Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αιτήσεις από 17/6 - 30/9 για το κτηματολόγιο

Ξεκινά από τις 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 η περίοδος για την υποβολή από τους ιδιοκτήτες των δηλώσεων με τα δικαιώματά τους στα ακίνητα που κατέχουν στις 107 περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, καταβάλλοντας παράλληλα το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή των 20 ευρώ (για τα κύρια ακίνητα και τους βοηθητικούς χώρους αντίστοιχα).

Αιτήσεις από 17/6 - 30/9 για το κτηματολόγιο              

 
Ξεκινά από τις 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 η περίοδος για την υποβολή από τους ιδιοκτήτες των δηλώσεων με τα δικαιώματά τους στα ακίνητα που κατέχουν στις 107 περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, καταβάλλοντας παράλληλα το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή των 20 ευρώ (για τα κύρια ακίνητα και τους βοηθητικούς χώρους αντίστοιχα).

Για όσους κατοικούν στο εξωτερικό η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεών τους λήγει τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου 2008. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες πως σε όσους δεν προσέλθουν στα κτηματολογικά γραφεία για να καταθέσουν τη δήλωση δικαιωμάτων ή δεν την αποστείλουν ηλεκτρονικά εντός του χρονικού αυτού περιθωρίου θα τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο που θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 1.500 ευρώ. Ο υπουργός ανέφερε πως υπόχρεοι είναι περίπου 3 εκατ. πολίτες και ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταγραφούν περί τα 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα.

Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία) σε ακίνητο που βρίσκεται σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Σημειώνεται πως η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα του ενός πρόσωπα τότε θα πρέπει να το δηλώσουν ξεχωριστά όλοι όσοι φέρονται ως ιδιοκτήτες του. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσέλθουν στα 94 κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα ανά την επικράτεια, εκ των οποίων τα 76 είναι νέα και δημιουργήθηκαν με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά στην υποβολή των δηλώσεών τους. Μαζί με τη δήλωσή τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισυνάπτουν φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ συμβόλαια) και το αποδεικτικό πληρωμής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Φυσικά, σε περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) θα απαιτούνται επιπλέον έγγραφα. Oσον αφορά το τέλος κτηματογράφησης, η πληρωμή του είναι υποχρεωτική και απαραίτητη προκειμένου να γίνει δεκτή η δήλωση των δικαιωμάτων. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το αντίστοιχο τέλος είναι 20 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, πως στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα των δύο δικαιωμάτων κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων. Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω των 13 μεγαλύτερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δικαιωμάτων μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα. Για τους ομογενείς και όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαμένουν στο εξωτερικό και οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008, θα μπορούν να το πράξουν είτε με πληρεξούσιο είτε ηλεκτρονικά.

Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα ειδική καμπάνια, ενώ από τις αρχές Ιουνίου θέτουν σε λειτουργία τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1015 για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πηγή: Express.gr 
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο