Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα άδικα σημεία της εκκαθάρισης του φόρου... που δεν γράφει το βιβλιαράκι της εφορίας

Ακόμα μια δύσκολη φορολογική περίοδος τελείωσε. Ακόμα μια φορά οι φορολογούμενοι πολίτες και τα νοικοκυριά, καθώς και οι επιχειρήσεις εκπλήρωσαν στο ετήσιο «ραντεβού» με την εφορία, τη συνταγματική παραγγελία για «συνεισφορά στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Μετά τον έφορο... ο λογαριασμός.
Τα άδικα σημεία της εκκαθάρισης του φόρου... που δεν γράφει το βιβλιαράκι της εφορίας

Του Γιωργου Χριστοπουλου* / [email protected]

Ακόμα μια δύσκολη φορολογική περίοδος τελείωσε. Ακόμα μια φορά οι φορολογούμενοι πολίτες και τα νοικοκυριά, καθώς και οι επιχειρήσεις εκπλήρωσαν στο ετήσιο «ραντεβού» με την εφορία, τη συνταγματική παραγγελία για «συνεισφορά στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ κάνοντας τον δικό τους απολογισμό μετρούν τις ευχαριστίες των αναγνωστών μας που συνοδεύτηκαν με πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, ζητώντας τη βοήθεια της «Καθημερινής» για να ενημερωθούν σωστά και να αποφύγουν τις «παγίδες» και τους «γρίφους» στον λαβύρινθο των φορολογικών διατάξεων και των εντύπων της δήλωσης.

Ο φορολογικός μας πρακτικός οδηγός όλη αυτήν την περίοδο υπηρέτησε νομίζουμε σωστά τη χρηστική του αποστολή. Στο οδοιπορικό του, σε κάθε «στάση» αναζητούσε και προσπαθούσε να φωτίσει όσο πιο πρακτικά και απλά γίνεται, με ερωταπαντήσεις και παραδείγματα, τα δύσκολα «μονοπάτια» που αποτελούν άλλοτε «γρίφους» και άλλοτε σημεία SOS. Η συμπλήρωση και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί κάθε χρόνο για τους φορολογουμένους και τους λογιστές τους ένα σταυρόλεξο για «δυνατούς λύτες». Ενα σταυρόλεξο που πρέπει να συμπληρωθεί σωστά και να υποβληθεί μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία και απαιτεί χρόνο, υπομονή και μελέτη.

Αν μάλιστα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών στη φορολογική νομοθεσία, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται.

Μέσα σε αυτά λοιπόν τα δεδομένα αναζητούν τον προορισμό τους τα ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ της Οικονομικής «Καθημερινής».

Πολλοί αναγνώστες, που έχουν καλή σχέση στην αναζήτηση του Διαδικτύου, μας υπέδειξαν να δημιουργήσει η «Καθημερινή» το αρχείο του φορολογικού μας οδηγού, όπου μπορούν να αναζητούν τα επί μέρους θέματα που αναλύσαμε, με πίνακες, παραδείγματα και ερωταπαντήσεις και που αφορούν το Ε9, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το τοπίο στα ακίνητα, τα τεκμήρια, τις εκπτώσεις και μειώσεις από τον φόρο, καθώς και όλα τα «μυστικά» που αποκάλυψαν τις κρυμμένες «παγίδες» εκεί όπου δεν βρήκαν εύκολες λύσεις επισκεπτόμενοι την εφορία τους.

Είναι κάτι το οποίο κάποια στιγμή θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε, αν και όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό δεν είναι και το ευκολότερο εγχείρημα που θμπορούσε να υλοποιήσει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, η «Καθημερινή» θα επιχειρεί να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον παλμό των φορολογικών εξελίξεων, δίνοντας συμβουλές στους αναγνώστες της για την αποφυγή λαθών και τον εντοπισμό ευκαιριών, που θα τους εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίπονη εργασία, η οποία, όμως, αποδεικνύεται ότι τελικώς μπορεί να αποδώσει σημαντικούς καρπούς, όταν γίνεται με την απαραίτητη προσοχή.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο