Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πηγή ανησυχίας ο πληθωρισμός 3,3%

Η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων δυναμιτίζει τον πληθωρισμό σε όλο τον πλανήτη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δήλωσαν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, με την ολοκλήρωση της συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) στη Βασιλεία.

Πηγή ανησυχίας ο πληθωρισμός 3,3%

Η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων δυναμιτίζει τον πληθωρισμό σε όλο τον πλανήτη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, δήλωσαν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, με την ολοκλήρωση της συνόδου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) στη Βασιλεία.

Συνοψίζοντας τις συνομιλίες των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών, ο προεδρεύων της Παγκόσμιας Οικονομικής Συνόδου, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί παγκόσμια ανησυχία.

Η αναρρίχηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη υποχρεώνει την ΕΚΤ να διατηρεί σταθερή πιστωτική πολιτική, παρότι άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως η αμερικανική Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας, έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός ανήλθε στην ευρωζώνη τον Απρίλιο στο 3,3% και τον Μάρτιο στο 3,6%, έναντι 1,8% πέρσι τον Απρίλιο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποιεί την Πέμπτη στην Aθήνα την τακτική συνεδρίαση καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής και αναμένεται να διατηρήσει το ευρώ στο 4%.

Καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί πάνω από 40% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το ζήτημα ήταν κορυφαίο στην ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου της BIS, που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε χθες. Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι όλες οι χώρες, χωρίς καμία εξαίρεση, επηρεάζονται από τους σημαντικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό που προκαλούν οι αυξήσεις στις τιμές για τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα προϊόντα.

Eνα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις αγορές χρήματος, αν και στο τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ενδείξεις βελτίωσης των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια και μια γενικότερη υποχώρηση των ανησυχιών για τον κίνδυνο στις αγορές.

Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στις αγορές και ειδικά στις τιμές των μετοχών και τα επιτόκια των credit default swaps, αλλά σημείωσε ότι η απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια overnight και τα τρίμηνα επιτόκια παραμένει υψηλή και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ο προεδρεύων της συνόδου κ. Τρισέ συμπλήρωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ικανοποιητική, αν και με κάποια επιβράδυνση, καθώς η ανθεκτικότητα των αναδυόμενων αγορών θα υπερσκελίσει την επιβράδυνση στις βιομηχανοποιημένες χώρες.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας σημείωσε ότι το Πεκίνο εκτιμά πως θα είναι μικρή η επίδραση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στις εξαγωγές της Κίνας.
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο