Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πληθωριστική «βόμβα»

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΣΥΕ θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι ο πληθωρισμός να έχει διαμορφωθεί στο 4,4% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μικρές πιθανότητες για οριακή αποκλιμάκωση του στο 4,3% και ακόμη μικρότερες για επιτάχυνση του στο 4,5%.

Πληθωριστική «βόμβα»
Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΣΥΕ θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι ο πληθωρισμός να έχει διαμορφωθεί στο 4,4% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μικρές πιθανότητες για οριακή αποκλιμάκωση του στο 4,3% και ακόμη μικρότερες για επιτάχυνση του στο 4,5%.

Στα επίπεδα του 4,4% κινήθηκε και τον Απρίλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, ο πληθωρισμός, ενώ το νέο «ράλι» στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς απειλεί με εκτροχιασμό οικογενειακούς προϋπολογισμούς, επιχειρηματικούς σχεδιασμούς αλλά και τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους προσεχείς μήνες, ενώ οι μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής δημιουργούν κινδύνους κοινωνικών εντάσεων και διεκδικήσεων που θα επιτείνουν τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμού.

Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο το μεσημέρι από την ΕΣΥΕ. Βασικός λόγος για τη διατήρηση του πληθωρισμού στην περιοχή του 4,4% τον Απρίλιο και τη μη αποκλιμάκωσή του στη ζώνη του 4,1%-4,2%, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, είναι το νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου το οποίο ουδείς μπορούσε να προβλέψει.

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την εξέλιξη του πληθωρισμού, ιδίως υπό το πρίσμα των αρνητικών εξελίξεων στο «μέτωπο» του πετρελαίου που βρέθηκε περίπου στα 122,5 δολ. ανά βαρέλι.

Από τις πρώτες μέρες του Μαϊου η μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα 2,63% και έφτασε στα 1,171 ευρώ ανά λίτρο που αποτελεί νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Πετρέλαιο
Ιδιαίτερα ανησυχητική για τη προοπτική του πληθωρισμού θεωρείται η μεγάλη άνοδος του πετρελαίου κίνησης που επιβαρύνει ήδη υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας χιλιάδων βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και των μεταφορικών επιχειρήσεων.

Η μέση τιμή των εν λόγω καυσίμων έχει φτάσει στα 1,264 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 31,4% ή 30,2 λεπτά αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί είναι η πρωτοφανής αύξηση με ρυθμό 10% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, ενώ με υψηλές ταχύτητες τρέχει και ο εισαγόμενος πληθωρισμός.

Οι ανατιμήσεις στις χονδρικές και στις τιμές εισαγωγής επικεντρώνονται κυρίως στα είδη διατροφής.

Τον Μάιο ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί από τις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ αστάθμητος παράγοντας παραμένουν οι τιμές στα τρόφιμα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για πληθωρισμό στο 4,4%, ο μέσος δείκτης το 4μηνο διαμορφώνεται στην «περιοχή» του 4,3%.


Δευτερογενείς συνέπειες
Οι συνέπειες της κρίσης γίνονται ήδη αισθητές στην αγορά καθώς όλες οι μετρήσεις καταγράφουν μείωση του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τους πρώτους μήνες του 2008.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, που είναι και το πιθανότερο, τότε το πλήγμα στην εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να είναι σημαντικό με δυσμενείς συνέπειες στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εξελίξεις προβληματίζουν έντονα την Πλατεία Συντάγματος που καλείται να υλοποιήσει φέτος έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο προϋπολογισμό, ο οποίος στοχεύει σε σημαντική μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ με έμφαση κυρίως στη μεγάλη άνοδο των φορολογικών εσόδων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο