Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ενοποίηση Ταμείων από την 1η Ιουνίου

Tην 1η Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία των ενοποιήσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό (Ν.3655/08) με την ένταξη κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο επικουρικό του ΙΚΑ.

Ενοποίηση Ταμείων από την 1η Ιουνίου                                             


Tην 1η Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία των ενοποιήσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό (Ν.3655/08) με την ένταξη κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο επικουρικό του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος, οι πρώτες ενοποιήσεις αφορούν τους ηλεκτροτεχνίτες, το προσωπικό ιπποδρομιών και τους εργαζόμενους στις εταιρίες τσιμέντου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν.3655/08 (ΦΕΚ 58/3.4.2008 τ. ΑΆ) στο ΕΤΕΑΜ εντάσσονται α) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδος (ΤΕΑΗΕ), β) το Ταμείο Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑΕΑΠΙ) ως προς τους κατΆ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του καθώς και γ) ο κλάδος Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων (ΤΕΑΠΕΤ).

Η διαδικασία των ενοποιήσεων τόσο για την επικουρική όσο και για την κύρια ασφάλιση θα γίνει σε τρία στάδια, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ενώ έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή των 13 διοικητών των νέων ασφαλιστικών φορέων.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας υποδέχονται τις προωθούμενες αλλαγές με σκεπτικισμό.

Oπως επισημαίνουν, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών είναι ο μεγαλύτερος φορέας επικουρικής ασφάλισης και ήδη παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 48 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τα Ταμεία που θα υποδεχθεί είναι επίσης προβληματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς την κύρια ασφάλιση το ΙΚΑ θα εντάξει στη δύναμή του 9 Ταμεία και κλάδους με συνολική περιουσία 1,6 δισ. ευρώ και ετήσιο έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζει πέντε σοβαρά προβλήματα.

Πιο αναλυτικά:

1. Ελλείμματα φορέων:

Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, οφείλει σε κρατικούς οργανισμούς το ιλιγγιώδες ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αν δεν συνυπολογιστεί η κρατική επιχορήγηση, το Iδρυμα εμφανίζει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ τα Tαμεία που θα ενταχθούν σε αυτό θα μεταφέρουν επιπλέον έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΓΑ οφείλει 600 εκατομμύρια ευρώ σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που χορηγεί το εφάπαξ, θα εμφανίσει έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ λόγω των αυξανόμενων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

2. Οργανωτικά προβλήματα:

Η ένταξη Tαμείων στους μεγαλύτερους φορείς της χώρας αναμένεται να επιδεινώσει τα ήδη σοβαρά οργανωτικά προβλήματα.

Oπως εξηγούν οι συνδικαλιστές, σήμερα για την έκδοση κύριας σύνταξης απαιτούνται κατά μέσο όρο 6-7 μήνες, ενώ για τη διεκπεραίωση του θέματος απασχολούνται υπάλληλοι από έξι ή οκτώ υπηρεσίες (Διευθύνσεις ή Τμήματα).

3. Κενές θέσεις προσωπικού:

Σήμερα οι κενές θέσεις διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού ανέρχονται σε περίπου 7.000, ενώ δεν είναι πάντοτε σωστή η κατανομή του.

4. Αυξημένη εισφοροδιαφυγή:

Αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ ετησίως, με αύξηση κατά 33% την τελευταία τριετία.

5. Διογκωμένες δαπάνες υγείας:

Υπολογίζονται σε 3,9 δισ. ευρώ, καθώς παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 20% (1,3 δισ. ευρώ) ετησίως.


Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο