Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ηλεκτρονικό "δίχτυ" για εισφοροδιαφυγή από το ΙΚΑ

Hλεκτρονικό δίκτυο για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής ετοιμάζει το ΙΚΑ, το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος προωθεί ειδικό μέτρο στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος (ΟΠΣ), το οποίο θα προβλέπει την αυτόματη ενεργοποίηση διπλής τραπεζικής εντολής εκ μέρους του εργοδότη.

Ηλεκτρονικό "δίχτυ" για εισφοροδιαφυγή από το ΙΚΑ              

 
Hλεκτρονικό δίκτυο για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής ετοιμάζει το ΙΚΑ, το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος προωθεί ειδικό μέτρο στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος (ΟΠΣ), το οποίο θα προβλέπει την αυτόματη ενεργοποίηση διπλής τραπεζικής εντολής εκ μέρους του εργοδότη.

Στόχος είναι η ταυτόχρονη μισθοδοσία του προσωπικού των επιχειρήσεων και η παρακράτηση των εργοδοτικών και των εργατικών εισφορών, οι οποίες θα αποδίδονται στο Ταμείο. Αν δεν πραγματοποιείται η ταυτόχρονη καταβολή των εισφορών, θα ενημερώνεται άμεσα ο ασφαλιστικός φορέας ώστε να προχωρεί στην επιβολή κυρώσεων.

Oπως εκτιμάται, το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, με 1.950.000 ασφαλισμένους, θα αποτελέσει τον «πιλότο» ώστε το σύστημα να εφαρμοστεί στη συνέχεια και από τους 13 ασφαλιστικούς φορείς που θα προκύψουν από τις ενοποιήσεις, όπως προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Aλλωστε, λύσεις για την πρόληψη και πάταξη της εισφοροδιαφυγής αναζητούν και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ) έχει προαναγγείλει δικαστικές προσφυγές σε βάρος περίπου 80.000 οφειλετών.

Στόχος είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, η οποία –όπως εκτιμάται– το 2007 έφτασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι οικονομικές απώλειες κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 για τον Οργανισμό υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε επιπλέον 190 εκατ. ευρώ.

Το 2007 υποβλήθηκαν 18.170 Πράξεις Επιβολής Εισφορών και Πρόσθετων Τελών. Εντός εξαμήνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις 65.000, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2008 οι εισφοροδιαφεύγοντες θα είναι περισσότεροι από 80.000.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει δύο ρυθμίσεις χρεών με ευνοϊκούς όρους για τον ΟΑΕΕ και μία για το ΙΚΑ, χωρίς όμως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΙΚΑ, εντοπίζονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την παροχή υπηρεσιών, καθώς και στον κατασκευαστικό κλάδο. Η έκταση του προβλήματος καθίσταται σαφής από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται ότι το 2008 στο σύνολο των ταμείων θα κοστίσει 6,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: Express.gr 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο