Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο απόφασης για τους καταχρηστικούς όρους τραπεζών.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών συναλλαγών θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο γγ Καταναλωτή Γ.Οικονόμου. Η απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, προβλέπει κατάργηση της ποινής προεξόφλησης και των εξόδων φακέλου, τόκους βάσει έτους 365 ημερών, ενώ εξετάζεται το όριο για κατάσχεσης πρώτης κατοικίας.

Την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο απόφασης για τους καταχρηστικούς όρους τραπεζών

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών συναλλαγών θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο γγ Καταναλωτή Γ.Οικονόμου. Η απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, προβλέπει κατάργηση της ποινής προεξόφλησης και των εξόδων φακέλου, τόκους βάσει έτους 365 ημερών, ενώ εξετάζεται το όριο για κατάσχεσης πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Γ.Οικονόμου η υπουργική απόφαση θα βάλει οριστικό φρένο σε καταχρηστικούς όρους των τραπεζικών συναλλαγών, που έχουν κριθεί ως τέτοιοι με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η απόφαση επιβάλλει στις τράπεζες να αποσύρουν από τις συμβάσεις με τους καταναλωτές -και, άρα, από τις συναλλαγές- τουλάχιστον έξι καταχρηστικές επιβαρύνσεις δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών.

Έτσι, παρελθόν θα αποτελεί μετά την υπογραφή της απόφασης η είσπραξη ποινής προεξόφλησης από την τράπεζα, αν ο καταναλωτής εξοφλήσει πρόωρα το στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου (σήμερα πληρώνει ποινή 2,5% του κεφαλαίου, που καταβάλλει πριν την επίσημη λήξη του δανείου του).

Επιπρόσθετα, οι τόκοι των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου δεν θα υπολογίζονται πλέον με βάση έτος 360 ημερών, αλλά 365 -κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει λιγότερους τόκους.

Επίσης, οι δανειολήπτες δεν θα επιβαρύνονται με τα λεγόμενα «έξοδα χρηματοδότησης» για τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου (1% επί του ποσού του χορηγηθέντος δανείου), ούτε με τα «έξοδα φακέλου».

Βάσει της προωθούμενης απόφασης, το ύψος των επιτοκίων πιστωτικών καρτών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα εκάστοτε ισχύοντα εξωτραπεζικά επιτόκια, ενώ καταργείται ο μονομερής -από την τράπεζα- προσδιορισμός του ύψους του κυμαινόμενου επιτοκίου, χωρίς αναφορά στο κόστος του χρήματος για την ίδια.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να επεκταθεί το όριο πέραν του οποίου κατάσχεται η πρώτη κατοικία δανειολήπτη για χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (σήμερα, η οικία δεν κατάσχεται για χρέη ως 10.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο γγ Καταναλωτή επισήμανε ότι ο ρόλος των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και απασχόληση είναι μεν πολύ σημαντικός, αλλά υπάρχει και η άλλη πτυχή της λειτουργίας τους: τραπεζικά ιδρύματα, υποστήριξε, αγνοούν δικαστικές αποφάσεις, ακόμη και αμετάκλητες, κάνουν παραπλανητικές διαφημίσεις, εφαρμόζουν επιθετικές εμπορικές πολιτικές για την έκδοση, π.χ., πιστωτικών καρτών, ενώ λαμβάνουν ανεξήγητες προμήθειες.

«Σε μια περίοδο που εισοδήματα και νοικοκυριά πιέζονται ασφυκτικά, οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας, σύμφωνα με τα οποία: 25% των πολιτών αδυνατεί να αποπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις και 75% θεωρεί ότι οι όροι του τραπεζικού δανεισμού δεν είναι δίκαιοι.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι η γενική γραμματεία ζήτησε από τις τράπεζες -μέσω επιστολής προς την Ένωση τους- να υιοθετήσουν -προς όφελος των καταναλωτών- πρωτόδικη δικαστική απόφαση, έστω και αν δεν έχει τελεσιδικήσει, η οποία αφορά -μεταξύ άλλων- αλλαγές στα εξής: χρέωση προμήθειας για καταθέσεις σε λογαριασμού τρίτου προσώπου, επιβαλλόμενα έξοδα «αδράνειας» 0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες και κλιμακωτή χρέωση 3-20 ευρώ σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.

Πηγή In.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο