Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Από 1,10 έως 1,50 ευρώ οι τραπεζικές χρεώσεις για πληρωμή φόρων στο γκισέ
Με κόστος από 1,10 έως 1,50 ευρώ θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την πληρωμή του φόρου στο γκισέ των τραπεζών, μετά την κατάργηση της ανέξοδης πληρωμής που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το επίπεδο θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το τιμολόγιο που θα εφαρμόζουν πλέον οι τράπεζες για την πληρωμή των φόρων στο γκισέ του καταστήματος, ενώ αντίθετα χωρίς χρέωση θα είναι η πληρωμή του φόρου μέσω internet banking, phone banking ή ΑΤΜ. Την κατάργηση της δυνατότητας πληρωμής του φόρου στο γκισέ χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η σχετική απόφαση αναμένεται να ισχύει άμεσα, με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Στόχος είναι να περιοριστεί από τα 18,7 εκατ. ευρώ στα 7 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος που καταβάλλει κάθε χρόνο το Δημόσιο προς τις τράπεζες, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσω εναλλακτικών δικτύων, η χρήση των οποίων είναι δωρεάν για τους φορολογούμενους και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει το Δημόσιο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι θα καλύπτει πλέον τις προμήθειες:

1. Για συναλλαγές μέσω εναλλακτικών δικτύων  (internet banking, phone banking, ATM, APS)

2. Για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) των φορολογουμένων που είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Προϋπόθεση είναι η καταβολή των χρημάτων να γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού του υπόχρεου.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να περιορίσει και το «μαύρο χρήμα» που κυκλοφορεί στην αγορά, στον βαθμό που είναι στην ευχέρεια των τραπεζών να δέχονται μετρητά ακόμη και αν ο φορολογούμενος δεν τηρεί λογαριασμό στην τράπεζα. Οι τράπεζες από την πλευρά τους ετοιμάζουν ήδη τα νέα τιμολόγια που θα θέσουν σε ισχύ, με βάση τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο κόστος για την πληρωμή του φόρου στο γκισέ θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,10 έως και 1,50 ευρώ ανά συναλλαγή και εφόσον η πληρωμή γίνεται με μετρητά ή με χρέωση λογαριασμού. Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη χρέωση για το Δημόσιο ήταν 25 λεπτά και όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες δεν κάλυπτε καν το λειτουργικό τους κόστος. Μικρότερο εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος εάν η πληρωμή του φόρου γίνει με πιστωτική κάρτα στο γκισέ, στον βαθμό που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαγορεύουν την επιβολή χρεώσεων που θα καθιστούν τη χρήση της κάρτας λιγότερο ελκυστική σε σχέση με άλλα μέσα πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή της σχετικής χρέωσης εκτιμάται ότι θα στρέψει ένα σημαντικό μέρος των φορολογουμένων στα εναλλακτικά δίκτυα, τα οποία ούτως ή άλλως μετά την επιβολή των capital controls κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους συναλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 από τα 50 εκατομμύρια των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή βεβαιωμένων φόρων, τελών κυκλοφορίας και παραβόλων, τα 32,5 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 65%, καταβλήθηκαν στο κατάστημα. Η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τις τράπεζες, το 40% των φόρων έχει πληρωθεί μέσω του τραπεζικού δικτύου, 50% μέσω internet banking και 10% μέσω phone banking.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο