Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - pos οι αγρότες εξωδικαστικά θα συμβιβάσουν τον 037

Το σχόλιο της Δευτέρας - pos οι αγρότες εξωδικαστικά θα συμβιβάσουν τον 037
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 18 λεπτά
Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven




Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

 

Η εβδομάδα που πέρασε σηματοδότησε τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων, αφού μετά την Παρασκευή ουσιαστικά οι μόνες φορολογικές δηλώσεις που έχουν μείνει για υποβολή, είναι οι εκπρόθεσμες αλλά και μερικές ακόμα φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικό λογιστικό σύστημα  (λήξη 16.8.2017). Πρέπει να προσθέσω εδώ δυστυχώς, ότι την Παρασκευή (21.7.2017) δόθηκε μια ακόμη παράταση, αυτή την φορά όμως αφορούσε μόνο τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Κω. Ο λόγος προφανής, ωστόσο θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόσο για την υποβολή όσο και για τις δόσεις (Η σχετική ΠΟΛ.1111/2017  για την παράταση).

Κάποια ανάσα ωστόσο θα πάρουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Κω και από τα μέτρα (απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και 2018 καθώς και παράταση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών) που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Οικονομικών Κα Παπανάτσιου στον ΣΚΑΙ (Δείτε εδώ αναλυτικά τι είπε για τα μέτρα).

 

 

Νέες οδηγίες στο και πέντε είχαμε από το υπ. Ανάπτυξης για τους αγρότες και τους περιβόητους κωδικούς 037, 038.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή με δελτίο τύπου κοινοποιήθηκαν οι εξής διευκρινίσεις:

"
Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 037-038 στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οι επαγγελματίες αγρότες ελέγχουν την ορθότητα των προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) όπως είναι δηλωμένα στον πρώην ΟΓΑ.
Στη συνέχεια και εφόσον δεν τους έχει ήδη χορηγηθεί, εντός του 2017, βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, θα πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποστείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία τους προκειμένου να διορθωθεί η ένδειξη του κωδικού 037-038 και να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.
Όσοι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία εγγραφής τους από τον Φορέα, καλούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] τα προσωπικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης εγγραφής τους. "

Τα ανωτέρω έχουν άμεση σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι αγρότες (οι λογιστές τους δηλαδή) μετά την λήξη των δηλώσεων, όπως αυτές είχαν περιγραφεί στο κοινό Δ.Τ της Α.Α.Δ.Ε. με το υπ. Οικονομικών. Οι σχετικές οδηγίες  κωδικοποιήθηκαν από τον κόμβο σε χρηστικούς πίνακες και μπορείτε να τις δείτε εδώ. [Οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι αγρότες μετά τη νέα παράταση υποβολής των δηλώσεων]

 

 

 

Ιστορίες φορολογικής Τρέλας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στρέβλωσης και αδικίας του φορολογικού μας συστήματος είναι η περίπτωση υπερφορολόγησης που ανέδειξε ο κόμβος με συνολικό εισόδημα φορολογουμένου 33,13€ για τον οποίο υπολογίσθηκε φόρος σύμφωνα με τις διατάξεις, ποσό 1.305,44€.  Δυστυχώς υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις φορολογούμενων που δηλώνουν μικρά ποσά εισοδήματος και υπερφορολογούνται λόγω των τεκμηρίων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο νομοθέτης να το δει σοβαρά και με δίκαιο τρόπο να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς αναγκάζει τον φορολογούμενο να προβεί ίσως σε μη νόμιμες ενέργειες που σκοπό θα έχουν την φοροαποφυγή. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία φορολογικής συνείδησης και αλλαγή νοοτροπίας στους φορολογουμένους και να υπάρχουν εξωφρενικές περιπτώσεις που ωθούν τους υπόχρεους στην φοροδιαφυγή. Επιτέλους ας γυρίσουμε σελίδα διορθώνοντας τα στραβά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα για ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που χρόνια συζητάμε και ακόμα δεν το βλέπουμε.


Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Ρίξτε μια ματιά στην ΠΟΛ.1105/2017 η οποία έχει δημοσιευθεί στον κόμβο καθώς αφορά τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο - Συμψηφισμός με οφειλές βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση στα πλαίσια του εξωδικαστικουμηχανισμού ρύθμισης οφειλών

Οφειλές από παράνομες αγροτικές κοινοτικές ενισχύσεις που έπρεπε να επιστραφούν στο Δημόσιο δεν συμψηφίζονται.

Σε αναμονή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσουν εταιρείες και ιδιώτες που θέλουν να ενταχθούν στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Στις 3/8 η έναρξη της πλατφόρμας για τις αιτήσεις ωστόσο βλέπω παράταση καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και δεν θα προλάβουν αφενός να αναπτύξουν την πλατφόρμα και αφετέρου να προσελκύσουν οφειλέτες λόγω καλοκαιριού.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε ότι η ρύθμιση αυτή αν και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τις 120 δόσεις, δεν έχει καμία σχέση με την ρύθμιση των 100 δόσεων.  Για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση αυτή χρειάζονται αρκετά στοιχεία, καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας και διαδικασίες οι οποίες θα διαρκέσουν στην καλύτερη περίπτωση έως 2 μήνες από την αίτηση. Ωστόσο το πρώτο στάδιο του ελέγχου για να δείτε εάν μπορείτε να ενταχθείτε θα διαρκεί 5 ημέρες. Μετά ξεκινούν οι "διαπραγματεύσεις" με τους οφειλέτες.

Με την απόφαση 79817/17.7.2017 στελεχώνεται με τακτικά μέλη και καθορίζεται η σειρά των επιλαχόντων μελών του Μητρώου Συντονιστών του εξωδικαστικού μηχανισμού. 

Αυτή την Τετάρτη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας στο Μαρούσι έχουμε το πρώτο σεμινάριο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών υλικό του οποίου μπορείτε να δείτε από εδώ.

Η ΠΟΛ.1105/2017 όπως προανέφερα καθορίζει τα κριτήρια προς διαμόρφωση της ψήφου του Δημοσίου για την εφαρμογή των παραγράφων 1-13 του άρθρου 15 του ν.4469/2017
Στην απόφαση  αναφέρετε,  πως ο οφειλέτης κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής προσκομίζει έκθεση οικονομολόγου με τα περιουσιακά του στοιχεία.  Για οφειλέτη με διπλογραφικά βιβλία και κύκλο εργασιών μικρότερο του 1.500.000€ η έκθεση προκύπτει από οικονομολόγο μέλος του Ο.Ε.Ε. ( Δηλαδή το ερώτημα είναι : αποκλείονται οι συνάδελφοι Α΄ τάξης από Τ.Ε.Ι. ;;;; ... )



POS

Σε λίγες ημέρες (27/07) φτάνουμε στην καταληκτική ημερομηνία προμήθειας και εγκατάστασης μηχανημάτων pos. Ωστόσο υπενθυμίζω ότι δεν είναι πανάκια η αγορά μηχανήματος.  Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο/ανάλυση του κόμβου για να καταλάβετε τι εννοώ. [

Η εγκατάσταση μηχανήματος POS δεν είναι μονόδρομος

]

Διαβάστε επίσης το άρθρο του κόμβου με όλες τις ημερομηνίες που προβλέπονται στον νόμο για την εγκατάσταση pos, [Προμήθεια μηχανημάτων POS. Υπόχρεοι, προθεσμίες συμμόρφωσης, υποχρέωση ενημέρωσης καταναλωτών και κυρώσεις που προβλέπονται]

Για το θέμα μίλησε και η Κα Παπανάτσιου σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα ανέφερε πως οι "μπλοκάκιδες" δεν θα έχουν την υποχρέωση προμήθειας και εγκατάστασης μηχανημάτων pos καθώς φορολογούνται ως μισθωτοί.

Τέλος να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου έστειλε επιστολή προς τον  Υπουργό Οικονομίας, με την οποία ζητάει την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών από την αγορά pos.

 

 

 

 

( Από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας )

 

Σημαντική αλλαγή σε όλους μας θα επιφέρει η  εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κα Παπανάτσιου έχει στόχο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα φυσικά) την πάταξη των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Δεν ξέρω πρακτικά πόσο αποτελεσματικό θα είναι το μέτρο ελπίζω όμως να απαλλάξει τα λογιστικά γραφεία από χρονοβόρες συμφωνίες και υποβολές των ΜΥΦ. Αρκετά χρόνια ακούμε τόσο το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όσο και το θέμα της διασύνδεσης των ταμιακών μηχανών με το taxis με σύσταση ομάδας εργασίας από πλευράς υπουργείου και σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου θα προσαρμοστούν "σταδιακά" οι ταμιακές μηχανές των επιχειρήσεων με τις νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις.



Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν ήταν και λίγες οι αποφάσεις με φορολογικό ενδιαφέρον που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα. Θα τις δείτε αναλυτικά λίγο πιο κάτω στο σχόλιο, αφού θα ολοκληρώσω την εισαγωγή με τα νέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην βουλή.

Το Πρώτο νομοσχέδιο περιέχει αρκετές φορολογικές διατάξεις, οι σημαντικότερες όμως αφορούν

την ανταλλαγή πληροφοριών και τις υποχρεώσεις των ομίλων  καθώς και το πλήθος των στοιχείων που πρέπει να παρέχουν κάθε χρόνο

προς τις φορολογικές διοικήσεις,

Αναλυτικά ο κόμβος δημοσίευσε όπως πάντα πρώτος όλες τις αλλαγές που μας αφορούν, έτσι ώστε να έχουν υλικό για αντιγραφή και οι υπόλοιπες φορολογικές ιστοσελίδες, οι οποίες δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να είναι 24 ώρες το 24ωρο "μέσα" στον κόμβο και να αναπαράγουν ότι δημοσιεύεται σε αυτόν. 

Αναλυτικά λοιπόν οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αφορούν:

 Αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος, στη φορολογία εισοδήματος, στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., στον Κώδικα Κληρονομιών, στα ανασφάλιστα κ.λπ.

Τα αγαθά αλλάζουν συντελεστή Φ.Π.Α. με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Διευρύνεται το ακατάσχετο και σε ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος αλλά και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού χρήματος

Το νομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε εάν θέλετε πατώντας στον επόμενο σύνδεσμο. [Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις] .

 


 




 

Τα άλλα δύο νομοσχέδια αν και δεν είναι αμιγώς φορολογικά, ωστόσο έχουν ενδιαφέρον γιατί έχουν διατάξεις σημαντικές που μας αγγίζουν σε ένα βαθμό.

Στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο για τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο, τον γραμμικό κώδικα στις εφημερίδες καθώς και τη σύσταση Μητρώου για τον περιφερειακό Τύπο

Νέο νομοσχέδιο για την υγεία, τους οικογενειακούς ιατρούς, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ.λπ.

 

 

 

 

●●●

Τα Briefing της  εβδομάδας

 

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν.

 

 ●●●

 

Επισημάνσεις

Μην ξεχνάτε τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων φόρου μερισμάτων 15% για το φορολογικό έτος 2016. Η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. στις ημερομηνίες που φαίνονται στους παρακάτω πίνακες.

Εφόσον η σύγκληση των Γενικών συνελεύσεων γίνει την απώτατη ημερομηνία (έως 10 Σεπτεμβρίου δηλαδή)


 
Φορολογικό έτος
Εφόσον η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης γίνει
Χρόνος παρακράτησης φόρου μερισμάτων (15%)
Υποβολή δήλωσης φόρου μερισμάτων Καταβολή του φόρου μερισμάτων

 
από στις
το αργότερο μέχρι τον το αργότερο το αργότερο
Μερίσματα μετοχών Α.Ε. από κέρδη κλειόμενης χρήσης (2016) 1/1- 31/12/16 10/09/2017 10ο 2017 28-12-2017 02-01-2018
Διανομή κερδών Ε.Π.Ε. από κέρδη κλειόμενης χρήσης (2016) 1/1- 31/12/16 10/09/2017 10ο 2017 28-12-2017 02-01-2018
Διανομή κερδών Ι.Κ.Ε.  από κέρδη κλειόμενης χρήσης (2016) 1/1- 31/12/16 10/09/2017 10ο 2017 28-12-2017 02-01-2018
Διανομή κερδών Ο.Ε.-Ε.Ε. που τηρούν διπλογραφικά βιβλία 1/1- 31/12/16
 
8ο 2017* 30-10-2017** 31-10-2017

* Ανάλογα με την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης (σ.σ. η διανομή θεωρείται ότι έχει γίνει μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος). Η καταληκτική ημερομηνία λήξης της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων είναι η 21η Ιουλίου 2017.

** Η δήλωση υποβάλλεται 3 ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα, ήτοι την 28η Οκτωβρίου 2017, όμως λόγω αργίας παρατείνεται την επόμενη εργάσιμη ήτοι την 30η Οκτωβρίου 2017.

Ενδεικτικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φόρου μερισμάτων βάση διαφορετικών ημερομηνιών σύγκλισης Γενικών Συνελεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2017


 
Φορολογικό έτος Εφόσον η σύγκληση της Γενικής συνέλευσης γίνει Χρόνος παρακράτησης φόρου μερισμάτων (15%)
 
Υποβολή δήλωσης φόρου μερισμάτων Καταβολή του φόρου μερισμάτων

 
από   το αργότερο μέχρι τον το αργότερο το αργότερο
Μερίσματα Α.Ε.  - Κέρδη ΕΠΕ - Κέρδη ΙΚΕ 1/1- 31/12/16 μέσα στον Ιούνιο του 2017 7ο 2017 27-09-2017 02-10-2017
μέσα στον Ιούλιο του 2017 8ο 2017 30-10-2017* 31-10-2017
μέσα στον Αύγουστο του 2017 9ο 2017 27-11-2017 30-11-2017


Κατεβάστε ελεύθερα από εδώ ( σε excel αρχείο ) την δήλωση υποβολής για το φόρο μερισμάτων (με το 15% παρακράτηση ) που τυπώνει τις βεβαιώσεις των μετόχων και το έντυπο Φ.01.044.


Δείτε μέσα από χρηστικούς πίνακες τα πρόστιμα προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις σε αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις

Εναλλακτικά μπορείτε να τρέξετε μια απλή εφαρμογή ( και στο κινητό δουλεύει ) για τα πρόστιμα του άρθρου 54 που υλοποίησα από πέρυσι και διαρκώς αναβαθμίζω με θέμα τα πρόστιμα. Με χαρά θα δεχτώ κάθε πρόταση διόρθωσης ή επισήμανσης για την βελτίωση της στο email μου ή στο email του κόμβου

 


Την έκφραση "τα πάντα όλα" την ξέρετε φαντάζομαι.  Πρακτική εφαρμογή βρίσκει στο άρθρο του κόμβου : Σημαντικά θέματα της τελευταίας περιόδου που πρέπει να γνωρίζετεΕάν κάτι σας έχει ξεφύγει από την αρχή της χρονιάς και είναι σημαντικό, θα το βρείτε στο συγκεκριμένο άρθρο.

 

●●●

Φορολογικές αποφάσεις -  Εγκύκλιοι

ΠΟΛ.1103/2017

Αφορά (προσοχή δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις)

Επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου των υποκειμένων που έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους. Ποιες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου χωρίς έλεγχο. 
  • Δεν πρέπει να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις
  • κατατάσσονται σε κατάλογο με βάση το ύψος το αιτούμενου ποσό κατά φθίνουσα σειρά.
  • Πρέπει να έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 3 φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του πέντε τοις εκατό (5%).
  • Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι απατεώνες.

Σε κάθε περίπτωση πριν την επιστροφή διενεργείτε συμψηφισμός με τυχόν οφειλές.

 

ΠΟΛ.1111/21.7.2017

Αφορά 

Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στη νήσο Κω της Περιφέρειας Δωδεκανήσου στις 21-7-2017.

 

ΠΟΛ 1109/2017 ( αφορά ερμηνεία της στ περίπτωσης του άρθρου 12 -ενταξη στην κατηγορία αυτή και των ιδιωτών)

Αφορά 

Χαρακτηρισμός εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες - «Μπλοκάκια» και συναλλαγές με ιδιώτες.  Δεν προκύπτει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι που ορίζει η περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 ( ... φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ….) πρέπει να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς, οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση που οι αντισυμβαλλόμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (ιδιώτες).

 

ΠΟΛ 1106/2017

Αφορά 

Η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων

 

ΠΟΛ.1107/2017

Αφορά 

Κοινοποίηση της υπ' αριθμ. 9/2016 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα επανελέγχου ειδικής δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου και λοιπές οδηγίες για την εφαρμογή. 

Αφορά τη δυνατότητα επανελέγχου ειδικής δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου. Πρόκειται για νέο έλεγχο της αρχικής δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου, ύστερα από τη σχετική γνωστοποίηση η οποία υποβάλλεται ακριβώς γιατί δεν μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση καθώς η αρχική δήλωση έχει ελεγχθεί. Συντάσσεται έκθεση ( μετά από γνωστοποίηση ) επανελέγχου για έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού ΦΠΑ.

 

ΔΕΑΦ Α 1111005 ΕΞ 2017 Δαπάνη απόκτησης ακινήτου στην Ελλάδα από κάτοικο αλλοδαπής που εισάγει χρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό, σε λογαριασμό του κατασκευαστή της οικοδομής

Αφορά 

Σε πολλές περιπτώσεις αγοράς ακινήτων από κατοίκους εξωτερικού με εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό η εισαγωγή των χρημάτων δεν πραγματοποιείται στο όνομα του δικαιούχου του ποσού (αγοραστή) αλλά στο όνομα του κατασκευαστή της οικοδομής ή του πωλητή του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για εξόφληση του τιμήματος της αγοράς του ακινήτου μέσω της εισαγωγής κεφαλαίων, γεγονός το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί ως θέμα  πραγματικό από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά κρίνεται ότι πράγματι πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή των χρημάτων, για λογαριασμό του αγοραστή προς εξόφληση τιμήματος συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου με έμβασμα από τον λογαριασμό του εξωτερικού σε λογαριασμό στο όνομα του κατασκευαστή ή του πωλητή του ακινήτου, τα δικαιολογητικά αυτά να γίνονται δεκτά για την κάλυψη της απόκτησης του ακινήτου, παρότι στο όνομα του δικαιούχου των χρηματικών κεφαλαίων αναφέρεται ο κατασκευαστής ή ο πωλητής του ακινήτου.

 

ΔΕΑΦ Β 1111174 ΕΞ 2017 Φορολογική μεταχείριση δαπανών τις οποίες μία επιχείρηση επαναχρεώνει σε συνδεδεμένες σε αυτή εταιρείες ή σε τρίτες εταιρείες (πελάτες της)

Αφορά 

Η έκπτωση των δαπανών που μία εταιρεία επαναχρεώνει είτε σε συνδεδεμένες σε αυτή εταιρείες είτε σε τρίτες εταιρείες (πελάτες της) δεν εκπίπτουν λόγω της επαναχρέωσης αυτής και μόνο, αλλά εξαρτάται από το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ΚΦΕ ή όχι, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 και της παραγράφου 4 του άρθρου 48, αναφορικά με τις δαπάνες που κατά ρητή διατύπωση του νόμου δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, δαπάνες που επαναχρεώνονται και περιλαμβάνονται στις περιοριστικά κατονομαζόμενες μη εκπιπτόμενες δαπάνες του άρθρου 23 δεν εκπίπτουν.

 

Αριθμ. πρωτ.: Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Γ 1107473 ΕΞ 2017 Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε φορείς είσπραξης

Αφορά 

 

 

●●●

Εργατικά - Ε.Φ.Κ.Α.


 



Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με «μπλοκάκι» σε μισθωτό εργαζόμενο - Οι λεπτομέρειες του προγράμματος


Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα επιδοτηθούν ( ανά εργαζόμενο με 350€ για 12 μήνες) οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο (που έχει γραφτεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ)  με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο. Στόχος είναι να καλυφτούν 40.000 περίπου "μπλοκάκιδες" ως ένα διάστημα που έχει ακόμα ανακοινωθεί. Θα δούμε στην πορεία αυτού του μέτρο πόσο  αποτελεσματικό θα είναι και κατά πόσο θα το υποστηρίξει ο επιχειρηματικός κόσμος  


Μέχρι το τέλος του έτους έχουν σχεδιαστεί προγράμματα για περίπου 46.000 ανέργους» - Τι ανέφερε για εκκρεμείς συντάξεις και απλήρωτη εργασία 
 

Δυστυχώς η αιμορραγία εγκεφάλων δηλαδή ελληνικών μυαλών εξακολουθεί να υφίσταται προς το εξωτερικό καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές για τους νέους μας που δύσκολα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους στις υφιστάμενες συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. 

Με προσλήψεις και συντονισμό ανάμεσα στο ΣΕΠΕ, τον ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία θα υπάρξει αποτελεσματικότητα στους στοχευόμενους ελέγχους για την αδήλωτη εργασίας. Η Κα Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη της τονίζει πως η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% τον Απρίλιο του 2017 το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 21,7% και θα μειωθεί περαιτέρω το 2018.  

Σε απάντηση των δηλώσεων για τα εργασιακά με δελτίο τύπου η ΓΣΕΕ τονίζει πως η εικόνα της αγοράς εργασίας απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα καθώς οι όποιες προσλήψεις αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μισθούς πείνας. Το ποσοστό ανεργίας σε όλη την περιοχή του ΟΟΣΑ αγγίζει τα 36,8 εκατομμύρια ανέργους ενώ στην Ελλάδα το 1/3 του συνόλου των νέων παραμένουν άνεργοι.

Α. Πετρόπουλος: Με δήλωση στους δικηγορικούς συλλόγους ώστε να καταβάλουν τα 2/3 των εισφορών τους οι δικηγόροι που εργάζονται με έμμισθη εντολή αλλά εκδίδουν «μπλοκάκι»


Απάντηση Πετρόπουλου στη Βουλή για δικηγόρους και έμμισθη εντολή. [Με λίγα λόγια πως οι δικηγόροι που εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία ή δικηγορικές εταιρίε,ς μπορούν να ασφαλίζονται με το καθεστώς που ασφαλίζονται τα πλοκάκια.] 


●●●  

 

Λοιπά Ενδιαφέροντα


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την απόφαση για τις προμήθειες πληρωμής φόρων στις τράπεζες. Δεν θα υπάρχουν χρεώσεις σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών όπως :

  • για υπερήλικες πολίτες πάνω από 70 ετών

  • σε δικαστική συμπαράσταση

  • με βαριές μορφές αναπηρίας σε ποσοστό 80% και πάνω

  • κάτοικοι σε μη τουριστικές περιοχές κάτω των 500 κατοίκων ή νησιών ( μη τουριστικών με λιγότερο από 3100 κατοίκους )

Επισημαίνουμε ερωτήσεις απαντήσεις που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ για τις τραπεζικές προμήθειες.

Οι  Φοροδοξίες   ασχολήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε με την παραγραφή. Η "μετάφραση" του κειμένου σε πίνακα :


Στον φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ

5ετή παραγραφή

Στα τέλη χαρτοσήμου (δανειακές συμβάσεις κλπ.)

Στους φόρους κεφαλαίου  (κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές)

Στον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ)

Για χρήσεις πριν από το 2014, εάν προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία

10ετή παραγραφή

Για χρήσεις πριν από το 2015, η παραγραφή ορίζεται δεκαετής, εάν έχει υποβληθεί ανακριβής δήλωση.

Στις λίστες εξωτερικού

Για χρήσεις πριν από το 2014, εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματος ή παρακρατούμενων φόρων

15ετή παραγραφή

για παράλειψη δήλωσης ολόκληρης ή μέρους της περιουσίας που αποκτήθηκε ή εικονικότητας του συμβολαίου

για τις χρήσεις από 1.1.2014 και εφεξής σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, δηλαδή επί αποφυγής πληρωμής φόρου άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος (ή άνω των 50.000 ευρώ για ΦΠΑ).

20ετή παραγραφή

Για χρήσεις πριν από το 2014 η παραγραφή είναι εικοσαετής κατά πάγια νομολογία των δικαστηρίων, παρά την έλλειψη σχετικής διάταξης στον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου

για φοροδιαφυγή που διαπράχθηκε πριν από την 1.1.2014, εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή το δικαίωμα του Δημοσίου δεν είχε παραγραφεί.



 


●●●

Αρθρογραφία 

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.

●●●


  Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

Να υπενθυμίσω την παράταση υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού έως το τέλος του 10ου μήνα από τη λήξη της ελεγχόμενης φορολογικής περιόδου.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε πιο αναλυτικά από την ενότητα του κόμβου τις υποχρεώσεις του μήνα. Ωστόσο παραθέτω τις υποχρεώσεις της πρώτης εβδομάδας

27/07/2017 Ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με την κ.υ.α. 45231/20.4.2017 - POS Λοιπές Υποχρεώσεις
26/07/2017 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας. Παρακρατούμενοι φόροι
28/07/2017 Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα - Τόκους - Δικαιώματα (Περιόδου Μαΐου)
26/07/2017 Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ Φ.Π.Α.


●●●

Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο θέλω να ευχηθώ σε όλους Καλές διακοπές, -αν και οι διακοπές για τους λογιστές ξεκινούν μετά και την υποβολή του ΦΠΑ του Ιουλίου-.

Χαλαρώστε και ρίξτε τους ρυθμούς σας ( δεν το πιστεύω ακόμα σχόλιο διαβάζετε ... έλεος πια ... ) ξεκουραστείτε είτε βρίσκεστε σε διακοπές είτε θα φύγετε για διακοπές. Το οφείλετε στον εαυτό σας.... Καλή συνέχεια !!!


Υ.Γ.  Άρθρα για τις διακοπές σας.

- Μια υπεράσπιση της λογιστικής με βάση τη νεότερη ιστορία της

- Η αρχή της Λογιστικής




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης