Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Η παράταση, οι δηλώσεις των αγροτών και τα χτυπήματα της ζωής

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

 

 

Ι. Πρόλογος

Στο διάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η γραμμή με το μπλε σκούρο χρώμα σκαρφάλωσε σιγά σιγά στην κορυφή, θαρρείς όπως ο υδράργυρος στο θερμόμετρο ένα ζεστό απομεσήμερο του Ιούλη. Αυτή η ανοδική της πορεία υποδηλώνει πως για άλλη μια χρονιά ο στόχος επετεύχθη. Δίπλα της στέκουν οι γραμμές των προηγούμενων ετών και όλες μαζί υψώνονται σαν δάκτυλα στα χάη. Όμως, πίσω από τα ψυχρά νούμερα, τα ραβδογράμματα και τους στατιστικούς δείκτες δεν βρίσκονται μηχανές, αλλά οι λογιστές που πάλευαν νυχθημερόν για να υποβάλουν επιτυχώς όλες αυτές τις φορολογικές δηλώσεις εν μέσω σοβαρών προβλημάτων, ασαφειών, αλλαγών της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του υπουργείου, καθώς και άλλων δυσλειτουργιών που δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο τους. Αυτοί οι άνθρωποι, οι φοροτεχνικοί, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους θυσίασαν ακόμη και το λιγοστό προσωπικό τους χρόνο και κάποιες φορές τσαλαπάτησαν ακόμη και την αξιοπρέπειά τους εργαζόμενοι τις μεταμεσονύχτιες ώρες για να τα καταφέρουν. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και ο μόνιμος βρόχος των προστίμων καθώς και το μαρτύριο της σταγόνας αναφορικά με το αν θα δοθεί ή όχι παράταση.

Τελικά, κατά την προσφιλή συνήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων —είναι κάτι που συμβαίνει διαχρονικά— δόθηκε την τελευταία στιγμή η νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η νέα προθεσμία, τόσο για φυσικά, όσο και για νομικά πρόσωπα ορίστηκε η 21η Ιουλίου 2017. Το αστείο που υπήρχε στο δελτίου τύπου που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ήταν οι λόγοι χρηστής διοίκησης που επικαλέστηκαν εκ νέου οι υπηρεσιακοί παράγοντες για να διασκεδάσουν λίγο τις εντυπώσεις. Η έννοια της χρηστής διοίκησης έχει χάσει πλέον το νόημά μας όταν απλά αναγράφεται σε δελτία τύπου ενώ στην πράξη δεν τηρείται σχεδόν ποτέ. Μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων θα κοινοποιηθεί ενδεχομένως και κάποιο δελτίο τύπου από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα εκθειάζει την όλη διαδικασία, τον όγκο υποβολής και ίσως θα ευχαριστεί κι εμάς τους λογιστές για την αγαστή «συνεργασία»!

Και κάπως έτσι θα συνεχίσουμε τη ζωή μας εκτός από κάποιους συναδέλφους που δεν άντεξαν όλη την πίεση και που όπως έγραψε κάποτε ο αξέχαστος Παύλος Μάτεσις, ήδη ταξιδεύουν για ταξίδια άλλα. Τα ίδια λοιπόν συμβαίνουν και φέτος και όπως λέμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τα ίδια ή διαφορετικά προβλήματα κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μήπως θα 'πρεπε όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες να αναλογιστούν την παρακάτω φράση που είχε πει κάποτε ο Μπέρναρντ Σω και αφού πρώτα υποβληθούν στη βάσανο της αυτοκριτικής να πράξουν επιτέλους τα δέοντα;

«Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος;»

Ας ξεκινήσουμε όμως το σύντομο εβδομαδιαίο ταξίδι πίσω στο χρόνο και ας αφεθούμε στη «μαγεία» των φορολογικών, λογιστικών και λοιπών θεμάτων που μας απασχόλησαν ή εξακολουθούν να μας απασχολούν...

 

ΙΙ. Η νέα παράταση και οι ενέργειες των αγροτών

Μπορείτε να διαβάσετε πως διαμορφώνεται το τοπίο μετά τη νέα παράταση στο άρθρο του κόμβου Ποιες δηλώσεις παρατείνονται με την νέα απόφαση για παράταση έως 21.7.2017- Τι γίνεται με τις δόσεις.

Αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών στο ανωτέρω δελτίο τύπου δόθηκαν οδηγίες που αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες:


 

 
Περιπτωσιολογία

 

Τι θα κάνει η Δ.ΗΛΕ.Δ.

Ενέργειες αγροτών

Πρόστιμα τροποποιητικών
Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι την 29/06/2017 (ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του ν. 4474/2017) και ο κωδ. αριθμός 037 – 038 ήταν συμπληρωμένος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτής,Θα αποστείλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους πολίτες με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο Taxisnet και τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτή. Τι πρέπει να κάνουν σε καταφατική περίπτωση Τι πρέπει να κάνουν σε αρνητική περίπτωση
Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης (ηλεκτρονικά)ΤίποταΟι τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τον παραπάνω λόγο από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017 θα θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

 

 

 

ΙIΙ. Το briefing της ημέρας

Η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων της ημέρας μέσω του daily briefing συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, αλλά ταυτόχρονα βάζοντας και τη δική μας πινελιά, προσπαθούμε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα και να σας μεταφέρουμε όσα γίνονται καθημερινά στα επαγγελματικά μας δρώμενα. Να σημειώσω ότι δεν γίνεται πλήρης ανάλυση των θεμάτων μέσα από το briefing, όμως δίνουμε το στίγμα της επικαιρότητας και συχνά κάνουμε έναν μικρό σχολιασμό ορισμένων θεμάτων ή κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση. Επίσης, θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι επειδή αντιλαμβανόμαστε το φόρτο εργασίας των συναδέλφων αυτό το διάστημα δεν κάναμε τις τελευταίες ημέρες daily briefing επί καθημερινής βάσεως.

 

 


IV. Σημαντικά θέματα

Χαρακτηρισμός δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας για τις ανάγκες του άρθρου 22Α του Κ.Φ.Ε. [ Για το φορολογικό έτος 2016 ισχύει η απόφαση 12962(ΠΟΛ)2029/3.11.1987 του αείμνηστου Α. Πεπονή (σ.σ. του 1987 παρακαλώ!), ενώ για το φορολογικό έτος 2017 και μετά ισχύει η εν λόγω απόφαση ].

Και οι ιατρικές δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου [ Τελικά οι ιατρικές δαπάνες θα συμμετέχουν στην ανέγερση του αφορολόγητου (ανέφερα ανέγερση γιατί βαρέθηκα την ίδια λέξη «χτίσιμο»). Με την απόφαση ΠΟΛ.1100/2017 Τροποποίηση της ΠΟΛ.1005/2017 απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 145/2017), προστέθηκαν και οι ιατρικές δαπάνες, Δηλαδή εν ολίγοις ράβε ξήλωνε, λες και δεν μπορούσαν εξ αρχής, αφού κατήργησαν τη μείωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες να τις προσθέσουν στην ανέγερση του αφορολόγητου! Κάτι τέτοια άκουγαν και οι Γαλάτες και ξεσπούσαν σε γέλια ].
Με προμήθεια η πληρωμή φόρων στα γκισέ των τραπεζών [Απόφαση της διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.]. Προμήθεια δεν θα έχουν μόνο οι κάτωθι συναλλαγές:

μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, PhoneBanking, ATM, APS)

που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φυσικών προσώπων τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.

Συνεπώς, όσοι δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις και θέλουν να πληρώσουν με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών θα επιβαρύνονται με προμήθεια που θα κυμαίνεται από 1,10 έως 1,50 ευρώ οι τραπεζικές χρεώσεις για πληρωμή φόρων στο γκισέ

Έως 100 δόσεις η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους. Όλες οι λεπτομέρειες που προβλέπει το νομοσχέδιο

 

V. Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα θα απασχολεί πολλούς. Την εβδομάδα που πέρασε κοινοποιήθηκαν σχετικές οδηγίες.

Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών - Ποιες ασφαλιστικές οφειλές εντάσσονται - Οι προϋποθέσεις που θέτει το Κ.Ε.Α.Ο. για τη ρύθμιση - Οι δόσεις και οι λοιπές λεπτομέρειες

Εξωδικαστική ρύθμιση: Συμψηφισμός με οφειλές βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο

 

VI. Σχετικά με τα POS

Χωρίς POS όσοι εργάζονται με μπλοκάκι [Αυτό ανέφερε η κα Παπανάτσιου σε σχετική τοποθέτησή της σε ραδιοφωνική εκπομπή. Μάλιστα ανέφερε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει διευκρινιστική που ήδη ετοιμάζεται, των δύο συναρμόδιων Υπουργείων (Οικονομικών και Οικονομίας), που θα λύνει το θέμα αυτό για όσους αμείβονται με μπλοκάκι ]. Κατά την άποψή μου πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε και το άρθρο της επιστημονικής ομάδας με τίτλο Η εγκατάσταση μηχανήματος POS δεν είναι μονόδρομος.

 

VII. Αρθρογραφία, μελέτες, κ.λπ.

Ενδιαφέρουσα ήταν και την περασμένη εβδομάδα η αρθρογραφία του κόμβου. Κάποια παλαιότερα άρθρα επανήλθαν στο προσκήνιο προκειμένου να τα μελετήσουν όσοι δεν είχαν προλάβει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά προστέθηκαν και νέα άρθρα τα οποία πρέπει να διαβάσετε ή αν δεν έχετε χρόνο στην παρούσα περίοδο μπορείτε να τα προσθέσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη σας. Δείτε τα σημαντικότερα εξ αυτών:

Πρόστιμα και λοιπές κυρώσεις για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση παραστατικών [Άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου με χρηστικούς πίνακες που αφορούν στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση παραστατικών από τις επιχειρήσεις. Δείτε και την ΠΟΛ 1102/2017 - Η διαδικασία για την εφαρμογή της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων και της επιβολής ειδικής χρηματικής κύρωσης].

Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, απόφαση ΣτΕ 1738/2017 - Απαραίτητη η υιοθέτησή της [Άρθρο του συναδέλφου Γιώργου Δαλιάνη].

(Upd) Σημαντικά θέματα της τελευταίας περιόδου που πρέπει να γνωρίζετε [Άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου ].

Εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου [Άρθρο του συναδέλφου Ανδρέα Σακελλαριάδη].

 


VIII. Τα νέα του Σ.ΛΟ.Τ.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 664 ΕΞ 6.4.2017Λογιστικός χειρισμός απόκτησης εμπορευμάτων από μητρική εταιρεία στην περίπτωση που η σύμβαση διανομής μεταξύ τους, προβλέπει ότι η κυριότητα των εμπορευμάτων μεταβιβάζεται στην θυγατρική στην ενωρίτερη ημερομηνία μεταξύ α) εξόφλησης του τιμήματος και β) πώλησης των εμπορευμάτων από την θυγατρική σε πελάτη της


IX. Λοιπές ειδήσεις, εγκύκλιοι κ.α.

Νέες αναθεωρημένες οδηγίες του ΟΟΣΑ σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τις φορολογικές διοικήσεις

Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α1060443 ΕΞ 2017 Εφαρμογή του άρθρου 39α στην περίπτωση παράδοσης απαξιωμένων αυτοκινήτων από υποκείμενους στο φόρο που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

Ι. Τσιρώνης: «Μελετάται τροπολογία για να υπαχθούν οι σύνθετες ζωοτροφές στο 13%» [ αφορά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη δασμολογική κλάση 2309 έχει εξαιρεθεί συνολικά από το χαμηλό συντελεστή 13%. Η συγκεκριμένη δασμολογική κλάση περιλαμβάνει σύνθετες (μίγματα) ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη διατροφή των παραγωγικών ζώων και σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας. Δείτε για το ίδιο θέμα και την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ].

Προς παράταση η υποβολή των φορολογικών πιστοποιητικών

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975 - Τροποποίηση της απόφασης για το τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων

Τι αλλάζει στο τέλος υπέρ δήμων και κοινοτήτων που καταβάλλουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Επανέρχεται η βεβαίωση μη οφειλής Τ.Α.Π. στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ποια ακίνητα δεν υπόκεινται σε Τ.Α.Π.[Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η επαναφορά σε ισχύ της διάταξης της παρ. 18 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, σύμφωνα με την οποία οι πωλητές, πριν τη μεταβίβαση πάσης φύσεως ακινήτων, υποχρεούνται να προσκομίζουν συμβολαιογραφικό έγγραφο περί μη ύπαρξης οφειλής από Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.)].

Διευκρινίσεις σχετικά με την έκδοση παραστατικών πωλήσεων από οντότητες υποκείμενες στις διατάξεις του ν.4308/2014 (Ε.Λ.Π.) [ απάντηση της Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης παραστατικών μεταξύ των οντοτήτων- πρακτορείων ταξιδίων και των αεροπορικών εταιρειών μελών της ΙΑΤΑ, μέσω του αναγνωρισμένου μη κερδοσκοπικού οργανισμού IATA BSP Ελλάδας ].

Ακατάσχετα και αφορολόγητα τα βοηθήματα (είδη διαβίωσης ή περίθαλψης και χρηματικά ποσά) που παρέχονται από τους Δήμους σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους αυτών και πολύτεκνους για την αντιμετώπιση έκτακτων και σοβαρών αναγκών

 

X. Νομολογία

ΣτΕ 1102/2017Μη απόρριψη των βιβλίων του φορολογουμένου σε περίπτωση που είναι δυνατή η αναπλήρωση των ελλείψεων με στοιχεία τα οποία παρέχονται από τον φορολογούμενο και αν ακόμη συντρέχει παράλειψη τηρήσεως ή εκδόσεως ορισμένων βιβλίων ή στοιχείων, εφόσον, είναι εφικτός ο λογιστικός προσδιορισμός του αποτελέσματος


XI. Άκρως, ελληνικό

Τελικά οι φόροι υπέρ τρίτων σιγά σιγά βλέπω να επανέρχονται.

Τέλος 2% σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet με ram άνω των 4 GB. Εκτός από τους υπολογιστές και τα τα tablet, υπάρχει και τέλος σε ποσοστό 4% της αξίας των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, των εκτυπωτών, του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες καθώς και των αποθηκευτικών μέσων χωρητικότητας κάτω του 1 TByte. Τελικά, στη συνέχεια εξαιρέθηκαν τα smartphones από το τέλος 2% στις ηλεκτρονικές συσκευές - Το ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης για το ίδιο θέμα: Πάνω από 65 εκατ. το χρόνο θα κοστίσει το “ψηφιακό τέλος” σε υπολογιστές και tablets στους Έλληνες καταναλωτές. Ο ΣΕΠΕ ζητά την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού

 

 

ΧΙΙ. Μουσική ανάσα

Μετά από πολλά χρόνια "βρέθηκαν" και πάλι μαζί ο Μάνος Λοϊζος και ο Γιάννης Καλατζής, αυτή τη φορά όμως στη γειτονιά των αγγέλων. Ο Γιάννης Καλατζής έφυγε για το μεγάλο ταξίδι την εβδομάδα που μας πέρασε. Ένα γνώριμο τραγούδι, έτσι για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Σε κείνη τη συνάντησή τους, οι στίχοι του Λ. Παπαδόπουλου ντύθηκαν μουσικά από τον αξέχαστο Μ. Λοϊζο και τραγουδήθηκαν από τον Γ. Καλατζή...

 


ΧΙIΙ. Χρηστικές επισημάνσεις

Ευθύνη εταίρων δικηγορικών εταιρειών [ Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1107928 ΕΞ 2017 Ευθύνη εταίρων δικηγορικών εταιρειών: Από 1.1. 2014 και μετά, σχετικά με την ευθύνη των εταίρων των δικηγορικών εταιρειών δικηγορικές εταιρείες, εφαρμόζονται επί αυτών μονό οι διατάξεις του άρθρου 50 του ν.4174/2013 για την αλληλέγγυα ευθύνη. Όσον αφορά την αλληλέγγυα ευθύνη για τις δικηγορικές εταιρείες επί ισχύος του ν.2238/1994, εφαρμόζονται ως ειδικότερες οι διατάξεις της παρ.10 του άρθρου 4 του ν.1882/1990, διότι το άρθρο 115 του ν.2238/1994 για την αλληλέγγυα ευθύνη δεν καταλάμβανε τις προσωπικές εταιρείες, τις κοινοπραξίες και τις αστικές εταιρείες, παρά μόνο τα πρόσωπα του άρθρου 101 αυτού ].


Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν.δ.1146/1972 κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτου οχήματος από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ. γ' άρθρου 45 του ν.4172/2013 (ΔΕΑΦ Β 1107407 ΕΞ 2017). [ Δεδομένου ότι μετά την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013 τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορολογούνται για όλα τα εισοδήματά τους - συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων - ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξαιρουμένων αυτών που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη εκπλήρωσης του σκοπού τους, συνάγεται ότι οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν.δ.1146/1972 ως μη καταργηθείσες εξακολουθούν και ισχύουν, οι σχετικές δε δηλώσεις υπεραξίας υποβάλλονται με τον τρόπο που προβλέπεται στην παρ. 1 του εν λόγω εγγράφου. Ο φόρος που βεβαιώθηκε ή καταβλήθηκε με βάση τις ως άνω διατάξεις για τη μεταβίβαση οχήματος ιδιωτικής χρήσης, δύναται να συμπεριληφθεί στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να συμψηφιστεί με τον οφειλόμενο φόρο που τυχόν προκύψει κατά την εκκαθάριση αυτής. Διαφορετικά, ο υπόχρεος μπορεί να επιλέξει την αυτοτελή φορολόγηση της αξίας πώλησης του οχήματος, με εξάντληση της φορολογικής του υποχρέωσης].

Οι Κ.Α.Δ. για τους οποίους η προσκόμιση προέγκρισης ίδρυσης στη Δ.Ο.Υ. εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εργασιών

 


ΧΙV. Ε.Φ.Κ.Α. και συντάξεις αγροτών

Ε.Φ.Κ.Α.: Συντάξεις αγροτών γεννηθέντων το 1950

Α. Πετρόπουλος: «Θα επιστραφούν οι εισφορές που κατέβαλλαν το 2017 στον Ε.Φ.Κ.Α., ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στους αγρότες που δικαιούνται σύνταξη μέσα στο 2017. Οι αγροτικές συντάξεις θα αποδίδονται χωρίς να εξετάζεται η ύπαρξη αγροτικού ή κτηνοτροφικού εισοδήματος»

 

ΧV. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις

 

 Πανσέληνος, στο Σούνιο...

 

XVI. Επίλογος

Το άγχος και η πίεση της καθημερινής εργασίας λειτουργούν σαν ολετήρες και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Βέβαια, στην κονίστρα της ζωής δεν υπάρχουν μόνο τα επαγγελματικά ζητήματα, αφού όλοι παλεύουμε καθημερινά για πολλά άλλα θέματα, αγωνιζόμαστε, ενώ ταυτόχρονα τα χτυπήματα της ζωής είναι πολλά και συχνά απανωτά.  Όμως, «Η ζωή δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατά μπορείς να χτυπήσεις. Έχει να κάνει με το πόσα χτυπήματα μπορείς ν' αντέξεις και να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά», αυτό μας είχε υπενθυμίσει με τον δικό του τρόπο ο Rocky Balboa στον απίστευτο διάλογο που είχε με τον κινηματογραφικό υιό του στην τελευταία ταινία Rocky 6 (δείτε το, αξίζει τον κόπο να αναλώσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας).Καλή εβδομάδα και καλή δύναμη σε όλες και όλους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο