Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Συνήγορος του Πολίτη: Υπολογισμός δικαιωμάτων μεταγραφής από το Υποθηκοφυλακείο ΑθηνώνΠοιότητα ζωής
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Υπολογισμός δικαιωμάτων μεταγραφής από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών

Ιούλιος 2017
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς
Ειδικοί επιστήμονες: Ζωή Ι. Καραμήτρου

Πληροφορίες: Τηλ.: 213 1306 712
[email protected]

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας να διαμεσολαβήσει για τον τρόπο υπολογισμού των τελών μεταγραφής συμβολαιογραφικής πράξης από το υποθηκοφυλακείο Αθηνών.

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης κατέθεσε προς μεταγραφή συμβόλαιο, από τη σύνταξη του οποίου είχε παρέλθει έτος, με συνέπεια να απαιτείται η επανεκτίμηση του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και η σύνταξη φύλλου προσδιορισμού της αξίας από την αρμόδια ΔΟΥ, η οποία όρισε νέα αντικειμενική αξία.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι το υποθηκοφυλακείο Αθηνών προσδιόρισε τα δικαιώματα μεταγραφής, λαμβάνοντας υπόψη την αξία που ανέφερε το συμβόλαιο και όχι τη νέα αντικειμενική, η οποία με βάση τον αναδρομικό προσδιορισμό νέων μειωμένων αξιών ήταν χαμηλότερη. Σε έγγραφη απάντησή του προς τον πολίτη και με αναφορά στο πλέγμα των διατάξεων που διέπουν τον προσδιορισμό των τελών μεταγραφής, το υποθηκοφυλακείο κατέληγε ότι ο υπολογισμός των δικαιωμάτων έγινε νομίμως, με βάση τη μεγαλύτερη αξία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε εγγράφως προς το υποθηκοφυλακείο Αθηνών, υποστηρίζοντας το σύννομο του αιτήματος του πολίτη και θεωρώντας την ερμηνευτική προσέγγιση της υπηρεσίας εσφαλμένη. Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή τόνισε ότι η ταύτιση των εννοιών «δηλούμενη» και «αντικειμενική» αξία δεν υφίσταται εν προκειμένω, επομένως ο υπολογισμός των τελών θα όφειλε να ακολουθήσει το νεώτερο φύλλο υπολογισμού της ΔΟΥ που εκδόθηκε με τις νέες ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υποθηκοφυλακείο Αθηνών προέβη σε επανεξέταση του θέματος, αποδέχθηκε τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής και ικανοποίησε το αίτημα του πολίτη, με συνέπεια την επιστροφή ενός σημαντικού ποσού.


Ετικέτες για αναζήτηση Συνήγορος Υποθηκοφυλάκειο


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο