Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παράταση στην έκπτωση φόρου 10% επί των τόκων

Αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες προωθεί το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Παράταση στην έκπτωση φόρου 10% επί των τόκων

Αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ομολόγων του Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες προωθεί το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών


Εν όψει των αλλαγών αυτών παρατείνεται για όγδοη διαδοχική χρονιά τo «μπόνους» της πλήρους έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του παρακρατηθέντος φόρου 10% επί των τόκων των ομολόγων.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από το 2000 και παρατείνεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, παρατείνεται μέχρι την 31η/12/07 η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.2819/2000 (ΦΕΚ Α 84).

Βάσει των διατάξεων αυτών όταν δικαιούχοι (κομιστές του τοκομεριδίου) των τόκων από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, είναι τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο παρακρατηθείς φόρος 10% εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το φόρο εισοδήματος και όχι μόνο το μέρος που αναλογεί στο χρονικό διάστημα που οι εταιρείες είχαν τους τίτλους στην κυριότητά τους.

Αναμόρφωση
Η παράταση του καθεστώτος αυτού κρίθηκε απαραίτητη, γιατί όταν λαμβάνει χώρα μεταβίβαση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και οι τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν αποκτήσει τους τίτλους, εμφανίζονται ως δικαιούχοι των τόκων κατά το χρόνο εξαργύρωσης των τοκομεριδίων, η παρακράτηση του φόρου ενεργείται στο σύνολο των τόκων και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα κατοχής των εν λόγω τίτλων, δεδομένου πως κατά το χρόνο μεταβίβασης των τίτλων δεν ενεργήθηκε καμία παρακράτηση.

Όπως επισημαίνεται στη διάταξη «η παράταση δίνεται ενόψει της προετοιμαζόμενης αναμόρφωσης του συστήματος φορολόγησης των τραπεζών στο προσεχές μέλλον».

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο