Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ε.Ε. Καλύτερη προστασία των εργαζομένων από καρκινογόνους ουσίες


Το Συμβούλιο EPSCO κατέληξε σε συμφωνία η οποία εγγυάται την προστασία περισσότερων από 4 εκατομμύρια εργαζομένων από την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες στον χώρο εργασίας.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου κα Helena Dalli δήλωσε τα εξής: «Με αυτή τη συμφωνία, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα εκατομμύρια εργαζομένους της ΕΕ από καρκινογόνους χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ».

Η προτεινόμενη οδηγία επιδιώκει να εισαγάγει αυστηρότερες οριακές τιμές έκθεσης και ενδείξεις για το δέρμα για πέντε καρκινογόνους παράγοντες, καθώς και ενδείξεις για το δέρμα ανεξαρτήτως οριακών τιμών για δύο ακόμα καρκινογόνους παράγοντες, καλύπτοντας συνολικά επτά καρκινογόνους παράγοντες.

Η οδηγία καλύπτει τις εξής καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους ουσίες: Ορυκτέλαια που έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, ορισμένα μείγματα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ), τριχλωροαιθυλένιο, 4,4'-μεθυλενοδιανιλίνη, επιχλωρυδρίνη, διβρωμοαιθυλένιο, διχλωροαιθυλένιο.

Γενικές πληροφορίες

Η Επιτροπή υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2017 την προτεινόμενη αναθεώρηση η οποία αφορά ιδίως τα παραρτήματα I και III της οδηγίας 2004/37/ΕΚ.

Οι επιλεγείσες οριακές τιμές βασίζονται σε ανάλυση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαφόρων επιλογών πολιτικής για κάθε χημικό παράγοντα, στα κριτήρια της επιστημονικής γνωμοδότησης της επιστημονικής επιτροπής για τα όρια έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας σε χημικές ουσίες (SCOEL), την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη συνοχή.

Οι οριακές τιμές συμφωνήθηκαν επίσης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια και την Υγεία στον Χώρο Εργασίας (ACSH).
Η παρούσα αναθεώρηση ακολουθεί παλαιότερη πρόταση της Επιτροπής, η οποία περιελάμβανε ήδη 13 καρκινογόνους παράγοντες.
Η Επιτροπή αναμένεται να θεσπίσει στις αρχές του επόμενου έτους άλλη μια δέσμη προτεινόμενων οριακών τιμών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο