Ειδήσεις Επισημάνσεις

Νέες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες με τις φορολογικές δηλώσεις και τους κωδικούς 037-038ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

21.7.2017

Ενημέρωση των επαγγελματιών αγροτών σχετικά με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων

Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 037-038 στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οι επαγγελματίες αγρότες ελέγχουν την ορθότητα των προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) όπως είναι δηλωμένα στον πρώην ΟΓΑ.

Στη συνέχεια και εφόσον δεν τους έχει ήδη χορηγηθεί, εντός του 2017, βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, θα πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποστείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία τους προκειμένου να διορθωθεί η ένδειξη του κωδικού 037-038 και να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Όσοι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία εγγραφής τους από τον Φορέα, καλούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] τα προσωπικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης εγγραφής τους.

Υπενθυμίζουμε ότι με το κοινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε κοινοποιήθηκαν

σχετικές οδηγίες προς τους αγρότες οι οποίες κωδικοποιήθηκαν από τον κόμβο σε χρηστικούς πίνακες ως εξής : 


Περιπτωσιολογία

Ενέργειες αγροτών

Τι θα κάνει το Υπ.Α.Α.Τ.Τι θα κάνει η Δ.ΗΛΕ.Δ.Τελικές ενέργειες των αγροτών Πρόστιμα τροποποιητικών/νέα εκκαθάριση
Τι πρέπει να κάνουν με τη δήλωση εισοδήματοςΟι ενέργειες μετά την υποβολή της δήλωσης
Φορολογούμενοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι 14.7.2017 διότι θεωρούσαν ότι εσφαλμένα δεν απεικονίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότεςΝα υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσηΔιόρθωση της εικόνας τους στο Υπ.Α.Α.Τ.Μετά τη διόρθωση των στοιχείων θα αποστέλλονται επικαιροποιημένα στη (Δ.ΗΛΕ.Δ.)θα αποστείλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους πολίτες που θα συμπεριλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα αρχεία, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ηλεκτρονικά Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης (ηλεκτρονικά), χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ.Οι τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για το λόγο αυτό από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017 θα θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα
Φορολογούμενοι που θεωρούν ότι εσφαλμένα δεν έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις τους οι κωδ. αριθμοί 037 – 038Να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση με επιφύλαξηΕντός 90 ημερών από την υποβολή της, να προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ. βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Α.Α.Τ. ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης  Μετά την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι Δ.Ο.Υ. θα προβαίνουν σε εκκαθάριση μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

 

 

ΠεριπτωσιολογίαΤι θα κάνει η Δ.ΗΛΕ.Δ.

Ενέργειες αγροτών

Πρόστιμα τροποποιητικών
Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι την 29/06/2017 (ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του ν. 4474/2017) και ο κωδ. αριθμός 037 – 038 ήταν συμπληρωμένος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτήςΘα αποστείλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους πολίτες με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο Taxisnet και τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτήΤι πρέπει να κάνουν σε καταφατική περίπτωση Τι πρέπει να κάνουν σε αρνητική περίπτωση
Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης (ηλεκτρονικά)ΤίποταΟι τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τον παραπάνω λόγο από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017 θα θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα

 

► Δείτε επίσης πως διαμορφώνεται το τοπίο μετά τη νέα παράταση που δόθηκε, στο άρθρο του κόμβου «Ποιες δηλώσεις παρατείνονται με την νέα απόφαση για παράταση έως 21.7.2017- Τι ισχύει για τις δόσεις

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο