Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, μετά την επιδείνωση του προηγούμενου μήνα

3 Ιούλιου 2017 Σχόλια
ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, μετά την επιδείνωση του προηγούμενου μήνα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά



http://iobe.gr

Τον Ιούνιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώνεται στην ΕΕ (+1,6), στις 111,3 μονάδες, αλλά και την Ευρωζώνη (+1,9), στις 111,1 μονάδες. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος εκπορεύεται από την βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς: στις Υπηρεσίες (+0,6), το Λιανικό εμπόριο (+2,4), τη Βιομηχανία (+1,7) και τις Κατασκευές (+2,1), αλλά και από την πλευρά της ζήτησης, λόγω της ανόδου της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+2). Σε επίπεδο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε στην Γαλλία (+2,2), την Ισπανία (+0,5), την Γερμανία (+2,4) και την Ολλανδία (+1,6), αλλά παρέμεινε αμετάβλητο στην Ιταλία (0,0). Η ελαφρώς μικρότερη άνοδος του κλίματος σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται επί της ουσίας στην ηπιότερη βελτίωση των προσδοκιών στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,1) και την Πολωνία (+1,1). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη παρουσιάζουν κοινή τάση σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Υπηρεσίες, όπου δεν μεταβάλλονται. Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +5,1 και +4,5 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής δεν μεταβλήθηκαν, ενώ οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης βελτιώθηκαν και στις δύο ζώνες, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποδηλώνουν κλιμάκωση.

- Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +10,9 και +13,4 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση δεν μεταβάλλονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να χάνουν έδαφος στην ΕΕ και να κερδίζουν στην Ευρωζώνη.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +3,7 μονάδες στην ΕΕ και τις +4,4 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάμπτουν στην ΕΕ και πολύ περισσότερο στην Ευρωζώνη, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνουν κλιμάκωση, με την τάση στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες να είναι θετική και στις δύο ζώνες.

- Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε στις -3,5 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται σε ΕΕ και Ευρωζώνη, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για την απασχόληση.

- Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -2,1 και -1,3 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους παραμένουν αμετάβλητες και στις δύο ζώνες, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται. Η πρόθεση αποταμίευσης κερδίζει έδαφος, ενώ και στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας σημειώνεται βελτίωση.

- Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη κλίματος) δεν μεταβάλλεται τον Ιούνιο στην ΕΕ (+23,2 από +23,4 μον.), αλλά αυξάνεται στην Ευρωζώνη (+23,2 από +20,3 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται στην ΕΕ και βελτιώνονται στην Ευρωζώνη, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο βελτιώνονται στην Ευρωζώνη και δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ.

Ολόκληρη η έρευνα ως συνημμένο αρχείο



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης