Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πληθωρισμός, ελλείμματα, κρατούν σε αναμένα κάρβουνα τον Γ.Αλογοσκούφη υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης

Κρίσιμες αποφάσεις για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού καλείται να λάβει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας, με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αναθεωρήσεων σε βασικά μεγέθη, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης διεθνούς κρίσης.

Συναγερμός στο ΥΠ.ΟΙΚ.

Πληθωρισμός, ελλείμματα, κρατούν σε αναμένα κάρβουνα τον Γ.Αλογοσκούφη υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης


Κρίσιμες αποφάσεις για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού καλείται να λάβει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας, με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αναθεωρήσεων σε βασικά μεγέθη, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης διεθνούς κρίσης.

Την ίδια ώρα επιδιώκει να κλείσει άρον - άρον τα ανοικτά «μέτωπα» με τη Eurostat που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτροχιασμό του περσινού ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ, με αυτόματες αρνητικές επιπτώσεις στους φετινούς στόχους, τους οποίους ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να επιτύχει.

Η νέα υψηλή «πτήση» της τιμής του μαύρου χρυσού, σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση εξακολουθούν να «πολιορκούν» τον φετινό προϋπολογισμό, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων.

Αναλυτές θεωρούν πιθανό η ανάπτυξη, που παρουσιάζει ήδη σημάδια κόπωσης από τα τέλη του 2007, να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο και το τρίτο τρίμηνο, αντανακλώντας επιβράδυνση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Τιμές
Την ίδια ώρα οι τιμές «καλπάζουν» με ρυθμό που αναμένεται να υπερβεί το 4,5% τον Μάιο εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε πετρέλαιο και τρόφιμα, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια κατανάλωση, που ούτως ή άλλως «φρενάρει» από το αυξημένο κόστος δανεισμού λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Στο μεταξύ απογοητευτική είναι η εξέλιξη των εσόδων το πρώτο τετράμηνο του έτους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για το αν θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος στο τελευταίο δίμηνο του πρώτου εξαμήνου, που θεωρείται «ορόσημο» για να κριθεί το εφικτό ή το ανέφικτο των στόχων που έχουν τεθεί.

Eurostat
Πρόσθετος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι και οι στατιστικές «εκκρεμότητες» που παραμένουν με τη Eurostat, όσον αφορά τον τρόπο καταγραφής του περσινού ελλείμματος, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το έλλειμμα του 2007 σε επίπεδα ακόμη και άνω του 3%.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει πρόσθετη προσαρμογή για τον ούτως ή άλλως φιλόδοξο φετινό προϋπολογισμό, εφόσον βέβαια οι στόχοι που έχουν τεθεί για το έλλειμμα παραμείνουν αμετάβλητοι έως το τέλος του έτους.

Η Στατιστική Υπηρεσία, που χειρίζεται το θέμα, επιδιώκει να κλείσει «ραντεβού» για την επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Αθήνα, το συντομότερο, ει δυνατόν και τον Ιούνιο, ώστε το αργότερο έως το φθινόπωρο, και πριν την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, να έχει αποφανθεί η Κομισιόν για το περσινό έλλειμμα.

Αυτό βέβαια θα κριθεί και από τη Eurostat, στο «μικροσκόπιο» της οποίας είναι τρεις συντελεστές διαμόρφωσης του ελλείμματος:

Ο τρόπος και ο χρόνος καταγραφής μέρους των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων της περιόδου 2006 - 2007 που αναλογούν περίπου σε 350 - 400 εκατ. ευρώ, ή 0,2% του ΑΕΠ

Στατιστικές αποκλίσεις της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ που σχετίζονται με τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, οι οποίες «βοηθούν» παραδοσιακά στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Η Eurostat θεωρεί ότι το ύψος των εθνικολογιστικών προσαρμογών το 2007 είναι περίπου δύο φορές υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ελλιπή στοιχεία για την καταγραφή του πλεονάσματος στους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, δηλαδή στην «άσπρη τρύπα» του προϋπολογισμού, η οποία όσο υψηλότερη είναι τόσο μικρότερο καθίσταται το έλλειμμα.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο