Ειδήσεις Τεχνολογία

«Eπιβλαβής» για την υγεία η απασχόληση τις νυχτερινές ώρες

Oι εργαζόμενοι τις νυκτερινές ώρες κινδυνεύουν από καρκίνο, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε σχετική μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC).

«Eπιβλαβής» για την υγεία η απασχόληση τις νυχτερινές ώρες

Oι εργαζόμενοι τις νυκτερινές ώρες κινδυνεύουν από καρκίνο, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε σχετική μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Οπως επισημαίνει ο επίτροπος Βλάντιμιρ Σπίντλα (απασχόληση) στην γραπτή απάντηση που έδωσε στην Ευρωβουλευτή Μαίρη Ματσούκα (ΠΑΣΟΚ), «η εργασία με βάρδιες που συνεπάγεται φως τη νύχτα χαρακτηρίζεται “δραστηριότητα Α2”, δηλαδή πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους».

Ο Επίτροπος προτρέπει τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, που προβλέπονται σε 2 κοινοτικές οδηγίες, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι τη νύχτα έχουν δικαίωμα δωρεάν ιατρικής εξέτασης, πριν από την ανάληψη της εργασίας και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρέπει επίσης να εξασφαλισθεί από τους «27» ότι οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας που οφείλονται στην εργασία τους πρέπει να μετατίθενται, όποτε είναι δυνατόν, σε θέση ημερήσιας εργασίας.

Τα κράτη - μέλη, αναφέρει στην απάντησή του ο επίτροπος, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι εργοδότες λαμβάνουν υπόψη τους τη γενική αρχή της προσαρμογής της εργασίας στον εργαζόμενο, καθώς και τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας.

Οι παρατηρήσεις του Τσέχου επιτρόπου επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2007. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η νυχτερινή εργασία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του μαστού. Συγκεκριμένα, το φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της μελατονίνης, ορμόνης του βιολογικού ρολογιού που εκκρίνεται τη νύχτα και προσφέρει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Μόνο το κόκκινο φως δεν επηρεάζει την έκκριση μελατονίνης, αλλά δεν θεωρείται κατάλληλο για έναν εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με τη Μαίρη Ματσούκα, στην Ελλάδα το 20% των εργαζομένων εργάζεται σε βάρδιες και 16,2% τις νυχτερινές ώρες. Κατά την ευρωβουλευτή, η κοινοτική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, σήμερα στη χώρα.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο