Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο «κόκκινο» οι εισπράξεις από ΦΠΑ

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και τον Απρίλιο τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αυξήθηκαν μόλις κατά 4,3% έναντι στόχου 12,2%, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» να διογκωθεί και να ανέλθει στο α 4μηνο του έτους στα 883,24 εκατ. ευρώ από 756 εκατ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου.

Στο «κόκκινο» οι εισπράξεις από ΦΠΑ

Σήμα κινδύνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Καταρρέουν τα δημόσια έσοδα


Στο «κόκκινο» βρέθηκαν και τον Απρίλιο τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αυξήθηκαν μόλις κατά 4,3% έναντι στόχου 12,2%, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» να διογκωθεί και να ανέλθει στο α 4μηνο του έτους στα 883,24 εκατ. ευρώ από 756 εκατ. που ήταν στο τέλος Μαρτίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός καθώς η εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζουν οι δημόσιες εισπράξεις από τους πρώτους μήνες του 2008 καθιστούν πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Στοιχεία
Την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων στο α 4μηνο αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό 6,3% έναντι πρόβλεψης 12,2%. Ο χειρότερος μήνας για τις εισπράξεις του Δημοσίου από την αρχή του έτους ήταν ο Μάρτιος καθώς κατεγράφη μείωση 3,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Συνολικά ανήλθαν σε 3.159 εκατ. ευρώ έναντι 3.269 εκατ. πέρυσι.

Εκτός από τις εισπράξεις του ΦΠΑ των ΔΟΥ, που αυξήθηκαν κατά 10,5%, τα έσοδα από τις υπόλοιπες κατηγορίες (ΔΟΥ, τελωνεία, υπόλογος) βρέθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για να δικαιολογήσουν την απραξία του ελεγκτικού μηχανισμού και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων μέτρων του προϋπολογισμού (εξομοίωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και ενιαίο τέλος στα ακίνητα) αποδίδουν τη σημαντική υστέρηση των εσόδων στην απεργία των υπαλλήλων στην ΤτΕ, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Απρίλιος
Τον Απρίλιο, αν και βελτιώθηκε η εικόνα των εσόδων, οι εισπράξεις του ΦΠΑ κυριολεκτικά βούλιαξαν αφού αυξήθηκαν μόλις κατά 1%. Τον περασμένο μήνα τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν με ρυθμό 4,3% έναντι στόχου 12,2% και διαμορφώθηκαν στα 3.992 εκατ. ευρώ από 3.828 εκατ. τον Απρίλιο του 2007.

Οι εισπράξεις από τις εφορίες αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% και τα τελωνειακά έσοδα κατά 14,9%. Μειωμένα κατά 16,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2007 ήταν τα μη φορολογικά έσοδα.

Μέτρα
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα βελτιωθεί η εικόνα των δημοσίων εισπράξεων και στηρίζει τις ελπίδες του στα έσοδα ύψους 890 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα (ΕΤΑΚ) αν και εκφράζονται φόβοι για την απόδοση του νέου μέτρου.

Τα λάθη που εντοπίζονται στις δηλώσεις Ε9 (αρχικές και τροποποιητικές) που υποβλήθηκαν φέτος αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται στη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους αναμένεται να «μπλοκάρουν» την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και την καταβολή του ΕΤΑΚ.

Εκτιμάται ότι η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογουμένους θα ξεκινήσει το φθινόπωρο ενώ δεν αποκλείεται οι υπηρεσίες να μην προλάβουν μέχρι το τέλος τους έτους να αποστείλουν τα σημειώματα σε όλους τους υπόχρεους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην καταφέρει να εισπράξει φέτος όλα τα έσοδα που έχει προβλέψει από την επιβολή του νέου φόρου στα ακίνητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διέταξε νέο φοροκυνηγητό στην αγορά με σαρωτικούς ελέγχους σε εισηγμένες εταιρείες, σε επιχειρήσεις με «ανοιχτές» φορολογικές υποθέσεις από το 2000 και μετά, προληπτικούς ελέγχους σε μικρομεσαίους για την απόδοση του ΦΠΑ και εκτεταμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο