ΕΤΑΚΣ), που συστήνεται σε σώμα το προσεχές διάστημα με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ και το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά σε 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Ecofin, το οποίο είχε ως βασικό αντικείμενο τον αυξανόμενο πληθωρισμό διεθνώς. Ο υπουργός αποσαφήνισε, πάντως, ότι το ύψος των εισοδηματικών ενισχύσεων θα εντάσσεται μέσα σε ορισμένα πλαίσια που θέτουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, διότι δεν μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους για αυτό το λόγο. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, σημαίνει είτε αναδιάρθρωση δαπανών, προκειμένου να ενισχυθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είτε χρησιμοποίηση τυχόν εσόδων, τα οποία υπερβαίνουν τις προβλέψεις. Ο κ. Αλογοσκούφης, διαψεύδοντας στην ουσία και τη φημολογία για τριβές με το υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ότι η επιτάχυνση στην υλοποίηση των μέτρων για την εισοδηματική στήριξη των φτωχότερων εισοδηματικά τάξεων «θα γίνει παράλληλα με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την καλύτερη λειτουργία των αγορών-τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, τα οποία και στηρίζουμε και πιστεύουμε».

Αναφερόμενος στις τρεις κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν στο Eurogroup και το Ecofin και που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής –ένταση των προσπαθειών για ενίσχυση του ανταγωνισμού, ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων και διεθνής συνεργασία– ο υπουργός Oικονομίας έκανε λόγο για ανάγκη αντιμετώπισης και της κερδοσκοπίας στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών. Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν κερδοσκοπικές κινήσεις και υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό περίπου 30% των διακυμάνσεων των τιμών τον τελευταίο καιρό οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Αρα, δήλωσε, και εκεί πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεών τους στα τρόφιμα σε διεθνές επίπεδο.

Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής (19- 20 Ιουνίου) η δέσμη των τριών μέτρων που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας. Ο κ. Καραμανλής τονίζει στην επιστολή ότι «η κοινωνική διάσταση αυτών των εξελίξεων είναι η πλέον πιεστική: οι αυξήσεις στις τιμές επηρεάζουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Καθώς οι τάσεις που τροφοδοτούν αυτές τις αυξήσεις των τιμών προβλέπεται να επιμείνουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουμε ποια οφείλει να είναι η απάντησή μας, ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων στο επίπεδο ζωής των πολιτών μας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Ecofin ενέκρινε την τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας Π. Σακελλάρη στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
   
Πηγή Express




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο