Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΛΣΑ - Αίτημα για παράταση προθεσμιών υποβολής του ΕΤΑΚ

Κύριε Υπουργέ, Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η παράταση των προθεσμιών της υποβολής των φορολογικών εντύπων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).Θεωρείται αναγκαία η μεταβολή των προθεσμιών λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και θα επιθυμούσαμε να σας παραθέσουμε συνοπτικά.

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΘΗΝΩΝ
Αθήνα, 13 Μαΐου 2008

Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

ΥπΆ όψιν: Υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα
         

Κοιν: Διεύθυνση  Κεφαλαίου  
         Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος
         Διεύθυνση  Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
         Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων

Θέμα : « Παράταση προθεσμιών υποβολής του ΕΤΑΚ»


Κύριε Υπουργέ,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η παράταση των προθεσμιών της υποβολής των φορολογικών εντύπων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ).Θεωρείται αναγκαία η μεταβολή των προθεσμιών λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και θα επιθυμούσαμε να σας παραθέσουμε συνοπτικά.

Εν πρώτοις, είναι γνωστό ότι το ΕΤΑΚ αποτελεί ένα καινούριο κεφάλαιο στο τομέα της φορολογίας και φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρχουν ασάφειες από τη πλευρά της νομοθεσίας και απορίες από την πλευρά των λογιστών- φοροτεχνικών. Συνεπώς θεωρείται σκόπιμο να υπάρξουν κάποιες επεξηγήσεις πριν την λήξη της  προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις και ως εκ τούτου παροχή λανθασμένων στοιχείων. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι λόγω ακριβώς της πρωτοτυπίας αυτού του φόρου τα ηλεκτρονικά προγράμματα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του φορολογικού σχεδίου, γεγονός που καθιστά αντιξοότερες τις συνθήκες υποβολής των δηλώσεων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο φόρτος εργασίας των λογιστών- φοροτεχνικών αυτή τη περίοδο είναι αρκετά μεγάλος, εξαιτίας του ότι η χρονική περίοδος υποβολής των δηλώσεων του εκκαθαριστικού ΦΠΑ ,των ΕΠΕ και των ΑΕ έχουν συμπέσει, καλύπτοντας το πρώτο και δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός που διανύουμε. Επομένως το έργο των λογιστών γίνεται δυσχερέστατο επιφορτιζόμενοι δε με την υποβολή των δηλώσεων του ΕΤΑΚ. Σημειωτέον, ότι μόλις σήμερα έγινε η εγκατάσταση  του απαραίτητου λογισμικού στις κατά τόπους ΔΟΥ από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, καθυστέρηση η οποία συνεπάγεται περαιτέρω χρονική πίεση.
Εκθέτοντας, λοιπόν, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος μας αυτή τη περίοδο ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την παράταση της υποβολής των δηλώσεων του ΕΤΑΚ έως τις 30 Ιουνίου του 2008 και την παροχή του απαιτούμενου χρονικού περιθωρίου ώστε όλοι οι λογιστές- φοροτεχνικοί να φέρουν εις πέρας το έργο που καλούνται να εκπληρώσουν.Με εκτίμηση
Για τον Λογιστικό Σύλλογο Αθηνών
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο