Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Υπ. Εργασίας: Απάντηση σε δημοσίευμα για τους Ρομά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 19-06-2017

Απάντηση σε ψευδές, παραπλανητικό και ρατσιστικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Ένα ακόμα δείγμα γραφής της κίτρινης «δημοσιογραφίας», που αταλάντευτα υπηρετεί εδώ και χρόνια η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δόθηκε στη χθεσινή της έκδοση. Αυτή τη φορά η εφημερίδα βασιζόμενη στη γνωστή συνταγή της λάσπης και της συκοφαντίας επέλεξε να στοχοποιήσει τους Ρομά.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το ψευδές και άκρως ρατσιστικό δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στην εν λόγω εφημερίδα.

Προφανώς, κάποιους τους ενοχλεί όταν η πολιτεία εστιάζει στα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα του τόπου και των πολιτών της. Προφανώς, κάποιοι συνειδητά εμμένουν σε ρατσιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και υποστηρίζουν «αδράνειες», οι οποίες οδήγησαν στην  «γκετοποίηση» και τον πλήρη κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των Ρομά. Αποσπασματικές πολιτικές, που «σκέπαζαν προσωρινά την κατάσταση» δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν. Φαινόμενα και καταστάσεις, σαν αυτές που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες, αναδεικνύουν  το μέγεθος του προβλήματος.

Η πολιτεία, οργανωμένα και συντονισμένα, για πρώτη φορά, αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος και βάζει τις βάσεις για να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και επιμονή, όπως απαιτείται.

Η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, σηματοδοτεί την πολιτική βούληση για την πραγματική αντιμετώπιση του ζητήματος, με την ενιαία προσπάθεια όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Ψηφίσθηκε από τα περισσότερα κόμματα, διότι όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη ολιστικής παρέμβασης της Πολιτείας.

Παρουσιάζεται ψευδώς ότι κοστίζει πολλά εκατομμύρια στον Ελληνικό λαό, αλλά στην πραγματικότητα τόσο τα 12 (και όχι 24) στελέχη της Ειδικής Γραμματείας όσο και η ίδια η Ειδική Γραμματέας είναι αποσπασμένο προσωπικό του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς απλώς μεταφέρεται η δαπάνη της μισθοδοσίας τους από τον έναν φορέα στον άλλο.

Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, (χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωσή της) χαρτογράφησε όλους τους οικισμούς, όπου διαμένουν οι Ρομά, σε όλη την Ελλάδα. Συναντήθηκε με όλες τις περιφέρειες της χώρας και αναπτύσσει ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με τους δήμους που έχουν θετική βούληση και «ώριμες» προτάσεις κοινωνικής ένταξης για τους Ρομά.

Τέλος, η εκδήλωση στη Βουλή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους μας. Οι Ρομά και θέλουν και μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Νέοι Ρομά επιστήμονες, κοινωνικοί διαμεσολαβητές που εργάζονται στο πεδίο, γυναίκες Ρομά ακτιβίστριες και έφηβοι Ρομά που βραβεύθηκαν κι εκπροσωπούν την χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, μίλησαν για την ανάγκη γεφύρωσης και κοινωνικής συνοχής την οποία επιθυμούμε όλοι μας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο